Kuru Yolum yönteminde piliçler aynı sıcak su kazanına daldırılmadığından, suyla birbirine bulaşarak piliçler arasında çapraz kirlenmeye sebep olabilecek bakteri, toz ve necaset türü olumsuz geçişler yaşanmaz, daha hijyenik bir ürün elde edilir.
kuru yolma olmayan, sıcak kazanlara tüyleri kolayca yolunsun diye daldırılan tavukları yukarıda yazılan maddelerden dolayı, et kısmına necaset bulaştığı için islam dinine göre yemek caiz değildir.
Helal Piliçte Yeni Dönem: Kuru Yolum
Türkiye'nin ilk helal gıda sertifikalı pilici Erpiliç, yine büyük bir teknoloji yatırımı yaparak Türkiye'de ilk kez, endüstriyel ölçekte Kuru Yolum'a geçti. Bu sistem sayesinde yüzbinlerce pilicin geleneksel eski usullere uygun olarak, çok kısa sürede tüy yolum süreci tamamlanıyor.
Usulüne göre kesilmiş olan tavukların kanı süzüldükten ve varsa üzerlerine bulaşabilen diğer pislikler iyice temizlendikten sonra, kaynama derecesine ulaşmayan sıcak suda bir süre bekletilip müteakiben tüylerinin yolunmasında dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır (İbnü'l- Hümâm, Feth, I, 210).
(Nimetü'l-İslam s.272) (2011 Fazilet Takvimi) “Bir tavuk boğazlanıp, içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır. Kesip içi ve kursağı çıkarılıp, içi yıkandıktan sonra haşlanırsa, tüylerine necaset bulaşmamış ise, yemesi helal olur.” Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den.
İlgili 18 soru bulundu
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva'l-Hindiyye, VI, 495). Bir hadisi şerifte Hz.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Kuru Yolum yöntemi, eski yönteme göre çapraz bulaşmadan kaynaklı pilicin bakteri yükünü artıran sebepleri ortadan kaldırmaktadır. Bakteri yükünün az oluşu sayesinde piliçler (soğuk zincir şartları dahilinde) herhangi bir sağlık riski taşımadan son tüketiciye ulaşır.
Erpiliç ürünleri Gimdes helal belgelidir.
Erpiliç entegre üretim tesisleri 150 bin m2 kapalı alanda, günlük 330 bin piliç kesim kapasitesine sahiptir. Avrupa Birliği standartlarında Avrupa Birliğine ihracat yapabilecek tesis ön izin sertifikasına sahiptir. Ayrıca ISO 9001-2000, ISO 22000-2005, TSE belgeleri ile Gimdes Helal Gıda sertifikasına da sahiptir.
Müslüman veya ehl-i kitaptan olmayan Mecusi, putperest veya ateistin kestiği hayvanın eti helal değildir. Onun kestiği hayvan da kurban olmaz.”
GÜVENLE YİYEBİLECEĞİNİZ LEZZET. KFC'DE YALNIZCA "HELAL SERTİFİKALI" BANVİT, LEZİTA VE GEDİK ÜRÜNLERI KULLANILMAKTADIR. KFC, Türkiye'nin dört bir yanına, usta eller tarafindan 100% taze tavuk etiyle hazırlanan eşsiz lezzetlerini ve yenilikçi ürünlerini tavukseverlerin beğenisine sunmaya hızla devam ediyor.
İmren markalı tavuk ve hindi ürünleri Gimdes helal belgelidir. Bim marketlerden temin edebilirsiniz.
Merhaba Zeynep Hanım, ürünlerimizde domuz eti ve yağı kullanılmamaktadır.
Türkiye'de Arby's® helal et sunan bir marka olarak hizmet veriyor.
Genel Müdür Caner Dikici, Burger King'in 20. sene etkinliğinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Dikici, “Etlerimiz ve tavuklarımız helal belgelidir.
Usûlüne uygun kesim, Hanefilere göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefilere göre haram olur. Ama unutarak terk edilirse helâldir.
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyeleri (yumurtaları) dışındaki yerler yenebilir.
En eski meyvelerden olan inciri, tarihte çoğu uygarlık kadın cinsel organına benzetirdi. İncildede adı geçen bu meyvenin yapraklarıyla Adem ve Havva mahrem yerlerini örtmüştüler.
DİYANET AÇIKLAMASI
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva'l-Hindiyye, VI, 495).
Cinsiyet değiştiren bir vajinal sonra yaklaşık olarak üç ay sonra cinsel ilişkiye girebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri