Kalın barsağın son bölümü olan rektumun, makattan (anüsten) dışarı sarkmasına “rektal prolapsus” denir. Beraberinde dışkı tutamama gibi başka anormallikler de görülmektedir. Dışarı sarkan barsak nedeniyle, dışkı tutamamanın yanı sıra, kanlı ve sümüksü (mukuslu) akıntı ve konstipasyona (kabızlık) sık rastlanmaktadır.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Rektal prolapsus bağırsak hareketlerini kontrol edememek gibi hayat konforunu olumsuz etkileyen durumlara da neden olabiliyor. Bağırsak sarkması durumu fark edilir edilmez bir uzmana başvurulması hastalığın daha kötü sonuçlar doğurmadan tedavi edilebilmesi için büyük önem taşıyor.
Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı, anismus, makatta sarkma ve rektosel gelmektedir.
Bağırsak sarkması, tıbbi adıyla rektal prolapsus, bağırsağın son kısmının (rektum) vücut dışına doğru çıkmasını ifade eder. Bu durum genellikle kronik kabızlık veya uzun süreli ıkınma sonucu meydana gelir. Belirtileri arasında dışkılama sırasında ağrı, rektal kanama ve anal bölgede bir kütle hissi yer alır.
İlgili 15 soru bulundu
Rektal prolapsus mukozal kanama ile birlikte olabilir. Prolapsus önceleri yalnızca kaka yapma sonrası çıkar ve kendiliğinden içeri girerken, zamanla öksürük gibi karın içi basıncını artıran olaylarda çıkmaya başlar. Beş yaşından sonra ise genellikle kendiliğinden düzelir.
Rektal prolapsus hemoroid gibi görünebilir veya hissedilebilir, ancak hemoroidlerin aksine kendi kendine kaybolmaz. Sonunda düzeltmek için ameliyata ihtiyacınız olacak.
Tuvaletin alaturka (yer tipi) veya alafranga (klozet) olup olmadığı çok da önemli değildir. Asıl olan doğru ve uygun dışkılama pozisyonunun alınmasıdır. Sonrasında üç-beş defa yavaş ve derin diyafram nefesi alınıp verilerek Pelvik taban ve makat kaslarında yeterli gevşeme sağlanır ve sıkışma hissi belirginleştirilir.
Proktoloji bölümü anüs ve rektumda görülen tüm makat rahatsızlıklarından sorumlu olan bir bölümdür. Hemen hemen her insanın hayatının bir bölümünde görülebilen anorektal hastalıklar, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebildiğinden, mutlaka proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Rektal prolapsusun tedavisi cerrahidir. Kabızlık ve fazla ıkınma rektal prolapsusu tetiklediği durumlarda basit diyet önerileri, rektal prolapsus geliştikten sonra hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayamamaktadır. Birçok cerrahi yöntem tedavisi için tarif edilmiştir.
Kalın bağırsak sarkması (rektal prolapsus - makat sarkması), kalın bağırsağın son kısmının (rektumun) makattan (anüsten) dışa doğru çıkmasına, dışarıya sarkmasına denir. Hastalığın erken döneminde, dışkılama alışkanlığında değişiklik ve makattan (anüsten) akıntı gelmesi hastayı rahatsız eder.
Makat bölgesinde hafif şişlik, anüste akıntı oluşumu ve tuvalete çıkma sıklığındaki sebepsiz değişiklikler ilk dönem makat sarkması evresinde gözlenebilir belirtilerdir.
Kabızlıkta faydalı olan elma, kuru incir, avokado, kuru erik, kuru kayısı, gül kurusu, hurma, keten ve chia tohumu, yeşil fasulye, ıspanak, barbunya ve tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar dışkıyı yumuşatarak kabızlığa iyi gelen besinlerdir.
Dışkının makatın ağzına takılması, hastaların yaşamını kısıtlayan ve bezdiren bir durumdur. Tıkayıcı tipte dışkılama genellikle; ileri düzey makat çatlaklarında, makat sarkmalarında, ileri düzey hemoroidlerde, rektosellerde, aşırı kasılmalarda ve makat çıkışında ülser oluşması durumlarında görülmektedir.
Tıbbi adı konstipasyon olan kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu ortaya çıkan, dışkının sertleşmesi durumudur. Dışkıdaki bu sertlik nedeniyle dışkılama güçleşmiştir. Besinlerin sindirim sisteminde normalden daha yavaş hareket etmesi, bağırsaklardan daha fazla sıvının emilmesine neden olur.
Rektal prolapsus için çeşitli cerrahi tamir yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlar arasında kalın bağırsağın bir bölümünün çıkarılarak kalan uçların birbirine dikilmesi, rektumun karın için geri asılarak sabitlenmesi sayılabilir. Asma işlemi dikişlerle yapılabileceği gibi bir yama üzerinden de yapılabilir.
Rektal prolapsus, kalın bağırsağın son kısımları olan rektum ya da rektum ile sigmoid kolonun anal kanaldan dışarı çıkması olarak tanımlanıyor. Sebebi çok netleşmemiş olsa da altta yatan en önemli neden, pelvik taban kaslarındaki yetersizlik olarak biliniyor.
Rektal tuşe, alt karın bölgesindeki organların kontrolü için hem kadınlara hem erkeklere uygulanan bir muayenedir. Tuşe kelimesi temasla hissetme anlamına gelir, bu muayenedeki amaç da alt karın bölgesindeki organların değerlendirilmesi ve sorunların tespit edilmesidir.
Bu nedenle makatta meydana gelebilecek çatlaklar kişinin çok fazla acı çekmesine neden olur. Anal fissür, sık sık makatın zorlanması yani düzensiz dışkılama ve aşırı ıkınma sonucunda meydana gelir. Zorlanma o bölgedeki çatlakların daha fazla yırtılmasına ve derinleşmesine neden olur.
Makat kasları gevşeyemediği için her şeklide zorlanma olur, çoğu zaman çıkartmak için el yardımı da gerekir. Aşırı ıkınmaya bağlı rektal kanamalar olur, zamanla basur ve makat çatlağı hastalıkları da gelişebilir. Hastalar utanma hissinden kurtulup çoğu zaman makat ağrısı veya kanama şikayeti ile doktora giderler.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Ameliyatsız makat sarkması(rektal prolapsus) tedavisi 5-8 dakika sürer.
Rektal prolapsus kalın barsağın son kısmı olan rektumun normalde kendisini vücut içerisinde sabit tutan yapıların gevşemesi sonucu anüsten dışarıya doğru sarkmasıdır.
Laparoskopik rektopeksi, rektal prolapsusu onarmak için kullanılan ameliyatlardan biridir. Bu ameliyatta rektum pelvisteki normal pozisyonuna getirilir, böylece artık anüsten dışarı taşmaz. Genellikle, genellikle ağ ile birlikte rektumu sabitlemek için dikişler kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri