Turbo dışarıdan aldığı hava basıncını artırmak için bir türbin kullanırken Kompresör farklı yapılarda rötorlar kullanır. Asıl temel farklılık yapılarında değil, türbin veya rötarları döndüren enerjilerdir.
Turbo kompresör ortamdan aldığı havayı sıkıştırarak basıncını artırma mantığıyla çalışan bir modeldir. Havanın basıncını artırmak için türbin kullanan bu model, aynı zamanda santrifüj kompresör olarak bilinir.
Araç motorlarının tipi her ne olursa olsun, kullanım amacı aracı istenilen güç ve hızda hareket ettirebilmektir. Kompresörlerin amacı da tıpkı motorlar gibi, modeli ve tipi her ne olursa olsun temel amacı atmosferde bulunan havayı sıkıştırmak ve vakumlama işlemini gerçekleştirmektir.
Turbo, motorlarda (araba motorları pistonlu motorlar atmosferik motorlardır) pistonların hızlı hareketleri esnasında azalan hava emişini, yani pistonlara ihtiyaç duydukları havayı pompalayan atmosfer basıncına ek basınç yaratan bir mekanizmadır.
kompressor denen sistem mercedeslerin kullandığı bir sistem. motoru çalıştırdığından itibaren motora hava basan bir sistem. turbo gibi ancak turboda sistem belli bir devirden sonra çalışıyor acak kompressor marşa bastığından itibaren çalışıyor. amerikalılar ve ingilizlerinde supercharged dedikleri motor oluyor.
İlgili 37 soru bulundu
C 180 serisinde 7G Tronic olan modeller var bir de Kompressor Bluefficiency. Her ikisinin de genelde 1600 cc lik modelleri var.
Yani Turbolu motor. 156 beygir 250 nm tork.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Turbo özelliğine sahip bir motor bu özellikten yoksun, ancak aynı büyüklükte bir motorla kıyaslandığında yedi kat daha fazla güç üretebilme kapasitesine sahip oluyor. Bu aynı zamanda küçük hacimli motora sahip araçlarda performans avantajı sağlayan bir durum olduğundan maddi açıdan da otomobil sahiplerini cezbediyor.
Atmosferik veya aşırı besleme (turbo, supercharger) motora sahip araç kullanıcılarının araçlarını kişiselleştirmek ve performans artışı sağlamak için yapılan bir uygulamadır.
Silindir yeterli kompresyon oluşturmadığında; pistonu ve krank milini hareket ettirmek için yeterli kuvvet olmaz ve bu da arabanızın tamamen arızalanmasına neden olur.
Turbo kompresörler, havanın merkezcil kuvvetle turbo fanın dışına savrulması ve fanın çıkışında yığılması basınç artışına ve kinetik enerji kazanımına neden olur. Santrifüjlerin çalışma prensibi herhangi bir hacim daralması olmadan, hava sayesinde basınç artışı sağlar.
Süperşarj, içten yanmalı motorlarda güç üretimini artırmaya yönelik uygulanan bir tekniktir. Normalde bir pistonun pozitif yer değişimi sonucu silindir içerisine hava dolar ve bu hava sıkıştırılarak yanmada kullanılır.
Kısacası pompalar, enerji yutan veya mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye çeviren makinalardır. Fan, bir basınç farkı oluşturarak havanın akışını sağlayan cihazdır. Gazları ve havayı atmosfer basıncından daha yüksek basınçlarla sıkıştırarak basınçlı bir şekilde kullanmamıza yarayan cihaza “kompresör” denir.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbolar, gücü arttırmanın yanı sıra, özellikle düşük devirlerde torku - bir motorun gücünü - arttırır. Bu, turbo olmadan yüksek devirlerde fazla tork üretmeyen küçük benzinli motorlarda faydalıdır. Doğal emişli dizel motorlar, aksine, düşük devirlerde çok fazla tork üretir.
Turbo motor bulunan araçlarda gaza basıldığı zaman motora giden yakıt ve hava miktarında artış olur. Bu artışla birlikte egzozdan atılan gazda da bir artış gözlenir. Egzozdan atılan gaz o kadar fazla artar ki turbo özelliği devreye girer. Turbo sayesinde yakıt daha verimli şekilde kullanılmaya başlar.
Turbolar, içten yanmalı motorlarda yanmanın optimize değerlerde olmasını ve motorun performansı arttırmak için kullanılırlar. Bir turbo doğal havalandırmalı motora göre güç çıktısını %15-25 artırabilir.
AMG modelleri, normal Mercedes muadillerine göre daha agresif görünüme, daha yüksek performans seviyesine, daha iyi kullanıma, daha iyi kararlılığa ve daha geniş karbon fiber kullanımına sahiptir. Mercedes-Benz sınıfının en pahalı ve en yüksek performanslı modelleridir.
Mercedes C180 hakkında bilgiler
“En iyilerin alternatifi yoktur” sloganıyla yollara çıkan Mercedes C180 AMG, 1.6 litrelik benzinli motor taşıyor. Şehir içinde 7.4 litre benzin tüketen otomobilin yakıt kullanımı uzun yollarda 5.0 litreye dek düşüyor.
En dolu ve tutulan modeli avangarde amg dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri