Ayvar, Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir. Balkan topraklarında birçok milletin mutfağında görülen ortak tatlardan birisi olarak değerlendirilebilir.
Vejetaryen havyar olarak da anılan ajvar sos, Balkan mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri. Kökeninin Makedonya olduğu düşünülse de günümüzde tüm Balkan mutfak kültürüne mal edilmiş bir sos olduğunu söyleyebiliriz.
Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak hazırlanan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos.
Neredeyse bütün Balkan ülkelerde severek tüketilen bir tür kırmızıbiber ezmesidir. “Ayvar” ve “avyar” olarak da bilinir. Özellikle kahvaltılarda ekmek üstüne sürülerek ya da tabağın kenarında eşlikçi sos olarak yenir.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir. Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Hazırladığınız ajvar sosu kahvaltı sofralarında ekmek üzerine sürüp, servis edebilirsiniz. İsteğe göre makarna ve kızartma üzerine ya da cips sosu olarak da kullanabilirsiniz.
Lutenitsa; közlenmiş kırmızı kapya biber, közlenmiş patlıcan, havuç, sarımsak, domates, tuz, zeytinyağı ve sirke gibi ürünlerin bir araya gelip, harmanlanması ile elde edilen bir kahvaltılık sostur. Bulgaristan yöresinde sıkça yapılan, oldukça iştah açıcı ve çok lezzetli bir kahvaltılık sostur.
Balkan mutfağının meşhur sosu Ayvar (Ajvar) Ayvar normalde, geleneksel ve tarihsel olarak bir Makedon sosu. Tek başına kahvaltılık veya öğün tercihi.
Lütenitsa – Balkan Sos, közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcanlı bir sos türü. Malzemeler arasında kapya ve acı biber, patlıcan, havuç, sarımsak, bitkisel yağ, şeker, tuz ve domates de var. Yöreden yöreye değişen çok çeşidi var. Bazıları sirke ilave ederken bazıları da ceviz ekliyor.
Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Balkan ülkelerinde özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ayvar, sonbaharda hazırlandığından bu mevsimin simgesi ve aynı zamanda kışın habercisi olarak nitelendiriliyor.
Sadece kahvaltılarda değil, kırmızı et, tavuk ve makarna sosu hatta pizza sosu olarak bile kullanabilirsiniz onu.
Harissa sosu; tüm et ve tavuk yemeklerinde, bazı balık etleriyle, makarna soslarıyla, sandviçlerinizde kullanabilirsiniz. Hatta ekmeğin üzerine sürüp sürüp afiyetle de yiyebilirsiniz.
Algerienne Sos : Patateskızartması , tacos , sandviç ,döner (shawarma) gibi kırmızı et ve tavuk etleriile eşsiz fark yaratan lezzet. İçeriğinde hardal,soğan parçaları ,tatlı-acılıbiber , baharatlar,domates konsantresi ile otantik lezzet ve görünüm yönündentamamlayıcı bir sos çeşidirdir.
Yemek tarifleri arasında yeşil yapraklı tüm salatalara çok yakışan bir sostur. 1.5 kahve fincanı zeytinyağı, 1 kıyılmış kuru soğan, 1.5 tatlı kaşığı hardal tozu, 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı sirke ve 1 tatlı kaşığı tuzu derin bir kaba alın. Çırpma teli ile pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpın.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin. Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
acısız olanı acılısından kat kat lezzetli olan sebze ve baharat karışımı fosforlu gibi turuncu renkli lezzetli sos. ajvar bulgaristan'a özgü olup ana sebzesi közlenmiş kırmızı biber ve sarımsaktır, içine patlıcan konulmaz.
Sezar salata sosu yapılırken; 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı mayonez, 1 limon ve tuz kullanılır. İsteğe göre hardal ve worcestershire sosu da eklenebilir. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra, servis esnasında sosu salataya ilave edin. İyice özdeşleşene kadar karıştırın.
Soğanı, sarımsağı, hardalı, kırmızı biberi, karabiberleri, zencefili, tarçını, karanfili ve kakuleyi genişçe bir tülbendin içine koyup ağzını sıkıca bağlayın. Geniş bir kaba sirke, soya sosu, pekmez ve demirhindiyi koyup, baharat bohçanızı da içine atın ve kısık ateşte kırk beş dakika pişirin.
Derin bir kase içinde çok ince kıyılmış (kum gibi) arpacık soğanı, dijon hardalını ve sirkeyi çırpın. Karışıma zeytinyağını ekleyerek çırpmaya devam edin. İçine baharatları, tuz ve karabiberi ekleyerek tekrar çırpın. Yıkayıp kuruttuğunuz salatayı hazırladığınız sos ile tatlandırarak servis yapın.
Ajvar Sosu Nerelerde Kullanılır? Balkan mutfağında domates eklenerek yapılan ve lutenitsa adıyla da anılan bu lezzet kahvaltı ve çay saatlerinde ekmek üzerine sürülerek kanepe halinde, makarna sosu olarak, et marine ederken veya pilav ve ızgara et yemeklerine eşlik ederek kullanılabilir.
Kahvaltılık acuka yapımı için; mutfak robotu içine 2 yemek kaşığı dolusu domates salçası, 2 yemek kaşığı dolusu biber salçası ve 3 diş sarımsak koyun. Ardından yarım çay bardağı galeta unu ekleyin. Galeta unu yerine ekmek içi de koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri