Tip 4 Ağız kokusu: Akciğerden gelir. Ağız kokusu değildir.
Birincisi: akciğer parankiminde veya alt solunum yolunda bir infeksiyon (pnömoni, plörit, adenit, bronşit vs…) bulunuyor ise buradan açığa çıkan çirkin kokulu gazlar doğrudan ekspirasyon havasına karışır. İkinci yolu ise kimyası değişen kan gazlarının ekspirasyon havasında aromatik bileşiklere dönüşmesidir.
Solunum Sistemi Hastalıkları: Bronşektazi veya akciğer enfeksiyonları gibi durumlarda solunum yoluyla akciğerlerdeki mikroorganizmadan zengin hava ağza gelerek ağız kokusuna neden olabilir. İlaçlar: Bazı ilaç tedavilerinin yan etkisi olarak ağız kokusu oluşabilir.
Nefes kokması olarak da adlandırılan bu durum; ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, boğaz enfeksiyonu, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları, uzun süre aç kalmak, reflü gibi nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi solunum ve sindirim sistemi kanserlerinin de habercisi olabilir.
Gırtlak ve alt solunum yolu hastalığı olarak çeşitli larenjitler, bronşitler, diğer akciğer iltihapları, bronşiektazi, gırtlak ve akciğer kanserleri ağız kokusu oluşturur.
İlgili 38 soru bulundu
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Bademcik, sinüzit gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları ağız içine akıntı oluşturduğu için ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri de reflü gibi mide rahatsızlıklarıdır. Reflü de mide sıvısı ağza geldiği için koku oluşumuna neden olmaktadır.
Hakan Yıldız, ağız kokusunun pek çok hastalığın habercisi olabileceğini belirterek, "Üst solunum yolları enfeksiyonları, organ yetmezlikleri, şeker hastalığı ve mide kanserinin işaretleri olabilir. Mutlaka uzman hekimlere danışarak tanı konması ve uygun tedavi yapılması gerekir diye konuştu.
Yani, nefes kokusu ağız kaynaklı değil, içten gelen bir problemin neden olduğu bir durumdur. Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonu, diş çürükleri gibi durumların tedavi edilerek çözülmesiyle sonuçlanır.
Örneğin toplumda oldukça yaygın bir şekilde görülen “reflü”; ağız kokusuna neden olabilen bir mide hastalığıdır. Reflü hastalarında, mide içindeki sıvıların yemek borusuna geçmesiyle, mide içeriğinin kokusu nefeste hissedilir.
Kalın bağırsakta yaşanan yaygın bir kronik bağırsak bozukluğu olan irritabl bağırsak sendromu, bazı hastalarda ishale, bazı hastalarda ise kabızlığa neden olabilir. Bağırsak hareketleri artan hastalarda emilim bozukluklarından kaynaklı problemler ağızda kötü bir kokuya neden olabilir.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Öncelikli tedavi antibiyotik tedavisidir. Bakteri kaynaklı vakalarda enfeksiyon oluşmuşsa antibiyotik olmadan tedavi yürütülemez, antibiyotik ise hekimin önerdiği doz ve şekilde kullanılır. Ayrıca düzenli kullanılması da önem taşır.
Ağız kokusu tespit edilen hasta Kulak Burun Boğaz ve Diş Hekimi tarafından değerlendirilir.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Alkol, kahve, sigara, puro, süt ürünleri ağız kokusuna neden olur. Hiç karbonhidrat almayanlarda ketosis nedeniyle meyve kokusu, çok fazla et tüketenlerde amonyak kokusu görülür. A ve B12 vitamin ve çinko yetersizliği de ağız kokusu neden olabilir.
Zaten uzman bir diş hekimine başvurduğunuzda, sizleri bu konuda yönlendirecektir. Uygulanacak tedaviye göre ayrıca işlem öncesinde dikkat etmeniz gereken konular hakkında da sizleri yönlendireceklerdir. Ağız kokusunun tedavisine göre yine işlem sonrasında doktorunuz sizleri yönlendirecektir.
Nefeste amonyak gibi bir koku oluşması halinde bu durum böbrek hastalıkları nedeniyle meydana gelebilir. Mideden gelen ağız kokusunun temelinde GÖRH veya reflü, böbrek hastalıkları, ülser, midede H.pylori bakterisinin varlığı gibi nedenleri yer alabilir.
Reflü göğüste ve boğazda yanma hissine neden olan bir rahatsızlıktır. Yemek borusundan asit çıkması bu yanmaya neden olur. Reflü midedeki asidi ağız içine taşıyarak hem ağız kokusuna hem de ağız içi asit dengesini bozarak dişlerin sağlamlığını aşındırmaya neden olur.
Stres altındaki bireylerde, tükürük akımındaki azalmayla beraber dolaylı olarak halitozis ortaya çıkabilmektedir. Stres, vücut sağlığını etkilediği gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir. Bazı hastalar ağız kokusunu sadece kendileri hissedip rahatsız olur ve bu da hayatlarını olumsuz yönde etkiler.
Özgür, mideye yerleşen "helikobakter pilori" adı verilen bakterinin ağız kokusuna neden olduğunu söyledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, mideye yerleşen "helikobakter pilori" adı verilen bakterinin ağız kokusuna neden olduğunu söyledi.
Akciğer hastalıkları olan hastalar genellikle solunum yoluna ait şikayetlerle doktora başvururlar. Göğüste tıkanıklık hissidir. Astımda nefes darlığı ataklar halinde gelir ve özellikle geceleri hastayı uykudan uyandırabilir. Astım atakları arasında hastanın genelde nefes darlığı yakınması yoktur.
Akciğer kanserinin en sık belirtileri, öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, nefes darlığı, yeni ortaya çıkan hırıltı, tedavi güçlüğü yaşanan ve tekrarlayan zatürredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri