Eriş Başaran Akça, "Doğada yetişenler yerine, marketlerde bakanlık onaylı taze kültür mantarları tüketilmelidir" uyarısında bulundu. Doğada kendiliğinden yetişen mantarlarları bilinçsizce tüketenlerin yaşadığı
Daha önce dediğimiz gibi Türkiye'de yaklaşık 100 farklı zehirli mantar türü mevcuttur. Gelin mantarı ve sinek mantarı olarak bilinen kırmızı şapkalı ve beyaz benekli mantar, zehirlidir.
Pazarlarda ve manavda ağaç mantarını bulmak olanaklıdır. Günümüzde en sevilen mantar çeşitlerinden olan ağaç yani istiridye mantarı doğada bulunduğu gibi aynı zamanda yetiştirilmektedir. Genel olarak denilebilir ki; doğada kendiliğinden ağaçta yetişen hemen hemen tüm ağaç mantarları yenilir.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
İlgili 29 soru bulundu
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Borazan mantarı (craterellus cornucopioides)
Tıpkı trüf mantarı gibi oldukça pahalı mantar türlerinden bir tanesidir. Ülkemizde Ege bölgesinde rastlanılan bu türün hem yenilebilir hem de zehirli farklı çeşitleri vardır. Külaha da benzetilen borazan mantarının kökeni Antik Yunan'a kadar iner.
İstiridye Mantarı Zehirler Mi? Sıklıkla yaşanan mantar zehirlenmeleri yüzünden bu besine şüpheyle yaklaşılabilir. Ancak istiridye mantarı zehirli bir mantar değildir. Aksine yenilebilir en faydalı mantar türlerinden biridir.
Ekonomik değeri yüksektir ve Fransız mutfağının da en sevilen mantarlarından bir tanesidir. Pestik mantarı Çörek mantarı da denilen ve ak, katı ve yumuşak olmak üzere üçe ayrılan pestik mantarı aslında ormanlarımızda gezen en güzel mantarlardan bir tanesidir.
En çok antioksidan etkiye sahip olan mantar, beyaz mantar türüdür. Oksidatif stresi dengelemeye etki ederek, pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olması demektir. Mantarın kolesterolü düşüren etkisi kalp ve damar hastalıklarına fayda sağlıyor. Ve vücuttaki iltihabı düşürerek damarların rahatlamasını sağlıyor.
Şapka veya gövde üzerinde kırmızı renkler olan mantarlar da, ya zehirlidir veya kuvvetli bir uyuşturu etkisi vardır.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir.
Yoğurtla yenen mantar insanı zehirlemez. Mantarı, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmak mantarın zehri almaya yardımcı olur. Kurutulmuş mantarın yenmesi ile herhangi bir zehirlenme olmaz. Mantar koparıldığı zaman rengi değişmezse mantar zehirsizdir.
Lif oranı yüksek olan istiridye mantarı dışkıyı yumuşatır ve kabızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin hızlanmasını sağladığından dolayı sindirim sistemi ile alakalı diğer sorunların da ortadan kalmasına yardımcı olur. İstiridye mantarının içerisinde yüksek oranda potasyum bulunur.
İstiridye mantarının beyaz kısımları bir fırça yardımı ile nazikçe fırçalanabilir. Eğer istiridye mantarları çok kirli ise sirkeli su dolu olan bir kabın içerisine atılır. Su kabında çalkalanarak temizlenir. İstiridye mantarları temizlendikten sonra ise buzdolabı poşetine konulup buzluğa atılmalıdır.
2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski olan kükürt mantarı aslında lezzetli ve özel bir tada sahiptir. Tavuğa benzeyen tadıyla yemekleri lezzetlendiren kükürt mantarı, karaağaç ve ceviz ağacında sıklıkla görülür.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Hangi Mevsimde Mantar Yetişir? Bol yağışlı sonrası güneşli günleri seven mantarlar için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar. Toprak altında yağmur sularıyla beslenen mantarlar güneşi görünce çok hızlı bir şekilde büyümeye başlar. En bol oldukları zaman ise nisan-mayıs ve ekim-kasım ayları.
Eğer mantar açıldıysa, yani kahverengi lifleri gözüküyorsa bilin ki daha az tazedir ve uzun süre dayanmaz. Ayrıca tadı keskin olur. Renk olarak krem ve beyaz renge yakın mantarları tercih etmeli ve koyu kahverengi benekli ve kalın saplı mantarlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri