Etin hangi kalınlıkta kesildiği de önemli bir konu. 1,5 ya da 2,5 parmak kalınlığında kesilmiş etler hazırlanan sosu hem daha kolay emecektir hem de et, daha çabuk pişecektir. Eti soda içinde bekletmek de bir diğer yöntem. Yine bir gün öncesinden pişireceğiniz eti soda içinde bekletirseniz yumuşatmış olursunuz.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Bunun için öncelikle eti bir kaşık karbonatla güzelce ovun. Sonrasında bir şişe maden suyunu etin üzerine tamamen dökün ve bir iki saat buzdolabında bekletmek üzere kaldırın. Çıkardığınızda etleri yıkayın ve pişirmek için hazır olan etlerinizi dilediğiniz gibi pişirin ve yumuşaklığının keyfini sürün.
Bir kabın içine yoğurt, zeytinyağı, biber salçası, soğan suyu ve kişinin istedikleri baharatlarla birlikte bir karışım yapılır. Küp küp doğranan etler bu karışımın içerisinde yarım saat bekleyerek marinasyon işlemi tamamlanmış olur. Marine ettiğiniz eti buzlukta dondurmayın.
İlgili 40 soru bulundu
Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir. Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar.
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
- Eti terbiye ederken yağ, yoğurt, süt, soda, sarımsak, karabiber gibi malzemelerden yararlanabilirsiniz. Bu malzemeleri karıştırıp etle harmanlayıp en az 4-5 saat bekletmeniz etinizi yumuşatır.
SODA VE MADEN SUYU FARKI
Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir. Gerçek bir mineral deposu olan maden suyunun içinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, silikat ve bikarbonat vb. mineraller vardır.
Soda yemeklerde de kullanılan bir malzeme. Özellikle kızartma yemeklerinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız mutlaka batırdığınız harca soda ilave etmenizi öneririz. Bu şekilde dışları nar gibi kızarıyor ve yağ çekmiyorlar.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Mangala gitmeden önce eti kesinlikle terbiye ettirmelisiniz. Mümkünse yoğurt, zeytinyağı ve pul biberi bir kapta karıştırın ve isteğinize göre salça, sarımsak ekleyin. Bu şekilde terbiye ederseniz et çok güzel bir lezzete kavuşur.
8 parça biftek veya hazırlayacağınız başka parça etler için ideal ölçü. Bütün sıvı malzemeleri karıştırarak etlerimizi içine gömüyoruz. Süt ve sirke ete harika bir yumuşaklık kazandırıyor. Et piştiğinde asla sirke kokusu olmuyor.
İçine 2 şişe maden suyu ve 1 bardak su eklenip 45 dk kadar kısık ateşte pişirilir. Çıkan sonuç lokum gibi ağızda kolayca dağılan etler. Eğer sulu bir kavurma isterseniz su miktarını arttırabilirsiniz. Benim ölçümde etler suyunu çekmeye yakın çıkıyor.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapılmış olur. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
Soda, Maden Suyu ve Gazoz
Kısaca, soda içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan sudur ve çoğu gazlı içeceğin ana maddesini teşkil eder. Şekerli, aromalı ve sitrik asit içeren soda türleri de gazoz olarak nitelendirilir.
Kızılay maden suyunu, diğer birçok markadan ayıran en büyük özelliğinin kimyasal prosese tabi tutulan soda olmadığını, doğal mineralli maden suyu olduğunu Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da her platformda dile getiriyor.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Derince bir kaba kuşbaşı doğranmış etlerimizi koyalım. İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
Tuz ve Sirke Kullanın
Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir. Oysa bu yaygın bir yanlıştır. Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Ete tabii ki de tuz atılır :) Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri