Ameliyattan belirli bir süre sonra vücut da yeni düzene tamamen adapte olur ve kişi tek akciğerle sorunsuz şekilde yaşamaya devam edebilir.
Sigarayı bıraktığınızda akciğeriniz kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır.
Açık lobektomi: Göğsün yan tarafından yapılan kesi ile gerçekleştirilir. Bu kesiden akciğer lobu çıkarılır. Açık lobektomi torakotomi olarak da adlandırılmaktadır. Açık cerrahi tümörün yerine, büyüklüğüne, diğer organlara yayılıp yayılmadığına ve cerrahın tercihine göre açılacak olan 7-20 cm arası kesiden yapılır.
Hastane de uzun süre yatış hem hastanın moralinin bozulması hem de hastane enfeksiyonu riski nedeniyle önerilmez. Bu nedenle stabilleşen hasta evine iyileşme sürecinin hızlanması için gönderilir. Tam iyileşme akciğer ameliyatı olanlarda ortalama 2 aydır. Bu süre içinde ağır iş yapmamaları gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir? Atelektazi tipi akciğer sönmesi bronkoskopi işleminden sonra kısa sürede düzelmektedir. Hasta bronkoskopi işleminden hemen sonra rahatlamaya başlar. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde ise hastanın 2-3 gün içinde tamamen iyileşebilmektedir.
Ameliyat sonrasında komplikasyonlar görülebilir. En sık görülen komplikasyonlar; enfeksiyon, akciğerlerde ya da bacaklarda kan pıhtılaşması, akciğerlerden hava sızmasıdır. Açık Akciğer Ameliyatı genelde akciğerlerde bir kitle saptanması halinde, kitlenin büyüklüğü ve yerleşimi göz önüne alınarak yapılır.
Kemoterapi yapılması planlanan hastalar, ameliyat olmuşlarsa ameliyattan sonra 3. haftada kemoterapinin başlanması tercih edilir.
Akciğer kanseri ameliyatları açık ve kapalı olmak üzere 2 ana şekilde gerçekleştirilebilir. Akciğer kanserinde açık ameliyat yönteminde kaburgalar arası kesilerek açılır ve ekartör adı verilen bir cihazla bu alan genişletilerek operasyon gerçekleştirilir.
Vücut tek akciğer ile yaşamaya farklı şekillerde uyum sağlar. Bazı durumlarda vücutta kalan akciğer, alınan akciğerin alanını dolduracak kadar genişleyebilir ve kapasitesini arttırabilir. Bu şekilde şişen akciğer vücuttaki oksijen eksikliğini telafi etme alışkanlığı kazanır.
Soru: Hastanede kaç gün kalmam gerekiyor? Yanıt: Bu yöntemle gerçekleştirdiğimiz ameliyatın türüne göre hastane kalış süresi 1 ile 4 gün arasında değişir. Akciğer kanserli hastalarda bu süre ortalama 3 veya 4 gece, iyi huylu tümörlerde ise 1 veya 2 gecedir.
Rutin bir akciğer ameliyatı yaklaşık 4-5 saat sürer. Hasta cerrahi yoğun bakım ünitesine çıkarılır ve genellikle 24 saat sonra servise alınır. Ameliyat sonrası hastanın idrar sondası, 2 adet göğüs boşluğuna yerleştirilmiş dreni bulunur bu drenlerden içeride birikmemesi gereken sıvı hava toplanır.
Karaciğer vücutta kendi kendini yenileyebilen tek organdır. Karaciğerde ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalık olarak kendisini gösteren siroz ise bu organın fonksiyonlarını yerine getirememesine ve yetmezlik tablosuna yol açabilir.
Beyin, gözler ve sinir sistemi kendini yenileyemiyor. Beyinde; koku alma ve öğrenme merkezleri haricindeki diğer hücreler, tıpkı tam anlamıyla oluşumunu tamamladıktan sonra yenilenemeyen sinir sistemi ve kornea haricinde yenilenemeyen gözler gibi, yaşlanmaya karşı direnemiyor.
Bilim insanları genetik mutasyona uğramamış olan az sayıdaki hücrelerin akciğerleri tamir edebildiğini tespit etti. Araştırmaya göre sigara alışkanlığı bırakıldığında, bu sağlıklı hücreler büyüyerek, akciğerdeki zarar görmüş hücrelerinin yerine geçiyor.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Akciğer Kanseri İlk Nereye Sıçrar? Akciğer kanseri, genellikle ilk olarak akciğer içindeki dokulara sıçrar ve daha sonra çevresindeki lenf düğümlerine veya diğer organlara metastaz yapabilir. Akciğer kanseri hücreleri genellikle lenf veya kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Akciğer kanseri en çok hayat kaybına neden olan kanser tiplerinden biri olmasına rağmen, erken dönemde saptanan ve cerrahi olarak başarı ile tedavi edilen vakalarda hastalıktan kurtulma oranları yüzde 80-90'ları bulmaktadır. Erken evre olmasa da cerrahi tedavi şansı olanlarda da başarı oranları düşük değildir.
Dr. Özkan Demirhan tarafından kaleme alınmış ve bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Rezeksiyon (ameliyat s) sonrası en sık komplikasyonlar kanama, akciğer ödemi, atelektazi, pnömoni, bronş güdüğünün açık kalması, kalıcı hava kaçağı ve ampiyemdir.
Ekibimizin açık akciğer kanseri operasyon süresi 90 dakika, kapalı operasyonlarda ise 60 dakikadır. Özetle hastanın anestezi işlemi başlanıp, ameliyatın uygulanması ve sonrasında uyandırılması işlemleri süresi yaklaşık olarak iki saat ile iki buçuk saat arasında değişmektedir.
Ameliyat sonrası göğüs ağrısı beklenen bir durumdur. Ameliyata bağlı olarak gelişir ve 24-48 saat içerisinde azalır. Hastalar 2. Gün normal hayatlarına dönebilir.
Sigara içen, uzun boylu, zayıf, genç yetişkin erkeklerde daha sık olmak üzere 100.000'de 5-10 kişide görülür. Erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sıktır. Ülkemizde yılda 13.000 civarında pnömotoraks vakası olmakta, bunların 10.000'e yakını yatırılarak tedavi edilmektedir.
Akciğeri Temizleyen Bitkiler ve Yiyecekler
C vitamini takviyesi sağlayan portakal, greyfurt, kivi, biber, domates, çilek, brokoli ve maydanoz gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Antioksidan deposu olan besinleri tüketin: Sarımsak, soğan ve acı biber bolca tüketebileceğiniz besinler arasındadır.
Akciğerden hava kaçağı oluşması, kanama, enfeksiyon ve hastalığın nüks etmesi gibi riskler görülebilir. Cerrah bu durumlara göre gerekli önlemleri alarak riskleri en aza indirir. Pnömotoraks için yapılan kapalı ameliyat sonrası bu komplikasyonların görülme oranı %2-10 arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri