Antalya geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasında; Alanya Kalesi, Apollon Tapınağı, Perge Antik Kenti, Antalya Müzesi, Patara Antik Kenti, Side Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Hadrian Kapısı, Xanthos Antik Kenti, St.
İlgili 17 soru bulundu
Dünyanın en büyük iç denizidir. Derin bir denizdir ve en derin noktası İyon Denizi'nde bulunan ve yaklaşık 5267 metre olan Kalipso Çukuru'dur. Doğu Akdeniz Havzası, Batı Akdeniz Havzası'ndan daha derindir. Özellikle Doğu Akdeniz olmak üzere tuzluluk oranı yüksektir.
Turizm bölgenin önemli geçim kaynaklarındandır. Aynı zamanda iklim şartları nedeniyle bitki örtüsü makidir ve aynı zamanda yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Yine de bu bölgede ortalama derece yazları 18°-30° derece kışları ise ortalama 8°-10° derece arasında yer alır.
Yazları oldukça sıcak, kurak ve güneşli, kışları ise ılık ve orta derecede yağışlı geçen subtropikal iklim tipi.
Antalya tatilinde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında; Manavgat Şelalesi, Saklıkent Kanyonu, Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Karain Mağarası, Göynük Kanyonu, Köprülü Kanyon Milli Parkı, Kekova Adası, İncekum Tabiat Parkı, Çıralı Yanartaş, Dim Çayı ve Hidayetin Koyu bulunmaktadır.
Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.
Hatay, Adana, İçel, Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş ilinin büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi'ndedir. Ayrıca Muğla ilinin Köyceğiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçeleri de Akdeniz Bölgesi'ne girer.
Akdeniz bölgesi yöresel kıyafetleri arasında fes, tepelik, kefiye ve fistan ile yazma bulunur. Sizler de bu geleneği, örf ve adetlerinizi gelecek nesillere aktarmak isterseniz yöresel kıyafetler satın almak için üretilen tüm modellere Trendyol aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Zeybek, teke, bengi, semai, türü oyun ve müzikleri icra edilip oynanır.
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
Atatürk'ün hedef gösterdiği deniz, bugün Akdeniz olarak bilinen Akdeniz değil, Adalar denizidir. Çünkü Atatürk, denizin gerçek adını kullanmıştır. Gerçekte geniş anlamda, Akdeniz bugünkü anlamda Adalar denizini de kapsamaktadır. Ancak ayrıntıya inildiğinde, Akdeniz'in bir iç kolu olarak “Adalar denizi” denmiştir.
AKDENİZ BÖLGESİ
turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90, soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17, zeytin üretiminin %15, susam üretiminin %80, anasonun %65, Türkiye Sebze üretiminin %26'sı Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde yetişir.
Hatta Türkiye muz üretiminin tamamını, turunçgil yetiştiriciliğinin ise %88'ini bu bölgeye borçlu. Ayrıca pamuk, fıstık, anason ve susam gibi birçok ürün yine çoğunlukla Akdeniz Bölgesi'nde üretiliyor. Siz de bölgede yetişen tarım ürünleri hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tarih boyunca yönünü genelde batıya çevirmiş Türklerin batıyı beyaz olarak betimlemesinin ayrı bir anlamı var mı bilmiyoruz ama Akdeniz ismi de bundan gelmiş. Yani Akdeniz batı denizi demekmiş.
Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneşışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir. Bu eserlerin en önemli özelliği kadim uygarlıklara dair kesin bilgiler vermesidir. Örneğin Antik Yunan ya da Roma döneminde yapılmış bir heykel, o dönemin sanatı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri