Doğal şimşir kaşık, sıkı lif yapısıyla şişme yapmaması, kolay çatlamaması, ısı ileterek elinizi yakmaması, bakteri barındırmaz özelliği ve kolay temizlenebilir olmasıyla mutfağınızda ve sofranızda güvenle kullanabileceğiniz bir üründür. Şimşir ağacı dere yataklarında ve kayalıklarda yetişir.
Doğal görünümü ve dayanıklılığı sebebiyle kereste olarak da kullanılan bir ağaç türüdür. Ancak genellikle çalı formunda olması ve her mevsim yeşil kalması gibi özellikleri sebebiyle süs bitkisi olarak kullanılır.
Gıdalar Şimşir ağacının kullanılabilir kısmı yapraktır. Şimşir ağacı özünden 20'den fazla steroidal alkaloid ve dört adet steroidal alfain izole edilmiştir ancak düzenli olarak bir yemek olarak tüketilmez.
Yapraklar ve kök kabuğu idrar artırıcı, safra söktürücü, ateş düşürücü, terletici ve kurt düşürücü etkilere sahiptir. Şimşir odunu, şimşir yongası adı altında, haricen % 2 dekoksiyon halinde saç çıkarıcı olarak kullanılmaktadır.
İksirli Çiftlik Şimşir Kaşık
Sert doğa koşullarında yetişen dayanıklı şimşir ağacından kaşık, Kastamonu havasını evinize taşıyacak. Orman yenilemesi için kesimine izin verilen şimşirden üretilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Şimşir ağacı nerede yetişir diye incelendiğinde Karadeniz bölgesinde yoğun olarak bulunduğu söylenebilir. Genellikle Kastamonu ve Zonguldak yöreleri bu ağaç türünün yetişmesi için ideal bir ortam sağlıyor. Şunu da söylemek mümkün ki Türkiye üzerinde yetişen en sert ağaçlardan biri olarak da biliniyor.
Şimşir ağacı diğer ağaçlar gibi hareler halinde esnek bir yapıyla yıldan yıla büyümez, tam aksine sert ve lifleri sıkıştırılmış halde yaklaşık 10 yılda bir yaş alarak büyür. buda şimşir ağacının normal boyutlara ulaşmasına yaklaşık olarak yüz yılda erişir.
Şimşir ağacı dere yataklarında ve kayalıklarda yetişir. Diğer tahta kaşıklara benzemez. Ağacın sağlamlığı kaşığına da yansır. Ağaç öyle sağlamdır ki işlemesi bile çok zordur.
Değeri düşük bir şeyin yüksek değerde bir şeyle süslenmesi. Çok harcama yapan kimse.
Kanı temizler. Terletir, ateş düşürür ve vücudu rahatlatır. Hafif derecede müshildir. Karaciğer hastalıklarında kullanılır.
iyi bir budama ve asi islemine ihtiyaci olan agac. anadolu'da bazı yabani ağaçlarla, meyve vermeyen ağaçlara "çakal x" adlandırması veya nitelemesi yapılır. çakal armut, çakal zeytin, çakal eriği gibi.
Mabet ağacının sadece yaprakları tüketilebilir. Meyvesi ve tohumları kesinlikle tüketilmemelidir. Mabet ağacı özellikleri bakımından benzersiz bir ağaçtır.
Balsa Ağacı
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Son derece yavaş büyüyen ve oldukça dayanıklı bir gövdeye sahiptir. Nemli toprakları sevmektedir. Çiçekleri özellikle kuş üzümünü andırmaktadır. Zor görülen çiçekleri ile dikkat çeken süs ağacı olarak da bilinmektedir.
Sirke ve Karbonat
Üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Malzemelerin üzerini geçecek şekilde, kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. 15 dakikanın ardından tahta kaşıktaki kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz. Temizlenen kaşıkları soğuk suyla durulayın ve kurutun.
Kastamonu'nun zenginlikleri ne lezzetli yemek çeşitleriyle ne çeşitli mantar türleriyle, ne de eşsiz orman meyveleriyle sınırlıdır. Şenpazar ilçesinin Şimşir Köyü, şimşir kaşıkları ile ünlüdür. Kaşıkların dayanıklı ve sert olması gerekmektedir.
Kullanmadan önce ilk olarak su ile yıkanmış ve kurumuş olan kaşığı, zeytin yağlı pamuk ile iyice yağlamak gereklidir. Kullanım sıklığına göre 2-3 ayda bir beyazlamaya başladığında zeytin yağı ile tekrar yağlanır. Bulaşık makinesinde kesinlikle yıkamayınız! Kaynayan tencerenin içinde ve üstünde bıraklmayınız.
Şimşirler soğuğa dayanıklıdır ama yaz aylarında toprağı genel olarak nemli tutmakta fayda vardır. Yaz aylarında sulanması kadar, kış aylarında bir o kadar sulanmaması gerekir. Çok nadiren donmaya sebep olmayacak saatlerde ve az biçimde sulamak yeterlidir.
Kar örtüsü altında mükemmel görünen bir diğer bitki de şimşir. Soğuğa dayanıklı yer örtücü bitkiler arasında yer alan şimşir bitkisi, sert ve dirayetli yapraklarıyla ön plana çıkıyor.
İyi dal yapısı ve küçük yapraklarıyla Bonsai için popüler bir tür olan Buxus, bazen yaz aylarında çiçek açar. İki garip özelliği; Şimşir kerestesi sudan ağırdır ve yaprakları zehirlidir ! Konum: Güneşte de gölgede de yaşayabilen bir dış mekan ağacıdır.
Şimşir kelimesi TDK'ya göre bir ağaç çeşidi olarak belirtiliyor. Sarımsı renklere sahip olan ağaççık anlamına sahip olan bir kelimedir.
Sebebi asit yağmuru değil şimşir güvesi. Amasra İlçesi'ne bağlı İnciğez Köyü'nde bulunan ormanlardaki şimşir ağaçlarının tamamen kurumasının nedeni anlaşıldı.
Şimşir, şimşirgiller (Buxaceae) familyasının Buxus cinsinden çalılara verilen ad. metne bakınız. Genel olarak çalı nadiren ağaççık formunda herdemyeşil bitkilerdir. Sürgünleri dört köşelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri