Akademik dergi bir bilimsel alan, disiplin veya alt disiplinde yapılan özgün bir arştırmayı ya da güncel gelişmeleri yayma amacı ile ayda bir, ya da 2 veya 3 ayda bir çıkarılan süreli yayındır. Dergi makaleleri genellikle araştırmayı yapan kişi ya da kişiler tarafından yazılır.
Bilimsel dergi, akademik yayıncılıkta genellikle yeni araştırmalar yayınlayarak bilimin gelişimine destek vermeyi hedefleyen bir süreli yayın. Dergilerin büyük çoğunluğu Nature gibi farklı bilimsel alanlara ait makale ve yazıları yayınlar.
Akademik bir makale, kanıt, analiz ve yorumlamayı kullanarak bir fikir veya argüman geliştiren odaklanmış bir yazı parçasıdır. Yazabileceğiniz birçok makale türü vardır. Bir makalenin içeriği ve uzunluğu, onu yazan kişinin seviyesine, çalışma konunuza ve dergi gereksinimlerinize bağlıdır.
Aydın (2015) akademik yazmayı bir konuyla ilgili nesnel bilgilerin araştırma ve düşünme süreçlerinden geçerek belirli kuralların uygulanmasıyla bir rapor halinde sunulması olarak ifade etmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Akademik yazma; açıklamayı, bilgiyi aktarmayı ve okuyucuyu ikna etmeyi hedefler. Akademik yazmanın alana özgü sözcük kullanımı, belirli cümle yapılarının oluşturulması ve organizasyon (düşüncelerin inşası) gibi gereklilikleri vardır.
Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bunun için bir unvan veya statü aranmamaktadır; bu da bilimin herkesin katkısına açık doğasının bir yansımasıdır.
Akademik Dergi (Academic Journal)
Popüler dergilere oranla daha uzun olup sonunda bir bibliyografya ya da kaynakça bulunur. Fen ve sosyal bilimler alanında yazılan makalelerde asıl metinden önce bir öz yer alır.
Farklı bilimsel makale türleri bulunmaktadır. Olgu sunumu, özgün araştırma veya orjinal makale ya da araştırma makalesi, Clinical trials, derleme, meta-analiz derleme, editöre mektup şeklinde olabilir. Bu makale ve çeviri türleri hakkında size kısa bilgiler vermek isteriz.
Akademik araştırma kaynakları, akademisyenlerin, öğrencilerin ve araştırmacıların belirli bir konuda kapsamlı ve doğru araştırma yapmak için kullandıkları araçlar, materyaller ve bilgi kaynaklarıdır.
Bilimsel makale “özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur.” Büyük çabalar ve emekler sonucu gerçekleştirilen bir araştırmanın da temel amacı, bu çalışmanın yayınlanmasıdır.
Bir gerçeği açıklamak, bir konu hakkında görüş ve düşünce belirtmek ve bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara makale denilmektedir. Makale herhangi bir konu hakkında bilgi vermek için yazılabilir. Bunun yanında yeni bir düşünce çıkarmak, bu düşünceyi desteklemek ve ispatlamak amacı ile yazılan yazılardır.
Tez 100 sayfayı aşan detaylı bir çalışmadır. Bir makale ise genellikle 7000-10000 sözcük arasındadır. Fakat tezin özeti değildir (Bowen, 2010). Kitaplar ise tezden farklı olarak genellikle daha kısa, ancak daha geniş kapsamlıdır (Paltridge, 2017).
Araştırma projeleri öğrencilerin yayınlanan bilimsel makaleleri daha iyi anlamasını, bireysel ve toplu çalışma arasındaki dengeyi bulmasını ve ilgi alanlarını keşfetmesini sağlar. Bunun sonunda kariyerlerine bir araştırmacı olarak da devam edebilirler.
Bununla birlikte, araştırmacılar, Google Scholar gibi genel arama motorları veya ResearchGate gibi akademik sosyal medya platformları aracılığıyla da bilimsel makalelere ulaşabilirler. Google Scholar, geniş bir konu yelpazesi üzerindeki makaleleri tarayarak kullanıcılara erişim sağlar.
Araştırma makalelerini tespit etmek için Google Scholar, Science Direct ve Pubmed (yaşam bilimlerine özel), IEEE (Elektronik, Elektrik Mühendisliği, bilgisayar bilimleri) ve Tarım için Agricola gibi akademik arama motorlarında bile arama yapabilirsiniz.
Makalenin Uzunluğu ve Şekil Şartları
Her bir çalışma en fazla 25 sayfa olmalıdır. Ekler bu 25 sayfaya dâhil değildir. Makaleler mümkün olduğunca özlü yazılmalı ancak anlaşılır olmaya da dikkat edilmelidir. Makale de sonuç bölümünden hemen sonra genişletilmiş özet kısmı eklenmeli ve öyle gönderilmelidir.
Türkiye'de ise birçok dergi (daha çok uluslararası prestijli dizinlerde henüz yer almayanlar) makaleleri ücretsiz olarak yayımlamaktadır. Bununla birlikte 200 TL ile 3000 TL arasında makale yayın ücreti alan dergiler de bulunmaktadır.
(*) Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8'ini, ikinci yazar 0.5'ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır.
Lisans düzeyinde bir öğrencinin, ders kapsamında yapılan bir araştırması; gerekli yeterlilikleri sağlarsa çalışma akademik bir şekilde yayınlanabilir mi? Böyle bir durumda nasıl yol izlenmeli? Cevap: Evet yayınlayabilir.
Yazım dili Türkçe ve İngilizcedir. Yazım ve noktalamasında ve kısaltmalarda Türk Dil Kurumu İmlâ Kılavuzunun en son baskısı esas alınır. Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri