Genellikle rezervasyon ara toplamının %3'ü (10,80 dolar) olan ev sahibi hizmet bedeli kazancınızdan düşülür ve %14'lük (50,40 dolar) bir hizmet bedeli misafirlerden tahsil edilerek ödeyecekleri toplam fiyata dâhil edilir.
Çoğu ev sahibi %3 oranında bir ücret öder ancak bazen, örneğin İtalya'da kayıtları olan bazı ev sahipleri için, bu oran daha yüksek olur.
Ev sahibi hizmet bedeli, toplam rezervasyon tutarının bir yüzde ile çarpılmasıyla hesaplanır ve alacağınız ödemeden otomatik olarak düşülür. Misafirleriniz, kaydınızın maliyetine ek olarak Airbnb'ye hizmet bedeli öder. Bu nedenle, misafirinizin ödeyeceği toplam fiyat alacağınız ödemeden daha yüksektir.
Türkiye. Türkiye'de bulunan bir kullanıcıysanız Airbnb hizmet bedelleri %18 KDV'ye tabidir. KDV tesciliniz varsa veya konaklamanız iş amaçlıysa Airbnb hizmet bedelleri için sizden KDV alınmayabilir ancak vergilerinizle birlikte KDV beyanında bulunmanız gerekebilir.
KDV, Airbnb hizmet bedelleri üzerinden hesaplandığında katma değer vergisi (KDV) faturası sağlanır. Bir rezervasyon kabul edildiğinde fatura son hâliyle hazırlanır ve Airbnb hesabınıza girdiğiniz bilgileri (ad, adres vb.) içerir. Unutmayın: Airbnb, kesilmiş bir KDV faturası üzerinde değişiklik yapamaz.
İlgili 37 soru bulundu
Vergi kuralları karmaşık olabilir, bu nedenle vergisel yükümlülükleriniz hakkında güncel kalmanız ve vergi uyumluluğunuzu her daim korumanız önemlidir. Nitekim vergilerinizin zamanında beyan edilmesi ve ödenmesi, ev sahibi olarak sizin sorumluluğunuzdadır.
Ülke vergileri
Genellikle, Airbnb'de ev sahibi olarak kazandığınız para kira vergisi, gelir vergisi veya KDV gibi farklı vergilerin uygulanabileceği vergilendirilebilir gelir olarak değerlendirilir. Türkiye'de her vergi yılında 25 Mart günü, vergi beyannamesi vermek için son tarihtir.
Rezervasyonlarınızla ilgili tüm vergilerin ilgili vergi dairelerine gönderilmesi, ödenmesi ve bildirilmesinden ise siz sorumlusunuz. Vergi beyanınızda rezervasyon başına vergiler toplanır ve tek satır ögesi olarak ödenir.
Türkiye'de gelir elde ediyorsanız, elde ettiğiniz bu gelirin bir bölümünü vergi olarak Türk Vergi İdaresi'ne ödemeniz gerekebilir. Türkiye'de, kural olarak bir gerçek kişinin geliri bir takvim yılı (1 Ocak-31 Aralık) içinde elde ettiği kazanç ve iratlar esas alınarak vergilendirilir.
Airbnb uygulaması Türkiye'de yasaldır. Ancak 100 günün altında kiralamalar yeni çıkarılan kanun uyarınca turizm amaçlı kiralama olarak nitelendirilmiştir. Dolayısıyla 01.01.2024 tarihinden itibaren Airbnb veya başka platform üzerinden yapılacak turizm amaçlı kiralamalar için izin belgesi almak gerekecektir.
Airbnb Cezası Ne Kadar: İzin Belgesi Olmadan Ev Kiralamak
Kiraladığınız ev adedince 100 bin TL para cezasına çarptırılırsınız.
Booking.com`dan, Türkiye dahil faaliyet gösterdikleri her ülkenin yasalarına uygun hareket ettikleri ve aldıkları komisyon ortalamasının yüzde 15 olduğu bildirildi.
Airbnb de fiyatlar belirli ve sabittir. Ev sahibinin sunmuş olduğu kriterler doğrultusunda fiyatlar artış gösterebilir fakat kişi sayısı fiyatı yükseltmez veya düşürmez. Kişi sayısına göre tercih yapılmalıdır. Uygulama üzerinde zaten kaç kişinin konaklayacağı belirtilebilir ve buna göre arama yapılabilir.
Yerinizi kaydetmek tamamen ücretsizdir. Airbnb yalnızca bir rezervasyon onaylandığında hizmet bedeli alır. Bu bedel genellikle rezervasyon ara toplamınızın %3'üdür ve Airbnb'yi yönetmek için gereken 7/24 müşteri desteği, ev sahibi korumaları vb. maliyetleri karşılamamıza yardımcı olur.
Paranın elinize ne kadar sürede geçeceği, belirlediğiniz ödeme alma yöntemine bağlıdır. Ortalama işlem sürelerini aşağıda bulabilirsiniz. Rezervasyon aylık konaklamaysa misafir giriş yaptıktan yaklaşık 24 saat sonra ilk ayın ödemesini alırsınız. Bunun ardından alacağınız diğer ödemeler aylık olarak gönderilir.
Fiyat ayarlarınızı değiştirmek için:
Özel gecelik, haftalık, aylık fiyatlar veya hafta sonu fiyatları kaydınızın varsayılan gecelik fiyatını geçersiz kılar.
Airbnb tamamen yasaldır. Hem ev sahibinin hem de kiralayanın bilgileri sisteme girilmektedir. Ev sahibi kazancı üzerinden vergisini ödemekte, sistem sayesinde ise kimlik bildirimi otomatik olarak yapılmaktadır. Ancak kiralama sonrası herhangi bir denetim yapıldığına pek rastlanmamaktadır.
Kısa süreli kiralama işleri ile uğraşan mükellefler, konut sahiplerine yapmış oldukları ödemeler üzerinden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadırlar.
Yönetmelikte konutların tek seferde 100 günden kısa süreli turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi istenecek, belge için e- Devlet üzerinden başvuru yapılacak. Aynı binada bulunan ve aynı kişi adına izin belgesi talep edilen konutlar için tek başvuru yapılacak.
Airbnb uygulamasından elde ettiğiniz gelir için şirket kurma zorunluluğu bulunmaktadır. Elde edilen gelir ticari kazanç sayıldığı için KDV ve gelir vergisi yönünden vergilendirilmesi ve kazancınızı beyan edebilmeniz adına şirket kurmanız gerekecektir. Airbnb, şirket statüsü kapsamında vergilendirilmektedir.
Bu konuda daha sağlıklı bilgi edinmek veya gerekirse sunduğunuz hizmetlere ekleyeceğiniz KDV oranını hesaplamada yardım için bölgenizdeki bir mali müşavire danışmanızı öneririz. Ayrıca Airbnb, elektronik yolla sunulan hizmetlerin vergiye tabi olduğu ülkelerde hizmet bedeli üzerinden KDV tahsil etmekle yükümlüdür.
Kimlik bilgileriniz Gizlilik Politikamız uyarınca ele alınır ve ev sahibiniz veya misafirlerinizle paylaşılmaz. Sadece şunları paylaşırız: Adınız: Bu, profilinizde göründüğü şekliyle adınızdır. Doğrulama durumu: Kimliğinizin doğrulanıp doğrulanmadığını gösterir.
Paylaşımlı Ücret: Ev Sahibi Ücreti
Airbnb'nin paylaşımlı ücret yapısında, genellikle ev sahipleri rezervasyon başına %3 oranında bir komisyon öder. Ancak, bazı özel durumlar bu oranın artmasına neden olur.
2023 yılı boyunca kira geliri 21 bin liranın üzerinde olan ev sahipleri beyanname vermek zorunda olacak. 21 bin liralık istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilecek. Birden fazla konut sahibi olan kişilerin ise toplam kira geliri üzerinden istisna uygulanacak.
Airbnb uygulamasının yasal olması için 1 Ocak 2024'ten önce sadece ev sahibinin alt kira sözleşmesine onay vermesi yeterli oluyorken 1 Ocak 2024'ten sonra hem mülk sahibinin hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri