Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller. Bu neden sebebi ile fazla ve bilinçsiz salatalık tüketimi önerilmez.
Salatalık lifleriyle yenirse daha yararlı olacaktır. Ayrıca içindeki A ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir. O nedenle bol zeytinyağlı salata veya cacığın üzerine zeytinyağı ilavesiyle tüketilmesi bu vitaminlerin emilimini sağlayacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Salatalık, kalori oranı oldukça düşük ve kilo almadan uzun süre tok kalmayı sağlayan lif yönünden zengin bir yiyecektir. Kilo problemi olan ve zayıflamayı hedefleyen kişiler salatalık tüketimini arttırarak sağlıklı bir diyet programı uygulayabilir.
Salatalık şeker, yağ ve nişasta gibi kilo aldıran şeyleri içermediğinden ve salatalığın önemli bir kısmı su olduğundan salatalık gece tüketilebilir. Hatta gece acıkmaları için birebirdir. Salatalığın kalorisi de düşük olduğundan salatalık gece yendiğinde kilo aldırmaz.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Salatalık, milyonlarca kişiyi etkileyen kabızlık sorununa karşı çok etkilidir. Bağırsakları rahatlatır.
Bu da ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların riskini arttırabilir. - Salatalık vücuttaki sıvı oranını yükselttiğinde diğer organlara olduğu gibi kalbe de zarar verebilir. Kan oranındaki sıvıyı artıran salatalık kalbin fazla kan pompalamasına neden olur.
Salatalık yemek düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Dehidrasyon (susuzluk) bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve kabızlığa neden olur. Salatalık yüksek su içeriği ile bununla mücadeleye yardımcıdır. Ayrıca lif içeriği sayesinde de bağırsakların sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
Su ve lif açısından en zengin olan sebzelerden biridir. Bu sayede sindirim sistemini düzenler ve sindirim aşamasında oluşabilecek sorunları önler. Kabızlık ve şişkinlik şikayetlerini azaltır. Diyetlerde sıklıkla kullanılmasının sebeplerinden biri de budur.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Salatalığın içerisi çoğunlukla su olduğundan gece yatmadan salatalık yemek kişilere kilo aldırmaz.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır.
Muhteviyatında potasyum bulunan salatalık böbreklerin hızlı çalışmasını sağladığı için bazı kişiler karın ağrısı ve ishal gibi sorunlarla karşılaşabilir. Fazla tüketilen salatalık bedendeki sıvı oranını arttırabilir bu da kalp için zararlıdır. Salatalığın aşırı tüketimi halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir: Mide de oluşan ülser, reflü gibi hastalıklara karşı etkilidir. Aynı zamanda idrar söktürücü bir özelliği de mevcuttur.
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
- Salatalık genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Salatalık: İltihabı Düşüren Bir Antioksidan
Bu sebzenin su içeriği çok yüksektir, kalorisi ve glisemik indeksi çok düşüktür. Potansiyel olarak salatalığın faydaları, antidiyabetik, lipid düşürücü, antiiltihap ve antioksidan aktiviteye sahiptir.
Salatalık, C vitamini, ve folik asit açısından son derece zengindir. C vitamini göz çevrenizde yeni hücre oluşumunu tetikler. Folik asit ise şişliği giderir. Salatalık ayrıca antioksidanları uyararak cildinizdeki toksinlerle savaşmanızı sağlar.
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Kalsiyum oranı yüksek olan yoğurt ve yüzde 95'i su olan salatalık, kalorileri düşük olmalarının yanı sıra midede tokluk hissi yaratarak zayıflamaya da yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri