İnsanların çok yaşlısına, saçı sakalı ağarmış olanına akbaba derler.
Akbaba TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Akbabagillerden, başı ve boynu çıplak olan, dağlık yerlerde yaşayan, leşle beslenen, çok yüksekten uçarak keskin gözleriyle çok uzakları görebilen, iri ve yırtıcı bir kuş, kerkes (Vultur monachus) sıfat,mecaz İhtiyar.
Aslında hiç sevilmeyen, istenmeyen ama doğuştan el mahkum kabul edilen toplumda akraba deyip geçiştirilen ama özünde akbaba yada akrep olarak tanımlanan kişiler. Dedim ya sevilmezler, istenmezler hatta yolda görülse görülmemiş gibi davranırlar.
Akbabaların başları kel kursakları büyüktür. Yürümeye ve leşleri tutup kaldırmaya uyum sağlamış olan ayakları iri ama güçsüz, tırnaklarıysa yassıdır. Gagaları genellikle eti ve deriyi koparabilecek kadar güçlü ve kalındır. Görme duyusu bütün türlerde, duyma duyusu ise hindi akbabasında gelişmiştir.
Akbabalar, ölmek üzere olan avları hissedebilirler. Bu nedenle avları ölmeye yakınken, üzerinde daireler çizerek uçarlar ve ölmelerini beklerler. Av öldüğü zaman da, leşini yiyerek karınlarını doyururlar.
İlgili 30 soru bulundu
Akbaba kuşu avlanmayı sevmezler ve daha çok leş yemeyi tercih edeler. Ayrıca doğada canlı olarak yakalayabildiği her şeyi yerler. Bunun yanı sıra akbaba kuşları daha çok çöp, leş, dışkı ile beslenirler. Zaten akbaba kuşu leş yiyici özelliği ile bilinen bir kuş olmaktadır.
Güçlü gagaları sayesinde büyük boy ölü hayvanların derilerini kolaylıkla delen kara akbabalar leş başında ilk beslenenler olarak yer alıyor. Tüm dünyada yaklaşık 15600-21000 ergin kara akbaba bireyinin bulunduğu düşünülüyor (BirdLife, 2017). Türkiye'de ise 300-400 çift arasında olduğu tahmin ediliyor.
Avrupa kuşağında nesli tehlike altındadır. Bu bölgelerin yerleşik kuşlarıdır, bu bölgeler dışındakiler kışları kısmen olarak göç ederler. Türkiye'de Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam)ve Eskişehir Türkmenbaba Dağı'nda bulunur. Türkiye'deki en büyük popülasyonu Çorum'dadır.
Anadolu'da en yoğun olduğu alan Ankara (Kızılcahamam) ve Bolu olan tür Türkiye'deki için toplam çift sayısı tahmini 80 ila 200 arasındadır. Doğu Anadolu'da da parça parça yayılış gösteren kara akbabalar, Tarsus, Ankara Beynam Ormanı gibi daha önce görüldükleri birçok sahada ise artık gözlenmemektedir.
Leş yiyiciler hor görülür ve genellikle onlardan korkulur. Dünyanın her yerinde akbabalar, sırtlanlar ve böcekler gibi, zaten ölmüş olan hayvanlarla beslenen canlılar nahoş, kirli ve tehlikeli olarak kabul ediliyor. Hatta günlük dilde dahi akbaba ve sırtlan kelimeleri karşıdakine hakaret etmek için kullanılıyor.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Akraba evliliği, eşler arasında kan bağı bulunması yani "aynı atadan gelme" durumudur. Kan bağı olan kişilerde, toplumun genelinde görülen ortak gen yüzdesinin dışında, akrabalık derecesine bağlı olarak artış gösteren daha da fazla ortak gen vardır.
2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Falda görülen akbaba sembolü, aile, arkadaşlık ve işteki çatışmaları temsil eder. Diğer yandan şans ya da şansızlık gibi konuları da kapsar.
Leş, kötü kokmakta olan, kokan hayvan ölüsü anlamlarında dilimizde kullanılmaktadır.
Akbaba Sultan, gerçek adı Mehmed ve Ak Mehmed Efendi olan, Buhara'dan Fâtih Sultân Mehmed Hân ile Konstantıniyye şehrini fetheden askerlerden gazi, mutasavvıf şeyh ve alim. Hacı Bayrâm-ı Velî'nin müridi ve halifelerinden Akşemseddin ile birlikte Fâtih Sultân Mehmed'e danışmanlık yapmıştır.
Akbabaların başı neden keldir sorusuna gelince. Leş ile beslenen akbabalar karınlarını doyururken başlarını leşin gövdesine sokarlar. Başları tüylü olsaydı kirlenip mikrop yuvası olacak, hastalıklara neden olacaktı. Kel baş akbaba için temizlik ve hastalıktan bağışık olmak demektir.
Akbaba, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
TÜRKİYE'DE SADECE 80 TANE KALDI
Yapılan gözlemler ve araştırmalar sonucunda 2014 yılında dünya üzerinde yaklaşık 2 bin bireyi olduğu tahmin edilen bu türün son yıllarda ise sayılarının çok daha azaldığı gözlemleniyor.
akbabalar ölü hayvan leşleriyle beslenen etoburlar. olarak bilinir. ancak bu özel akbabalar etle ilgilenmezler. onun yerine kemikleri tercih ederler. besinlerinin yüzde doksanı kemiktir. bu da onları kemikle beslenen tek kuş türü yapar.
Dünyadaki on beş Akbaba türünden biri olan Kara Akbaba'nın ortalama kanat açıklığı erkek bireyde 255 santimetre, dişi bireyde 295 santimetre, ortalama uzunluk (gaga – kuyruk) erkek bireyde 100 santimetre, dişi bireyde 110 santimetre ve ağırlıkları ise erkek bireyin 7 -11,5 kilogam, dişi bireyin 7,5 -12,5 kilogramdır.
Gece rüyada akbaba görmek, ahmak ve nezaketsiz bir adama delâlet eder. Gündüz rüyada akbaba görmek, hastalıklara işârettir. Rüyada akbaba kuşunu tuttuğunu görmek, harpte bulunmaya veya hastalığa işârettir. Bir yerleşim alanına akbabaların girdiğini görmek, oranın istila edilmesine işâret eder.
Ülkemizin en büyük yırtıcı kuşu Kara Akbaba. Kanat açıklığı yaklaşık 3 metre civarındadır.
Ozan Akbaba 9 Haziran 1982 tarihinde Kars'ta dünyaya geldi. Akbaba, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümünden mezun oldu.
Kızıl akbaba: İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Arap Yarımadası'ndan Balkanlar'a, Hindistan'dan Kafkaslar'a kadar geniş yayılımı olan bir türdür. Diğer Eski Dünya Akbabaları gibi yerden havalanma konusunda çok yetenekli olmadıkları için genellikle yuvalarını yüksek kayalıklara yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri