Alerjik rinite neden olan etkenler arasında ev tozları, polenler, hayvan tüyleri, küf mantarları, gıdalar, ilaçlar yer alır. Küf mantarları da polenler gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Ev içi ve ev dışında bulunabilen küf mantarları en çok ev içi bitkilerine, nemli bölümlere ve banyoya yerleşir.
Alerjik Rinit Olanlar Ne Yememeli? Besinler içerisinde yer alan bazı maddeler alerjik riniti tetikleyebilir. Kakao içeren besinler, asitli içecekler, baharatlı gıdalar, boyalı besinler gibi ürünleri alerjik riniti olanların tüketmemesi önerilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Yağmurdan hemen sonra, sisli ya da nem oranının yüksek olduğu günlerde mümkünse dışarı çıkılmamalıdır. uzaklaştırılmalı, evde yaşamaya devam edecekse yatak odasına alınmamalı, sık sık yıkanmalıdır. Sigara dumanı, parfümler, oda spreyleri ve hava kirliliği gibi diğer tetikleyicilerden kaçınmak için önlemler alınmalıdır.
Besinsel alerjen: Çikolata,kakolu gıdalar, boyalı içecekler( kola, hazır meyva suları), yağlı çerezler, baharatlı gıdalar (salam,sosis), boyalı yiyecekler ( sakız,boyalı şekerler) alerjik özellikleri olan besinlerdir. Burun şikayetlerine ek olarak; ağız, dil ve cilt şikayetlerine de yol açarlar.
İlgili 45 soru bulundu
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Yıl boyu süren alerjik rinit: Şikayetler bütün yıl sürer. Alerjenler ise ev tozları (akarlar), küf mantarları, hayvan tüyleridir. Mixt tip: Her iki tip bir arada görülür. Alerjik rinit genelde mevsimsel başlar ve yıllar içinde yıl boyu süren formuna dönebilir.
Buhar: Buharı düzenli olarak teneffüs etmek aşırı mukusun ve herhangi bir tahriş edicinin burun geçişlerini temizlemenize yardımcı olacaktır. Bu da hapşırma, burun akması ve boğaz ağrısı gibi alerjik rinit semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Yetişkinlerde alerjik rinit kişilerin hem sağlık hem de sosyal yaşantısını etkileyip hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma gibi şikayetlerin mutlaka önlenmesi gerekir.
Kimyasal maddeler de alerjik hastalık belirtilerine yol açıyor. Alerjik rinit, son 10 yılda Avrupa'da sıklığında artış olsa da, hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve tavsiye üzerine alınan ilaçlarla doktora gitmeden geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle nadiren ciddi bir problem olarak değerlendiriliyor.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Havayla solunan alerjenlerin; burun, boğaz ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyonlara alerjik rinit denir. Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürse de ilerleyen yaşlarda şiddetini azaltır. Alerjik rinitin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
Alerjik rinit tedavi edilmezse ne olur? Alerjik rinit tedavi edilmezse, semptomlar şiddetlenebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir.
ÖZ D vitamini, kemik metabolizması ve nöromusküler işlevler üzerinde önemli rolleri olan bir steroid hormondur. Son zamanlardaki araştırmalar da immun sistemi değişik mekanizmalarla etkileyerek astım ve alerjik hastalıkların tedavi ve gelişiminde rolü olduğu göstermiştir.
1) Maden Suyu
Vücuttaki alerjik kaşıntıya ne iyi gelir diyenler, buzdolabındaki maden suyuyla kaşıntıya iyi gelebilir. Maden suyu, mineral kaynağıdır ve ciltte oluşan kaşıntılar için tercih edilebilir.
İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde artış gösterebilir. Yıl Boyu Devam Eden Alerjik Rinit: Ev akarları, böcek pislikleri, hayvan tüyleri gibi sürekli çevrede bulunan maddelere karşı oluşan alerjik rinit türüdür. Bu nedenle şikayetler yıl boyunca devam edebilir.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir. İnsanın yaşam konforunu büyük ölçüde düşüren hastalıklar arasındadır.
Saman nezlesi veya alerjik rinit; özellikle solunum yoluyla vücuda giren çeşitli alerjik maddelere karşı duyarlı hâle gelen kişilerde, vücudun reaksiyon göstermesiyle oluşur. Hastalık, burun ve genizde gelişen çeşitli semptomlarla seyreder.
Alerjik nezle, astım krizlerini başlatabilir. Nezle tedavi edilmez ise astım atakları sıklaşır ve şiddetlenir. Nezle iyi tedavi edildiğinde ise astım atakları önlenebilir veya daha çabuk ve daha az ilaç kullanımı ile hastaneye yatmadan düzelebilir. Bu nedenlerle alerjik nezle tedavisi çok önemlidir.
Taze etler, balıklar, yumurta, sebzeler, otlar ile yeni mayalanmış yoğurt ve tereyağı, alerjiye çok iyi gelen besinlerdir. Bunların yanı sıra mutfağınızda bulundurmanız gereken diğer gıdalar ise şunlardır: * Elma: Deride kızarıklık ve kaşıntı varsa o zaman günde 3-4 tane elma tüketebilirsiniz.
Bütün ifade edilecek tedavi yaklaşımlarına rağmen alerji her zaman kesin olarak iyileşebilen bir hastalık olmayabilir. Ama bu gerçek hastada umutsuzluğa yol açmamalı sadece tedavi aşamasında sabır ve sürekli hasta doktor ilişkisi gerektirdiğini bilmek gerekir.
Alerjik bireylerin polen alerjileri farklılık gösterir. Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır.
Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürer, ancak yaş ilerledikçe etkileri hafifleyecektir.
Alerji Büyüdükçe Geçer mi? Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri bazı çocuklarda gelişme süreci içinde kendiliğinden yok olur kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez. Kritik nokta astımın alerjik olup olmadığının anlaşılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri