Yani toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili bir sendikanın var olmadığı hiçbir durumda kanuni grevden söz edilemeyecektir. Dolayısıyla işçilerin grev hakkı bu madde ile anayasal güvence altına alınırken, aynı zaman da bu hakkın kullanım alanı oldukça dar tutulmuştur.
T.C Anayasasının 54. maddesinde hüküm 'Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler.
Anayasa'nın söz konusu hükmünden, grev hakkının sadece işçilere tanındığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Diğer bir deyişle, kamu görevlileri veya bağımsız çalışanlar grev hakkından faydalanamamaktadırlar.
Grev uygulamasının başladığı tarihte greve katılmayan veya greve katıldıktan sonra vazgeçen ve işyerinde çalışan işçi sonradan24 greve katılamaz25. 2822 sayılı Kanun sisteminde, dönen grev veya nöbetleşe grev türleri kabul edilmemiştir.
Kamu sendikalarında da siyasi amaçlı sendikal faaliyet olmayacağı gibi ölçülülük esasına da uyulmalıdır. Bunun dışında iş bırakma eylemlerinin hiçbir şekilde yasal engel bulunmamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Bir işyerinde grevin başlaması durumunda, bu işyerinde çalışan tüm işçiler, sendikalı olsunlar veya olmasınlar, greve katılma veya katılmama konusunda tam bir özgürlüğe sahiptir. Sendikaların üyelerini greve katılmaya zorlama gücü yoktur.
İşçi, iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirebilir. İş sözleşmesini bildirimli veya bildirimsiz derhal feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli ise işçi ancak ihbar önellerine uyarak usulüne uygun bir şekilde iş sözleşmesini feshe- debilir (TBK.431, İş K.md.17).
Bu kapsamda Kanun'da ve Anayasa'da kanuni grevin ancak toplu iş sözleşmesi süreci içerisinde mümkün olduğu söylenecektir. Toplu iş sözleşmesi sürecini ise ancak yetkili bir sendika yürütebilecektir. Yani toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili bir sendikanın var olmadığı hiçbir durumda kanuni grevden söz edilemeyecektir.
1961 Anayasası'nda olduğu gibi 1982 Anayasası'nda da grev hakkı temel haklar arasında sayıldı. Fakat grev hakkının ertelenmesi ve hakkın kullanımının sınırlanması da Anayasa'da ayrıca belirtildi. 1983'te kabul edilen 2822 sayılı kanun ile de işkollarının önemli bir bölümüne grev yasağı getirildi.
Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.
Buna göre ilaç imal eden işyerleri hariç olmak üzere, aşı ve serum imal eden müesseselerle, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili işyerlerinde grev yasaklanmıştır. Yeni düzenleme ile sağlıkla ilgili işyerlerinde öngörülen grev yasağı hastaneler ile sınırlanmıştır.
Yeni kanundaki düzenlemede 1. 6 işgününde karar alınamayacağı ve 2. 6 işgününde mutlaka karar alınması şeklindeki sınırlamalar kaldırılmıştır. Uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren 60 günlük süre içinde grev kararı alınabilecektir.
Gerçi 2822 sayılı Kanunda, “Kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, şehiriçi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde” grev yasağı olduğunu belirtirken 6356 sayılı Kanun “kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde” yasak olduğunu belirtmiştir.
Grev kararının işyerinde ilan edildiği tarihte o iş yerinde çalışan işçilerin en az dörtte birinin ilan tarihinden itibaren altı iş günü içinde işyerinin bağlı bulunduğu görevli makama yazılı şekilde başvurusu üzerine, görevli makamca talebin yapılmasından başlayarak altı iş günü içinde grev oylaması yapılır.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
İşyerindeki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaz ve işyerinde grev uygulaması gündeme gelirse, grev oylaması istenebilir. Bu grev oylamasında beyaz yakalı işçiler de oy kullanır.
Buna göre: “Grev (ve lokavt) süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez; bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz”.
(3) Grev oylamasına grev ilanının yapıldığı tarihte işyerinde veya işletmede çalışan işçiler katılabilir. Ancak, işveren veya işveren adına işletmenin bütününü yöneten işveren vekilleri grev oylamasına katılamaz. (4) Grev oylaması, serbest, eşit, gizli oy, açık tasnif ve döküm esasına göre yapılır.
Dayanışma grevi: Ulusal veya uluslararası düzeyde demokratik kazanımları korumak, geliştirmek amacıyla başlatılan bir ya da birçok grev veya eylemle dayanışma göstermek amacıyla gerçekleştirilen grev bunlardandır.
İşveren, kanuni bir grev dolayısıyla iş sözleşmeleri askıya alınan işçiler yerine sürekli ya da geçici olarak başka işçi alamaz. Aksi takdirde idari para cezası ile karşı karşıya kalır. Bu işçiler de grev süresince başka bir işverenin yanında çalışamaz.
Mesleki amaç denilen ve yasada “toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla çalışma şarılarını korumak veya düzeltmek" olarak tanımlanan amacın dışındaki amaçlarla yapılan grevler yasadışıdır.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
Bu tür değişikliklerin uygulanabilmesi için mutlaka çalışan olarak sizin rızanızın alınmış olması gerekir. Görev değişikliğini kabul etmemeniz halinde görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı dönüş yaparak görevi kabul etmediğinizi iletmeniz gerekmektedir. Bu halde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Sonuç olarak işçi iki iş günü veya daha fazla süre üst üste işe gelmezse işverenin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih imkanı doğar. Bu fesihten dolayı işçi kıdem tazminatı alamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri