Akciğer kanseri gibi daha ağır hastalıklarda görülen plörezinin tedavisi ise onkoloji biriminin tavsiyesi neticesinde gerçekleşir. Hastalığın ileri safhalarında gerçekleşen drenaj, plöridez ve dekortikasyon gibi cerrahi müdahaleler ile akciğer duvarında biriken fazla suyun tahliyesi sağlanır.
Akciğerlerin temizlenmesi için C vitamini alımı çok önemlidir. C vitamini yönünden zengin besinler tüketmelisiniz. Akciğer detoks programı için su tüketimi şarttır. Günde en az 2.5 litre su içmeniz gerekir.
Sıvı alınacak tarafa iğne ile lokal anestezi uygulandıktan sonra , yine steril bir iğne ile sıvı alınır. Hasta bu sırada hafif bir ağrı duyabilir. Bu işlem 10-15dk kadar sürer. Ancak boşaltma amaçlı yapılıyorsa daha uzun sürebilir.
Küçük bir plevral efüzyon genellikle kendi kendine geçer. Doktorların plevral efüzyona neden olan durumu tedavi etmesi gerekir. Örneğin, zatürre veya kalp yetmezliği söz konusuysa bu hastalıklara yönelik ilaçlar kullanılır ve iyileşme sağlandığında plevral efüzyon genellikle kaybolur.
Plevral efüzyon (akciğerlerin su toplaması), akciğer hastalıkları veya sistemik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık plevral efüzyon nedenleri konjestif kalp yetmezliği, pnömoni(zatürre) ve kanserdir. Daha sonra ise pulmoner emboli, viral hastalıklar, koroner by-pass cerrahisi, siroz, üremi gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Sıvı miktarındaki artma plevral efüzyon veya diğer adıyla plörezi olarak tanımlanır. Bu duruma halk arasında akciğerlerin su toplaması da denilir. Hastalık tedavi edilmediği zaman kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikmesi Tedavisi
Hastalığın ne seviyede olduğu ve kişinin diğer rahatsızlıkları gözetilerek doktor hastane yatışına karar verebilir. Akciğerin su toplaması enfeksiyonlardan ya da tüberküloz hastalığından dolayı gelişmişse antibiyotik içerikli medikal tedaviler uygulanır.
Bu testler genellikle çeşitli görüntüleme yöntemleri olacaktır. Plevra zarının bulunduğu yer olan göğüs boşluğu ve akciğerinizin röntgeninin istenmesi oluşmuş olan efüzyonun görüntülenmesi için ilk adım olabilir. Daha kapsamlı görüntüleme yapabilmek adına tomografi da sıkça başvurulan yöntemlerden biridir.
Su toplamış olan bölgelerin havalandırılıp oksijenle temas etmesini sağlamak kısa sürede iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Parmakta su toplaması nasıl geçer sorusuna verilecek cevap da aşağı yukarı aynısıdır. Bunların yanında aloe vera ve çay ağacı yağı da su toplayan yere sürüldüğünde hızla iyileşme sağlamaktadır.
Akciğer sağlığını destekleyen ve iyi gelen besinlerin başında elma, muz, yaban mersini, kırmızı lahana, domates, pancar, zerdeçal, yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve balkabağı gelir. Bunun yanı sıra lif açısından zengin gıdalar tüketmek de akciğer sağlığını besler, korur ve destekler.
Göğüs cerrahisi, göğüs boşluğunda yerleşen kalp ve ana damarlar hariç diğer organ ve bölgelere (göğüs duvarı, kaburgalar, akciğerler, akciğer zarları, mediyasten, diyafragma, yemek borusu) ait hastalıkların travmaları ve cerrahi tedavileri ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır.
Akciğer sönmesi kaç günde iyileşir? Atelektazi tipi akciğer sönmesi bronkoskopi işleminden sonra kısa sürede düzelmektedir. Hasta bronkoskopi işleminden hemen sonra rahatlamaya başlar. Pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde ise hastanın 2-3 gün içinde tamamen iyileşebilmektedir.
Hava yolları genişleten ilaçlar ve serum ile hava yolları yıkanır ki buna akciğer lavajı diyoruz. Anestezi aygıtı yardımı ile hava yolları içine pozitif oksijenli hava vererek hava yolları ve kapalı hava kesecekleri açılır ve daha fazla oksijenin kan dolaşımına katkısı sağlanır.
Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.
Diyetisyen Derya Zünbülcan bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Uzun süre ayakta kalmak, uzun yürüyüşler, havanın sıcak olması gibi etkenler de tahrişi artırabilir. Su toplayan bölgelerde erken aşamada bir tedbir alınmazsa, sorunun ayak tabanına yayılması gibi bir risk de bulunur. Ayakta oluşan su kabarcıkları genellikle kendi kendine geçer.
Kabaca; iltihap, kanser, damar tıkanıklığı, çeşitli organ yetmezlikleri ve ek olarak birçok nedenden dolayı, vücut boşluklarında sıvı toplanır. Aşağı yukarı her insan hayatında en az bir kere zatürre (pnömoni-akciğer iltihabı) olur.
Akciğer ödemi son derece acil bir durumdur ve anında müdahale gerektirir. Akciğer ödemi ölümcül olabilmesine rağmen eğer hızlı bir tedavi uygulanırsa sonuç sıklıkla iyidir. Nedene bağlı olarak, akciğer ödem belirtileri aniden ortaya çıkabilir ya da haftalar veya aylar içinde yavaş yavaş gelişebilir.
Akciğer zarında sıvı birikmesi ve zatülcenp olarak da bilinen plörezi, tıp dilinde plevral efüzyon olarak da tanımlanır. Sağlık her bireyin akciğerinin dış kısmında parietal plevra ve göğüs duvarının iç kısmında visseral plevra adlı iki adet ince zar tabakası vardır.
Akciğer zarı kanserinin erken evre belirti vermesi nadir görülmektedir. Birçok bakımdan akciğer kanserinden farklı olan akciğer zarı kanseri belirti bakımından da farklılıklar göstermektedir. Akciğer zarı kanserini sıvı toplanmasıyla belirti verdiğinde genellikle 2. evrededir.
Plörezi virüs kaynaklı oluşmuşsa çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilir.
Ancak daha ciddi vakalarda tıbbi tedavi gerekebilir. Akciğer Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer? Hafif seyreden akciğer enfeksiyonları: Genellikle 3-5 gün içinde iyileşir.
Akciğer enfeksiyonunun öksürük ve nefes darlığı gibi yaygın görülen belirtilerinin iyileşmesi için öncelikle bol su içilmesi gerekir. Bununla birlikte dinlenmek, vitamin takviyeleri almak ve hastalık sürecinde sağlıklı beslenmek de akciğer enfeksiyonunun tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemler olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri