Hamsi avcılığında kullanılan gırgır ağları: 400 ile 800 kulaç boya ve 60-100 kulaç derinliğe sahiptir. Ortalama bir hamsi gırgırı 640 kulaç uzunluktadır. Hamsi gırgırında temel ağ gözü açıklığı 10–16 mm arasındadır (tam göz açıklığı olarak). Palamut gırgır ağı: 300 ile 600 kulaç arasında çeşitli boylarda yapılmaktadır.
Palamut gırgırı :Palamut ve lüfer, Uskumru gırgırı :Uskumru, istavrit, sardalya, Hamsi gırgırı :Hamsi, sardalya, çaça, istavrit, gümüş, Zargana gırgırı :Zargana, istavrit, hamsi, sardalya, gümüş.
Ülkemizde pelajik türlerin avcılığında tüm dünyada olduğu gibi gırgır ağları yanı sıra ve son yıllarda orta su trolleri de kullanılmaktadır. Ege denizinde gırgır ağları ile daha çok sardalya avlanırken [1], Karadeniz'de gırgır ağlarıyla hamsi, palamut ve istavrit avcılığı yapılmaktadır.
Gırgır avcılığı, yüzeye yakın veya orta su bölgelerinde yüzen balık sürülerinin yardımcı bot yardımı ile etrafının çevrilmesi süretiyle yapılan bir avcılık yöntemidir. Avlanılacak balık türlerine göre farklı şekilde donatılmış gırgır ağları ile bir veya iki gemi yardımı ile yapılmaktadır.
Göz açıklığına göre boy hesaplanarak kurşun mantar yaka kısımları ağa donatılır. Genellikle 150metre boy ve 25-50 metre yükseklikte üretilir ve teknen boy ve gücüne göre bu ağ özelliği değişim gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
Örneğin, 200 metrelik bir ağdan %50 donam faktörü uygulandığında 100 metre donatılmış ağ %60 donam faktörü uygulandığında 120 metre donatılmış ağ elde edilir.
Gırgır ağlarının kurşun yakası (ağların denize batmasını sağlayan kısmı) ortalama 5-6 ton, uzunlukları ise yine ortalama olarak 1200-1300 metre civarındadır.
Balıkçılarda Germe Ağı Kullanımı
Ortalama olarak 32 ila 22 mm boyuta sahip olan göz genişliği sayesinde birçok balık türünü yakalamak için idealdir. Bu nedenle en sık tercih edilen balık ağlarının bağında gelir. Tatlı su levreği, kefal, çinekop, uskumru gibi balık bu ağ ile yakalanan balıklara örnek olarak verilebilir.
Gırgır ağlarıyla sürü oluşturan pelajik balıklar avlanmaktadır. Çalışma ilkesi balık sürüsünün çevrilip hapsedilmesine dayanmaktadır. Bu çevirme hem yatay hem de dikey yönde olduğundan verimli bir av yöntemidir.
Boyu ortalama 12 cm olup azami 18-20 cm'ye kadar büyürler ve çok büyük sürüler halinde gezerler. Karadeniz Hamsisi Azak ve Karadeniz olmak üzere ikiye ayrılır.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi, Akdeniz ve Peru'da yaşamaktadır.
Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
Hamsi: Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltır.
Trol ağlarının deniz dibine ve dolayısıyla deniz canlılarına verdiği zarardan dolayı 1380 sayılı kanunun bazı maddeleri değiştirilerek trol avcılığı Marmara Denizi'nde tamamen yasaklanmış, Türkiye'nin kıyı şeritlerinde ise ancak 3 milden sonra serbest bırakılmıştır.
Trol gemisi veya balıkçı trolü, balıkçı trollerini çalıştırmak için tasarlanmış ticari bir balıkçı gemisidir. Balık avı, trolün sudan aktif olarak sürüklenmesini veya çekilmesini içeren bir balık tutma yöntemidir. Troller, denizin dibinde veya belirli bir derinlikte su altında çekilen balık ağlarıdır.
Trol Avcılığı
Gece ve gündüz yapılan avcılıkta uygun dip zemini bulunduğunda, trol ağı, torbadan başlamak üzere geminin arka tarafında yer alan makaradan kaydırılarak denize atılır. Maçalara gelindiğinde, ağın ve üstünde yükselip yüzdürülmesi sağlanır ve palamar halatı serbest bırakılarak gemiye 3 mil/saat hız verilir.
Bulmacada üç katlı balık ağı sorusunun cevabı olarak "difana" kelimesi öne çıkmaktadır.
TIRIVIRI, Halk arasında Paraşüt ya da katil tor adıyla da bilinmektedir. Bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki ince misinadan yapılıp, ağ parçalarına bir kurşun ağırlık takılarak imal edilmektedir.
Balık ağı üretiminde en çok kullanılan sentetik materyal poliamid (naylon) dir. Fabrikaların ihtiyacı olan elyaf hammaddeleri bakımından, özellikle poliamid elyaf hammaddesi Türkiye'de üretimi yapılmayan bir hammaddedir. Bu nedenle bu hammaddeler yurt dışından ithal edilmektedir.
Gırgır, İzmir'de 1960'lı yıllarda üretilmeye başlanan bir tür mekanik halı süpürgesinin markası ve sonradan alete verilecek addır.
1960'lı yıllarda çalı süpürgesinin yerine geçen büyük bir yenilik olduğu için "GırGır" firmanın patentli markası olan "GırGır", bu tür süpürgelere verilen genel bir isim olmuştur ve sözlüğe girmiştir. "GırGır giren eve dırdır girmez" firmanın o yıllarda kullandığı bir reklam sloganıdır.
Gırgır süpürge, elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan halı, kilim ve parke gibi yüzeylerden kırıntı, kıl, tüy gibi benzeri döküntüleri toplamaya yarayan bir süpürge çeşidi olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri