Espresso, neredeyse yanacak seviyelerde sıcaklıktan demlendirilir, basınçlı su, bir anda ince öğütülmüş kahveye eklenir. Bu tip farklarla filtre kahveden ayrılsa da asıl önemli nokta espressonun filtre kahveye göre daha yoğun ve konsantre olmasıdır.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Filtre kahve, espresso kahveye göre daha yumuşak bir içime sahiptir. Yoğunluğu daha azdır. Daha berrak ve yumuşak bir içime sahiptir. Espresso kahveler ise daha serttir ve yoğunluğu daha fazladır.
Espresso çok ince bir zemine sahiptir ve çok daha kısa sürede daha sıcak suya maruz bırakılır. Ek olarak, espresso kahveler genellikle filtre kahvelerden çok daha koyu kavrulur. Filtre kahve daha hafif asiditeye sahipken espresso daha serttir. İki kahveyi de hazırlarken manuel makine doğru araç olacaktır.
Americano nedir? Americano ise daha yumuşak bir kahvedir. Filtre kahveye oranla da daha serttir. Espressonun sıcak suyla seyreltilmiş haline americano diyoruz.
İlgili 41 soru bulundu
Ağızda kalan tadın süresi: Espressoyu içtikten sonra ağzımızda uzun süre hoş bir aroma kalıyorsa espressonun iyi olduğuna işaret eder. Genellikle acı (bitter) tat ağızda uzun süre kalır. Ağızda kalan acılık (bitterness) hoşsa kahvenin iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Filtre Kahvenin Zararları Nelerdir? Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Günümüzde en fazla tüketilen kahve türlerinden bir tanesi olan filtre kahve lezzetinin yanı sıra yağ yakması, pratik olması ve enerji vermesi sebebiyle kahveseverler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
Espressonun bir fincan olacak kadar sıcak su eklenmiş halidir (bakınız: Espresso nedir?). Espressoya kıyasla daha seyrek olduğundan daha yaygın bir kitleye hitap eder. Yoğunluğu ve içimi filtre kahveye benzer.
Vücut Kafeini Nikotin Gibi Algılıyor
Sigara ile kahve ya da çayın birlikte tüketilmesi ayrı ayrı tüketilmesine göre daha çabuk ve şiddetli bir bağımlılığa neden olur.
1) Zihin Açar
Kahvenin özellikle içeriğinden kafein sayesinde insanı kıpır kıpır yaptığını hepimiz biliriz. Gün içerisinde sabah ve öğle saatlerinde içilen filtre kahve uykunuzu açarak, zihninizin daha hızlı çalışmasına yardımcı olabilmektedir.
Ancak, espresso ile filtre kahve arasında temel bir fark bulunur. Espresso yüksek basınçta demlenirken, filtre kahvede su, öğütülmüş kahve içerisinde yavaşça demlenir. Yer çekiminin de etkisiyle bir süre sonra dibe çöker. Bu nedenle filtre kahvenin demleme süresi espressoya göre daha uzundur.
Filtre kahve, köpüksüz ve siyah renktedir. Tadı Türk kahvesine göre bir miktar daha serttir. Ancak aromalı filtre kahvelerin tadı aromadan dolayı daha yumuşaktır. Filtre kahve pişirilmez, demlenir.
Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır. Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir.
Sektörün nam salmış markalarına kafa tutan genç Türk Markası TAFT Coffee'de ise bu oran 23164 mg. Kısaca TAFT Coffee açık ara farkla dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi.
O zaman kimler espresso içiyor? Lider özelliğine sahip olanlar ve “work hard play hard” (çok çalış, çok eğlen) zihniyetinde yaşamayı seçenlerin içeceği espresso. Kısa olduğu için zaman kaybetmiyorlar.
Espressonun Faydaları
-Yağ yakımını yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır ve kalori içirmediği için yağlanma yapmaz. -Dikkati ve odaklanmayı artırır. Miligram başına yüksek düzeyde kafein içeren bir kahve çeşidi olduğu için kafeinin sihirli etkilerinden fazlasıyla yararlanmanızı sağlar.
Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso gibi siyah kahvelerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla içerisine ekstra krema veya ilave şeker katmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisinden söz edilebilir.
Antrenman öncesi performansı artırmak için sert kavrulmuş kahve çeşitlerinden tüketmek vücut için daha faydalı sonuçlar doğurmaktadır. Bu kahveler; Türk kahvesi, filtre kahve gibi demlenebilen kahvelerdir. Daha efektif bir spor için kaslarınıza giden oksijen miktarının artması gerekir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Kan dolaşımını ve dolayısı ile metabolizmayı hızlandıran kahve, daha fazla kalori harcamanıza ve daha çok yağ yakmanıza yardımcı oluyor. Kafein maddesi kaslarınızın korunmasına yardımcı oluyor ve yorgunluk hissini azaltıyor. Doğru soğuma hareketleri yapıldığında spor sonrası ağrıların etkisini düşürüyor.
Ayrıca, sperm azlığında da etkili rol oynamaktadır. Cinsel yaşamdaki gücünüzü arttırmaya yardımcı olan kahve, kalbinizin daha hızlı atmasına da neden olur.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Günde en fazla iki ve ya üç bardak kahve tüketilmelidir. Çünkü fazla kahve tüketimi vücuda zarar verebilir. Özellikle fazla kahve tüketimi kalp çarpıntısı, uykusuzluk, mide ağrısı ve ishale yol açabilir. Bunun yanı sıra fazla filtre kahve tüketimi uykusuzluk ve tansiyon yükselmesine de neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri