Antidepresanların uzun süre kullanımı zarar verir mi? Antidepresanlarla ilgili yapılan araştırmalarda uzun süreli kullanımını ile ilgili vücutta kalıcı bir zarar verdiği belirlenmemiştir.
İlk birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde semptomların hafiflemesi ya da depresyonun ortadan kalkması beklenir. Bu süre boyunca sabırlı olarak ilacın kullanımında vazgeçilmemesi gerekir. Antidepresan tedavileri sıklıkla 6 ay ile 1 yıl arasında sürer.
Bu ilaçlar çok güvenli ilaçlardır. Uzun yıllar , hatta gerekiyorsa ömür boyu da kullanılabilirler.
Trisiklik antidepresanların terapotik doz aralığı 1-5 mg/kg'dır. Bundan daha yüksek dozda alınması akut zehirlenmeye neden olabilir. Özellikle 10 mg/kg'dan daha yüksek dozda alınması hayatı tehdit edici zehirlenmeye neden olurken, ölüm genellikle 1 gr veya daha üstünde alımlarda görülür.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
İlgili 23 soru bulundu
Antidepresanlar organlara zarar verir mi? Halk arasında, bu gruptaki ilaçların böbrek ve karaciğere zarar verdiği, beyini çürüttüğü düşüncesi kesinlikle doğru değildir.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir. Vücutta veya beyinde bazı tahribatlara neden olabilir.
Bulantı: Mide bulantısı yaygın bir yan etkidir. Yorgunluk: Genel bir halsizlik veya yorgunluk hissi. Baş ağrısı: Şiddetli veya hafif baş ağrıları yaşanabilir. Terlemeler: Ani terleme nöbetleri olabilir.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
Buna göre, hiç kullanmayanlarla karşılaştırıldığında antidepresan kullananlarda kalp krizi riski yüzde 29 oranında azaldı. Kalple ilgili ABD'de yapılan araştırmadan ise uyarıcı bir sonuç çıktı.
Antidepresanların sersemlik etkisi yarattığına dair deneyimler ise genellikle tedavinin başlangıçtaki bir iki haftalık dönemi için geçerlidir. Kimi zaman da doz atlandığında geri çekilme belirtisi olarak da sersemlik görülebilir. Antidepresanların çoğu uyku yapmaz ve sabah alınır.
6 yaştan itibaren kullanım onayı almış antidepresanların bulunduğunu belirten Karakoç, intihar düşünceleri, kendine zarar verme gibi durumlarda ilaç tedavisinden faydalanılabildiğini de sözlerine ekledi.
Antidepresan ilaçlar pompa ile geri alınım gibi aşaması üzerine etki ederek bu nörotransmitterlerin düzeylerini kalıcı olarak düzenlerler.
Depresyon belirtileriniz geri dönerse, doktorunuz size tekrar aynı ya da başka bir gruptan antidepresan ilaç başlayabilir veya başka bir tedavi almanızı ya da eklemenizi tavsiye edebilir.
Psikoterapi destekli ilaç tedavisi en iyi uygulamadır çünkü tek başlarına hastalığın altında yatan nedenlere etki etmezler. Hastalık katlanılamaz bir hale geldiğinde ve yaşam kalitesini bozmaya başladığında iki ila dört hafta süre ile anksiyete ilaçları kullanılır. Düzenli kullanımdan sonra azaltılarak kesilir.
Sorun genellikle üç gün içinde başlar ve birkaç ay sürebilir. Nadiren psikoz oluşabilir. Bir antidepresanı aniden bırakan kişilerin yaklaşık %20-50'sinde antidepresan kesilme sendromu gelişir. Durum genellikle ciddi değildir, ancak semptomları olan kişilerin yaklaşık yarısı onları şiddetli olarak tanımlar.
Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir. Gün içerisinde yaşanan durumların takibini zorlaştırarak hafızayı etkiler.
Düşüncelerinizde ya da davranışlarınızdaki değişiklikler ve ruh haliniz, uyku ve yeme düzeniniz, ilişkileriniz, işiniz ve hayatınız hakkında sorular sorup psikolojik bir testten geçmenizi isteyebilir. Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz.
Antidepresan almayı bırakmak uzman hekim kontrolünde yapılır. İlacın dozu hekim gözetiminde kademeli olarak azaltılır ve böylece aniden ilaç kesildiğinde ortaya çıkabilecek yan etkilerin önüne geçilir.
LUSTRAL tedavisinin aniden kesilmesi halinde sersemlik, titreme, uyku bozukluğu, huzursuzluk, kaygı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve uyuşma görülebilir. Eğer LUSTRAL almayı kestiğiniz sırada sizde bu yan etkilerden herhangi biri ya da başka yan etkiler gelişirse lütfen doktorunuzla konuşunuz.
Artık ilaca ihtiyaç yokmuş gibi hissedildiğinde eğer ilaç aniden kesilirse antidepresan ilaç yoksunluğu belirebilir. Bu belirtiler birkaç hafta sürer. Uzman bilgisi dışında ilacı aniden kesmek hayati tehlikeye sebep olabilir.
Antidepresanlar Depresyon ve Panikatak' ta Hangi Dozda kullanılmalı? Efexor (snrı) 150-450 mg arasında kullanılabilir. Eski kuşak antidepresanlar (Tofranil, anafranil gibi) 75-300 mg arası bir dozda kullanılabilir. Ludiomil, Maprotil gibi ciddi depresyon ilaçları ise 100-225 mg arasında kullanılabilir.
Son yıllarda fluoksetin, sertralin, klomipramin, moclobemide gibi diğer antidepresanlar da cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde sıklıkla önerilmektedir.
Bundan dolayı antidepresan ilaçlara yetersiz yanıt veren hastalara folat ve B12 vitamini takviyeleri önerilmektedir. Folat ve B12 vitamininin depresyondaki rolü, beyinde bir metil vericisi olan S-Adenozil-Metiyonin sentezindeki katkılarından gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri