AKCİĞERLER (PULMONES) -L.muskularis sirküler seyirli birkaç sıralı düz kas hücrelerinden oluşur.
Düz kas dokuları başlıca arter duvarlarında, bağırsaklarda, kıl foliküllerinde, boğaz, mesane, akciğer, rahim ve diğer iç organlarda bulunurlar. Bu organlardaki ritmik ve istemsiz hareketlerden düz kas sorumludur.
Solunum olayında akciğerde bulunan düz kaslar görev yapmaktadır. Düz kaslar, istemsiz çalışan, yavaş ve uzun süreli kasılan ve yorulmayan kaslardır. Cevap A seçeneğidir.
✎ Çizgili kas akciğerde bulunmaz, çünkü çizgili kasın akciğerde bulunabilmesi için akciğerin insan isteğine göre yani istemli çalışması gerekir. Ancak akciğer istem dışı yani otomatik olarak çalışır. ✎ Akciğerde istem dışı çalışan düz kas bulunur.
Yaklaşık olarak 250 cm2 alanında göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran kubbe şeklinde çizgili kas grubudur. Ya- tar pozisyonda apneik solunumda akciğerlere giren havanın yaklaşık 2/3'ünden sorumludur ve en önemli inspirasyon kasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
Diyafram, göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran ve kas yapısıyla solunum hareketlerine de yardımcı olan bir yapıdır.
Bronşların yapısı, soluk borusundaki gibidir. Kıkırdak iskeletle, elâstik bağ dokusundan ve düz kaslardan meydana gelmiştir. İçleri epitel hücreleri ile örtülmüştür. Mukoza içerisinde salgı veren bezler vardır.
Akciğerlerin Yapısı : Akciğerler oldukça yumuşak, süngerimsi ve elastik bir yapıdadır. Yüzeyleri plevra adı verilen çift katlı seröz bir zarla kaplıdır. Akciğerler, göğüs boşluğunda büyük damarlar ve kalbin yan taraflarında yer alan solunum havası ile kan arasındaki gaz alışverişinin gerçekleştiği bir çift organdır.
Bunun yanında sitokinez de görülmez. Çizgili Kas Vücutta Nerede Bulunur? Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
AKCİĞERLER (PULMONES)
-L.muskularis sirküler seyirli birkaç sıralı düz kas hücrelerinden oluşur.
Akciğerlerde diyafram ve kaburga kaslarının kasılıp gevşemesiyle gerçekleşen gaz değişimine soluk alıp verme denir. Akciğerlerin kasılıp gevşeme yeteneği olmadığından akciğerler kendiliğinden soluk alıp vermeyi gerçekleştiremezler.
BronĢ ve bronĢiollerin yapısında düz kas lifleri bulunurken alveol duvarında kas lifleri bulunmaz.
Düz kas hücresi, kas hücrelerinden biridir. Her hücre ip biçimindedir. İskelet kas hücresi ve kalp kası hücresinden farkı, kas hücrelerinin birbirinden bağımsız ve tek çekirdekli olmasıdır. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi gibi iç organların yapısında bulunur.
Düz kaslar vücutta arter duvarlarında, kıl foliküllerinde, mesanede, bağırsaklarda, rahimde, boğazda, akciğerlerde ve diğer iç organlarda yer almaktadır. Bu organların istemsizce yaptıkları hareketlerden sorumlu olmaktadırlar. Düz kaslarda meydana gelen kasılmalar diğer kaslara göre daha yavaş bir şekilde olmaktadır.
Düz kas dokusu organizmada dağınık veya gruplar halinde bulunabildiği gibi, genellikle iç organların duvarlarını tabakalar halinde çevirir. İskelet sisteminin üzerini örten ve istekle yapılan hareketlerden sorumlu olan kaslar çizgili kaslardır.
11.1.5.2. Alveollerden dokulara ve dokulardan alveollere gaz taşınmasını açıklar. Akciğerler kasılıp gevşeme özelliğine sahip değildir.
Sağ akciğerin üç lobu, sol akciğerin iki lobu bulunmaktadır. Akciğerin lobları ise daha küçük birimler olan segmentlere ayrılır. Gelişim sırasında akciğerlerde bazen ilave fissur ve lobların oluşabileceği bildirilmektedir.
Akciğerler göğüs boşluğunun sağ tarafında ve sol tarafında yer alan en önemli organlardan biridir. Oksijenin akciğer aracılığıyla dolaşmasına ve karbondioksit atılması konusunda en önemli görevi üstlenir. Her iki akciğerin dış yüzeyinde zar bulunur.
Trakeanın özefagusa bakan yüzünde ise düz kas lifleri bulunur.
Her nefes alıp verdiğimizde diyafram ile birlikte göğüs boşluğu da hareket eder. Ayrıca diyafram kası çizgili bir kas çeşididir.
Arkası düz silindirik bir borudur. Arka duvarı zardan, diğer duvarları yarım halka biçiminde üst üste dizilmiş kıkırdaklar, kas ve zardan yapılıdır.
Diyafram çizgili kas mı, düz kas mı? Diyaframın kenarlarını oluşturan kas dokusu çizgili kastır (yani iskelet kasıdır). Bununla birlikte diyafram kası ve solunum, normalde istemsiz olarak (otomatik) çalışır.
Akciğerlerde bulunan küçük hava keseleri (alveoller) duvarlarının kalınlaşması ve sertleşmesi ile gelişir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme; kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelinir.
Solunum kaslar›: Solunum kaslar›; diafram, interkostal kaslar (internal ve eksternal), skalen kas, sternokleidomastoid kas, omuz ve boyun kaslar›, pektoral kaslar, triangularis sterni ve abdominal kaslardan oluflmaktad›r.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri