Akciğer sertleşmesi nedir? Akciğer sertleşmesi olarak da bilinen İdiopatikPulmonerFibrzis (İPF) akciğer dokusunun kalınlaşması, sertleşmesi ve hastalıklı alanların bal peteği dokusunu andıran bir görünüm kazanmasına verilen addır. Bu hastalıkta hava yolları daralmaz ancak akciğer dokusu kalınlaşır ve sertleşir.
Sekel, çeşitli hastalıkların çoğunlukla akut döneminde görülen ve kalıcı ciddi hasarlara neden olabilen bir durumdur. Sıklıkla hastalığın ortaya çıkma evresinde görülen sekel, bazı hastalıklarda iyileşme döneminde de ortaya çıkabilmektedir.
[1] (tıp) Bir hastalıktan sonra yerleşip kalan işlev veya doku bozukluğu.
Akciğer Nodülü Nedir? Akciğer nodülleri, akciğer grafisinde veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında görülebilen yuvarlak, beyaz noktalar (küçük dokular) olarak görülen, 3 cm'den küçük kitleleridir. Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler.
Sanılanın aksine akciğer nodüllerinin çoğu vücut sağlığı için herhangi bir tehlike teşkil etmiyor. Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
İyi ve kötü huylu tümörler, çeşitli enfeksiyonlar (zatürre, apse, verem, mantar gibi), kistler, damarlardan kaynaklı anormallikler, akciğer enfarktüsü, küçük alandaki akciğer sönmeleri, çeşitli romatizmal hastalıklar bu lekelere neden olabilir.
Akciğer filminde veya tomografide akciğerde birçok nedene bağlı, büyüklüğü 2-3 cm'den küçük, nodül (leke) dediğimiz oluşumlar görülebilir. Bu nodüllerin nedeni birçok hastada iyi huylu nedenler (enfeksiyon, eski izler) olabileceği gibi kötü huylu bir tümörün ilk aşaması da olabilir.
Bu uluslararası rehberlerde 6 mm'nin altındaki nodüllere bir girişim önerilmiyor. Yani boşu boşuna ameliyat olmuyorsunuz! Nodül 1 cm'in üzerinde ise kanser ihtimali arttığı için ya radyolojik/cerrahi biyopsi, ya da yakın takip gerekiyor. En ufak bir şüphede ameliyat ile çıkarmak hayat kurtarıcı oluyor.
Akciğer fibrozisi, akciğerin süngerimsi dokusunun kalınlaşması, sertleşmesi ve hastalıklı alanların yara izini andıran bir görünüm kazanması durumuna verilen addır. “Fibroz” sözcüğü, bu yara iyileşmesi ile gelişen sert dokuyu tanımlamakta kullanılan tıbbi bir terimdir.
Bir hastalıktan sonra geriye kalan işlev ve doku bozukluğu sekel olarak bilinmektedir. Bu bağlamda birçok değişik hastalık ile beraber kırık ve çıkık üzerinden de geride kalmış işlev ile doku bozukluğu olarak öne çıkıyor.
Genellikle belirti vermez ve tesadüfen tespit edilir. Nodül tek (soliter) olabileceği gibi birden fazla da olabilmektedir. Eğer nodül 6 milimetrenin üzerinde ve sertleşmiş ise kanser ihtimali arttığı için radyolojik/cerrahi biyopsi, kan analizi ile likit biyopsi ya da yakın takip gerektirmektedir.
Akciğer sağlığını destekleyen ve iyi gelen besinlerin başında elma, muz, yaban mersini, kırmızı lahana, domates, pancar, zerdeçal, yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve balkabağı gelir. Bunun yanı sıra lif açısından zengin gıdalar tüketmek de akciğer sağlığını besler, korur ve destekler.
Halk arasında akciğer lekesi olarak da adlandırılan akciğer nodülleri genellikle iyi huyludur ve çoğu zaman herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden kaybolabilir.
Yanık sonrası akut tedavisi yapılmış, yaralar tamamen kapanmış, yara iyileşmesi tamamlanmış hastaların, yanığa bağlı vücudunda kalan deformiteler yanık sekelleridir.
Akciğer nodüllerinin nedenleri çeşitlidir ve bazen benign (zararsız) olabilirken, bazen de malign (kanserli) olabilir. Benign nodüller genellikle enfeksiyon, iltihaplanma, yaşlılık veya doğuştan gelen anomalilere bağlı olarak oluşabilir.
İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) (akciğer sertleşmesi); nedeni bilinmeyen, ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Akciğerlerde yaygın sertleşmeye yol açan hastalıklar arasında en ölümcül olanıdır. Günümüzde İPF'nin seyrini değiştirecek kesin bir tedavi maalesef bulunmamaktadır.
İPF, tedavilere rağmen tanı konulduktan sonra 5 yıllık yaşam süresi %30-50 düzeylerinde olan bir hastalıktır.
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Akciğer nodülleri genellikle iyi huylu oldukları için herhangi bir tedavi gerektirmezler. Eğer uzun aralıklarla yapılan radyolojik incelemelerde nodülün büyüklüğü değişmiyorsa, bu kitlelerin habis olma ihtimali çok düşüktür.
Evre 4'de küçük hücreli olmayan akciğer kanseri varlığı söz konusudur. Akciğer kanseri 4 evre belirtileri; solunum güçlüğü, kronikleşmiş bir öksürük, iştahta azalma ve buna bağlı kilo kaybı, ses kısılması yutkunma esnasında güçlük, halsizlik, göğüs ağrısı, hareket kabiliyetinde azalma şeklinde gözlemlenir.
Herkeste akciğer nodülü gelişebilir. Aşağıdaki durumlarda bir nodülün kanser olma olasılığı daha yüksektir: Eski veya halen sigara içiyorsa.
İyi huylu akciğer belirtileri arasında persistent öksürük, balgam üretimi, kanlı balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ve hırıltı yer alabilir. Bu belirtiler, lezyonun akciğer dokusunu etkilediği ve normal solunum fonksiyonunu bozabileceği durumlarda ortaya çıkabilir.
Akciğer kanserinin ilk belirtileri genellikle öksürük, iştahın azalması, kilo kaybı, kanlı balgam tükürme, öksürüğün değişmesi, omuz veya göğüslerde ağrı, yorgunluk ve iyileşmeyen göğüs enfeksiyonları şeklindedir.
Göğüs röntgeni genellikle akciğer kanseri teşhisi için kullanılan ilk testtir. Çoğu akciğer tümörü röntgende gri-beyaz bir nodül olarak görünür. Bununla birlikte, göğüs röntgenleri kesin bir teşhis için yeterli değildir. Çünkü röntgen kanser ile akciğer apsesi gibi diğer durumları ayırt edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri