Boşluğa dolan sıvı, akciğerleri bası altında bırakarak soluk alıp vermeyi güçleştirebileceği gibi, sıvının iltihaplanması sonucu ciddi enfeksiyon hastalıklarına ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Akciğerde su toplanması için kan sıvısının damar dışına çıkmasına neden olan bir mekanizmanın varlığı gereklidir.
Akciğerde su toplanmasını genellikle başka bir hastalık tetiklediği için plörezi tek başına ölümcül değildir. “Plörezi öldürür mü?” sorusunun cevabı ise hastalığın neden kaynaklandığına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Akciğer su toplamasının en önemli belirtisi göğüs kafesinde meydana gelen şiddetli ağrıdır. Çünkü sıvı miktarının artması göğüs kafesine baskı yapar. Nefes daralması, nefes almada çekilen güçlükler ve nefes alırken sanki bir sürtünme hissi hissetmek bu hastalığın diğer belirtileridir.
İlk yardımda temel amaç akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğu için boğulan kişi hızla kıyıya çekilip ağızdan ağıza yapay solunuma başlanmalı. Hastanın kendi solunumu gelene kadar yapay solunum sürdürülmeli. İçerideki az miktardaki sıvının çıkması için suni solunum kuvvetli yapılmalı ve hava köpürerek çıkmalı.
Akciğer embolisinin bir doğal etkeni olarak akciğerlerde su toplanması görülür. Bu önemli sayılabilecek bir durum olup kişiyi ölüme kadar götürebilen faktörleri doğurabilmektedir. Akciğerin Su Toplamasının Belirtileri Nelerdir? Akciğer su toplaması yani plörezinin bir doğal etkeni olarak nefes darlığı görülür.
İlgili 32 soru bulundu
Küçük bir plevral efüzyon genellikle kendi kendine geçer. Doktorların plevral efüzyona neden olan durumu tedavi etmesi gerekir. Örneğin, zatürre veya kalp yetmezliği söz konusuysa bu hastalıklara yönelik ilaçlar kullanılır ve iyileşme sağlandığında plevral efüzyon genellikle kaybolur.
Sıvı alınacak tarafa iğne ile lokal anestezi uygulandıktan sonra , yine steril bir iğne ile sıvı alınır. Hasta bu sırada hafif bir ağrı duyabilir. Bu işlem 10-15dk kadar sürer. Ancak boşaltma amaçlı yapılıyorsa daha uzun sürebilir.
Plevral efüzyon (akciğerlerin su toplaması), akciğer hastalıkları veya sistemik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık plevral efüzyon nedenleri konjestif kalp yetmezliği, pnömoni(zatürre) ve kanserdir.
Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir? Atelektazi tipi akciğer sönmesi bronkoskopi işleminden sonra kısa sürede düzelmektedir. Hasta bronkoskopi işleminden hemen sonra rahatlamaya başlar. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde ise hastanın 2-3 gün içinde tamamen iyileşebilmektedir.
Su toplamış olan bölgelerin havalandırılıp oksijenle temas etmesini sağlamak kısa sürede iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Parmakta su toplaması nasıl geçer sorusuna verilecek cevap da aşağı yukarı aynısıdır. Bunların yanında aloe vera ve çay ağacı yağı da su toplayan yere sürüldüğünde hızla iyileşme sağlamaktadır.
Bu testler genellikle çeşitli görüntüleme yöntemleri olacaktır. Plevra zarının bulunduğu yer olan göğüs boşluğu ve akciğerinizin röntgeninin istenmesi oluşmuş olan efüzyonun görüntülenmesi için ilk adım olabilir. Daha kapsamlı görüntüleme yapabilmek adına tomografi da sıkça başvurulan yöntemlerden biridir.
Yenidoğan bebeğin geçici bir süreyle sık soluması olarak da adlandırılan sürece, YAŞ AKCİĞER ismi verilir. Bebek, annenin karnında iken akciğerlerini kullanmaz, plasenta organı üzerinden anneden direkt kan yoluyla gelen oksijeni kullanır. Anne, bebeği için de nefes alır verir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Su vücuda mide-bağırsak sisteminden girer, cilt-akciğer, mide-bağırsak ve asıl böbrekler yoluyla atılır. Mide-bağırsak, cilt, akciğerler, bu organlardan kaybedilecek sıvı ve elektrolitleri düzenlemek gibi bir fonksiyona sahip değildir.
Sigara içen, uzun boylu, zayıf, genç yetişkin erkeklerde daha sık olmak üzere 100.000'de 5-10 kişide görülür. Erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sıktır. Ülkemizde yılda 13.000 civarında pnömotoraks vakası olmakta, bunların 10.000'e yakını yatırılarak tedavi edilmektedir.
AKCİĞER 1 YIL
Akciğerde hücreler farklı periyotlarda yenileniyor. Bu da havanın temizliğine, sigara içilip içilmemesine göre değişiyor. Yenilenme süresi ise altı ayla bir yıl arasında.
Pnömotoraks, tansiyon pnömotoraksa dönüştüğünde hayati tehlike oluşabilir. Akciğer zarları arasında yer alan plevral boşluğa giren havanın dışarı çıkamayıp akciğerlere, kalbe ve damarlara baskı yapması sonucunda acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Akciğerin fazla söndüğü durumlarda biriken havayı dışarı atmak için önce göğüs tüpü takılır. İyileşme sağlanırsa tüp çıkarılarak hasta taburcu edilir. Ancak özellikle sigara içmeye devam edenlerde bu hastalık sıklıkla tekrarlar.
Akciğerden hava kaçağı oluşması, kanama, enfeksiyon ve hastalığın nüks etmesi gibi riskler görülebilir. Cerrah bu durumlara göre gerekli önlemleri alarak riskleri en aza indirir. Pnömotoraks için yapılan kapalı ameliyat sonrası bu komplikasyonların görülme oranı %2-10 arasındadır.
Akciğer ile göğüs boşluğu arasında kalan plevra boşluğuna yerleşen kanser kitlesi, metastazın üçüncü evresinin başladığını gösterir. Bu evredeki hastada plörezi adı verilen akciğerin su toplaması görülmektedir. Dördüncü ve son aşamada ise metastaz akciğerin dışındaki organlara yayılmaya başlar.
Su toplanması olayı, vücudumuzu oluşturan hücrelerin içerisinde bulunan sıvının bir şekilde dışarı sızmasıdır. Bu sıvı deri dışına atılmadan bir süre burada kalırsa iltihap oluşumu gerçekleşebilir. Su toplanması olayının gerçekleştiği bölgede gerilim nedeniyle ağrı oluşabilmektedir.
Akciğer ödeminin tedavisi
Genellikle oksijen bir nazal kanül (her bir burun deliğine oksijen veren plastik bir tüp ile) veya maske ile verilir. Bazen solunumun bir makine ile desteklenmesi gerekli olabilir. Furosemid (lasix, desal): İdrar söktürücüdür.
Tüp, hava kaçağı sonlandığında ve 24 saatlik drenaj miktarı kabul edilebilir bir seviyeye gerilediğinde çıkarılabilir. Tarihsel olarak, çoğu cerrah, 24 saatlik drenaj miktarının 150ml altında olmasını göğüs tüpünün yeniden mayi birikme riskinin minimalize edilerek çekilebilmesi için bir önkoşul olarak kabul etmiştir.
Akciğer ödemi çoğunlukla kalp problemleri nedeniyle olur, ancak kalp dışında akciğer iltihabı (pnömoni), belli toksinlere veya ilaçlara maruz kalma, veya yüksek irtifa da nedenler arasındadır. Akciğer ödemi son derece acil bir durumdur ve anında müdahale gerektirir.
Kalpte sıvı birikmesi neden olur? Kalpte sıvı birikmesi, genellikle kalp zarında meydana gelen iltihaplanma sonucunda oluşur. Bu iltihaplanma en sık mikroorganizmalar, özellikle de virüsler nedeniyle olur. Türkiye'de verem mikrobu da önemli bir etkendir (Tüberküloz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri