Kış mevsiminde sıklıkla yağış alması sayesinde portakal, mandalina ve limon gibi meyvelerin yetiştirilmesi için elverişlidir. Yaz mevsiminde bol güneş alması ise üzüm, kiraz ve incir yetiştirilmesini sağlamaktadır.
O sembol meyvelerden birisi de kumkuat ya da diğer adıyla kamkat. Akdeniz bölgesinin bir sembolü olan ve Çince'de “altın portakal” anlamına gelen bu sevimli ürün, iri bir zeytin büyüklüğünde.
Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve diğer meyveler yetişmektedir.
Biber, domates, patlıcan, salatalık ve taze fasulye gibi birçok sebze Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilebiliyor.
Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi özellikle bu sayılan ürünler arasında yer almaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bunun yanında bölge; soya fasulyesi, mısır ve yer fıstığı yetiştiriciliğinde de birinciliği uzun zamandır kimseye kaptırmamaktadır., Göller Yöresi de kuru tahıllardan haşhaş ve şeker pancarı üretimi ile dikkat çekmektedir.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, yapılan yatırımlarla seraların da bulunduğu yaklaşık 20 bin dekar alanda muz başta olmak üzere ejder meyvesi (pitaya), avokado ve mango gibi ürünler yetiştiriliyor.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
1. Finike Portakalı Antalya ilinin coğrafi işaretli ürünü olan Finike Portakalı, genellikle göbekli olan, Washington cinsi bir portakal çeşididir.
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
Akdeniz iklimi bitki örtüsü makidir. Maki her mevsim yeşil kalan, yapraklı, bodur ağaçlardır. Makiler kızılçam ormanlarının tahrip edilmesi ile ortaya çıkmışlardır. Defne, keçiboynuzu, lavanta, zakkum, mersin, kocayemiş, yabani zeytin, tesbih önemli maki türleridir.
Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır.
Akdeniz Bölgesi'nde, yayılış gösteren ormanların önemli ağaç türlerini, aşağı seviyelerde kızılçam ve çeşitli meşe türleri oluştururken, yukarı seviyelerde karaçam, Toros sediri, Toros göknarı ve ardıç oluşturur.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Düryan, Güneydoğu Asya ülkelerinde 'meyvelerin kralı' olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde 'cennet ve cehennem meyvesi' olarak da biliniyor. Düryana 'cennet ve cehennem meyvesi' denmesinin sebebi; dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
Güney Ege Bölgesi (Aydın, Denizli, Muğla) ekolojinin üstünlüğü nedeniyle yüksek kaliteli olarak yetiştirilen meyvelere sahiptir. Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
Antalya'nın meşhur tatlıları içerisinde kabak tatlısı, kıvrım tatlısı, tahinli katmer, tahinli un helvası, hamali tatlısı, elmalı baklava, babata keki, taş kadayıf ve Finike muz tatlısı, bergamot reçeli, yanık dondurma, keçi boynuzu pekmezi popüler olanlardır.
Turunçgillerin ise % 90'a yakını Akdeniz Bölgesi'nde üretilmektedirler. Bunların yanında buğday, arpa, pirinç, tütün, zeytin, ananas, haşhaş, gül ve şekerpancarı üretimi yapılır ve pamuk, yer fıstığı, susam üretimlerinin de büyük bir bölümü bu bölgede üretilir.
Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği, kışları ise ılık ve yağışlı geçtiği iklim tipine Akdeniz iklimi denilmektedir. Yaz sıcaklıkları güneş ışınlarının düşme açısına bağlı olarak değişmektedir. Akdeniz ikliminde yaz aylarında ki kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır.
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri