Çatışmalı veya eksik iletişim, aile fertlerinin birbirlerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemeleri ve kıskançlık, aldatma, gibi sorunlar çift terapisinin ilgilendiği konulardan bazılarıdır.
Aile terapisi, aile üyeleri arasındaki iletişimi ve etkileşimi geliştirmeyi amaçlayan bir psikoterapi türüdür. Aile terapisti, aile sistemini bir bütün olarak ele alır ve aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin aile bireylerini nasıl etkilediğini inceler.
Aile terapisinde ilk seansın amacı nedir? İlk seansta terapist, aile bireyleri ve ilişkileri hakkında genel bilgi edinir. Sorunları ve beklentileri anlamaya çalışır. Güven ilişkisi oluşturmaya ve sürece motivasyonu arttırmaya çalışır.
İlgili 42 soru bulundu
Sonuç olarak, evlilik terapisi, birçok çift için olumlu sonuçlar doğurabilir ve evliliği kurtarma şansını artırabilir. Ancak başarılı bir sonuç için çiftlerin istekli olmaları, işbirliği yapmaları, uygun bir terapist seçmeleri ve gerçekçi beklentilere sahip olmaları önemlidir.
Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Çift terapistine çift olarak gitme zorunluluğu yoktur. Terapiye bireysel gidilebilir. Terapist gerekli gördüğü yerde diğer eşi seansa alabilir.
- Seans ortalama 60 dakika sürer. - Tedavi fiyatlandırması, bir tedavi sürecinin süresine bağlıdır.
Psikolog ise Psikoloji mezunudur. Almış olduğu görüşme teknikleri, psikoterapi ekolleri ve psikolojik testler gibi materyalleri kullanarak psikoterapi uygular ve ilaç yazma yetkisi yoktur.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Seans süresi 50 dakikadır. Hastanelerde ya da özel muayenehanelerde/merkezlerde yapılmaktadır.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Aile danışmanlığı sürecinin kaç seans süreceği genellikle kişinin veya ailenin ihtiyaçlarına, hedeflerine ve danışmanın yaklaşımına bağlıdır. Genellikle, aile danışmanlığı 5-20 seans arasında sürebilir, ancak bazen daha uzun sürebilir.
Aile terapisi çalışma alanındadır. Aile terapisi stres, keder, öfke veya çatışmaya neden olan herhangi bir aile durumunda faydalı olabilir. Sizin ve aile üyelerinizin birbirinizi daha iyi anlamanıza ve sizi bir araya getirmek için baş etme becerilerini öğrenmenize yardımcı olabilir.
Aile terapisi, aile üyelerinin uzlaşarak birbirlerine yardım etmesine olanak sağlar. Aile içinde her bireyin farklı yanlarını kabul edip, beraber yaşamanın dengesini sağlamaya odaklanır. Bu durumda tedavi gören, bireyler değil, bireyin bağlı olduğu ilişki ağlarıdır.
Psikolog ücretleri 2024 yılında 950 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2024 yılında 850 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2024 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir.
Eşlerin birbirine karşı ilgi ve sevgilerinin azalması, Eşler arasında yaşanan cinsel problemler, Çok sık tartışma ve küsmelerin olması gibi konular evlilik terapisine başlıca başvuru sebepleri arasında sayılabilir.
Pozitif Aile Terapisi (PAT), Pozitif Psikoterapi kavram ve ilkeleri ile aile içi çatışmaların çözümünün sağlanmasını hedefleyen bir psikoterapi yöntemleri bütünüdür.
Bakanlık tarafından, aile kurumunun korunması, güçlendirilmesi, aile bütünlüğünün sağlanması ve aile değerlerinin sağlıklı bir biçimde gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2012'den itibaren vatandaşlara ücretsiz olarak "aile danışmanlığı" hizmeti sunuluyor.
İlişki terapisi süreci için iki tarafında katılımı zorunluluğu yoktur. Partnerlerden herhangi biri yalnız olarak sürece başlayabilir. İhtiyaç duyulduğunda diğer partnerin de sürece dahil olması değerlendirilebilir. Böylece çiftler ayrı ayrı ve birlikte olarak sürece devam edebilirler.
İletişim problemleri, geniş aile problemleri, sınırlar ile ilgili problemler, evlilik öncesi danışmanlık, aldatma, boşanma ve ebeveynlik stilleri üzerindeki çatışmalar, duygusal ve veya fiziksel şiddet yaşantısı gibi konular çift terapisi desteği alabileceğiniz konu başlıklarından bazılarıdır.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Hayatınızla ilgili sorular soracaktır. Örneğin, geçmiş tecrübeleriniz, sosyal yaşamınız ve aile durumunuzla ilgili sorular. Psikolojik destek arama nedeninizi bilmek haricinde psikoloğunuz probleminizin sizde yarattığı diğer belirtileri bilmek isteyecektir.
Haftalık seanslar, danışanın duygusal süreçlerini işlemesi ve ilişkiyi sürdürmesi için yeterli bir zaman çerçevesi sağlar. Bu seanslar genellikle 50 dakika ile 1 saat arasında sürer. Bazı durumlarda, danışanın ihtiyaçlarına ve terapistin önerilerine bağlı olarak haftada iki kez terapi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri