Vejetaryen havyar olarak da anılan ajvar sos, Balkan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri. Kökeninin Makedonya olduğu düşünülse de günümüzde tüm Balkan mutfak kültürüne mal edilmiş bir sos olduğunu söyleyebiliriz.
ajvar bulgaristan'a özgü olup ana sebzesi közlenmiş kırmızı biber ve sarımsaktır, içine patlıcan konulmaz.
Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak hazırlanan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos.
Neredeyse bütün Balkan ülkelerde severek tüketilen bir tür kırmızıbiber ezmesidir. “Ayvar” ve “avyar” olarak da bilinir. Özellikle kahvaltılarda ekmek üstüne sürülerek ya da tabağın kenarında eşlikçi sos olarak yenir.
Ajvar, Balkan ülkelerinde sıkça yapılan, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir arada pişirilip, hazırlandığı kahvaltılık bir sostur. Ajvar sosu; makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde ya da cips sosu olarak da kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Ajvar sosun ana malzemeleri; patlıcan, kapya biber ve sarımsak. Ancak reçetelerin çoğunda malzemelere domates ve soğan da ekleniyor. Ajvar sos yapımında öncelikle kapya biber ve patlıcanlar közleniyor. Bu esnada sarımsaklar ile isteğe bağlı olarak soğanlar ve domatesler kısık ateşte kavruluyor.
Balkan mutfağının meşhur sosu Ayvar (Ajvar) Ayvar normalde, geleneksel ve tarihsel olarak bir Makedon sosu. Tek başına kahvaltılık veya öğün tercihi.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir. Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
Lütenitsa – Balkan Sos, közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcanlı bir sos türü. Malzemeler arasında kapya ve acı biber, patlıcan, havuç, sarımsak, bitkisel yağ, şeker, tuz ve domates de var. Yöreden yöreye değişen çok çeşidi var. Bazıları sirke ilave ederken bazıları da ceviz ekliyor.
Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır.
Lutenitsa; közlenmiş kırmızı kapya biber, közlenmiş patlıcan, havuç, sarımsak, domates, tuz, zeytinyağı ve sirke gibi ürünlerin bir araya gelip, harmanlanması ile elde edilen bir kahvaltılık sostur. Bulgaristan yöresinde sıkça yapılan, oldukça iştah açıcı ve çok lezzetli bir kahvaltılık sostur.
Balkan ülkelerinde özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ayvar, sonbaharda hazırlandığından bu mevsimin simgesi ve aynı zamanda kışın habercisi olarak nitelendiriliyor.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin. Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Domateslerle soğanların biraz özdeşleşmesini sağlayın. Közlenmiş biber ve patlıcanları da ekleyip bir iki çevirdikten sonra biraz soğumaya bırakın. Son olarak tuzunu ve sirkeyi ekleyip oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Buzdolabında muhafaza ederek kahvaltılarda ve et yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz.
Havuç, sarımsak, yoğurt, mayonez, zeytinyağı, tuz ve karabiberi blender'de çekin. Azar azar havucun haşlama suyundan ilave edip sos kıvamına gelene kadar iyice çırpın. Soğuduktan sonra salatanın üzerine gezdirip servis yapın.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Kahvaltı sofralarınızı renklendiren lutenitsa sos ürünlerini aynı zamanda kırmızı et, tavuk ve makarna sosu, pizza sosu olarak da kullanabilirsiniz.
Közlenen malzemeler soğuyunca kabukları soyulur, biberlerin çekirdekleri de temizlenir ve derin bir kaba alınır. Üzerine sarımsak, zeytinyağı, sirke ve baharatlar ilave edilip püre haline gelene kadar blenderdan geçirilir. Bir kavanoza koyulup buzdolabında muhafaza edilir. Yaklaşık 1 hafta – 10 gün kullanabilirsiniz.
Arjantin mutfağından sofralarınıza geldi! Oldukça kolay malzemelerle, şipşak hazırlanan chimichurri sos, Arjantin'de kırmızı ete özel olarak yapılsa da aslında her türlü yemekle birlikte servis edilebilecek bir sos.
Asya baharatları ve aromalarıyla marine edilen satay soslu tavuğun kökleri Endonezya'ya dayanır ama bütün Güney Asya ülkelerinde çok popülerdir.
Domates sosu, çoğunlukla domateslerden yapılan ve bir yemeğin parçası olarak sunulan bir sostur. Domates sosları, et ve sebzeler için yaygındır, ancak en çok makarna yemekleri ile birlikte anılırlar. İtalya'da Napoletana sosu olarak anılır.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Bu sosa bayıldım, tek kelimeyle muhteşem, kahvaltılık süper, ekmeğe sür ye. Veya pizza sosa, makarnanın sosuna bir kaşık koy, lezzet üstüne lezzet katsın. Veya minik minik kanepelerde alt sos olarak kullanabilirsiniz.
Oelek ne demek? Uzakdoğu asya'ya özgü bir acı sos. tadı bizim biber salçasını andırmaktadır. acılı biber salçasının olmadığı yerde, çok hayra geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri