Sicilya Boğazı, Sicilya ve Tunus arasında, Otranto Boğazı, İtalya ve Arnavutluk arasında, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve Ege Denizi arasında, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Karadeniz arasında.
Coğrafi konum. Adını güneyindeki denizden alan Akdeniz Bölgesi, kuzeybatıda Ege Bölgesi, kuzeyde İç Anadolu Bölgesi, kuzeydoğuda Doğu Anadolu Bölgesi ve doğuda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile komşudur. Kıyı uzunluğu doğuda Suriye sınırından batıda Marmaris'e kadar 1542 kilometredir.
Yaklaşık 120.000 km2 lik yüzölçümü ile Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yaklaşık %15'ini oluşturur. Hatay, Adana, İçel, Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş ilinin büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi'ndedir. Ayrıca Muğla ilinin Köyceğiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçeleri de Akdeniz Bölgesi'ne girer.
Antalya Bölümü, Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden Akdeniz Bölgesi'nin batıda kalan bölümüne verilen isimdir.
Akdeniz Havzası ülkeleri genel olarak dört bölümde ele alınmaktadır; Kuzeybatı Akdeniz bölgesi (Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz), Kuzeydoğu Akdeniz (Yunanistan, Yugoslavya, Türkiye), Güneybatı Akdeniz (Fas, Cezayir, Tunus), Güneydoğu Akdeniz (Libya, Suriye, Mısır, İsrail, Lübnan, Kıbrıs, Malta) bölgeleri olarak ...
İlgili 23 soru bulundu
Akdeniz'in Başkenti Antalya'yı Ziyaret Etmeniz İçin 9 Neden.
Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, saydıklarımızla sınırlı değildir. Akdeniz kıyısına sahip olan ülkelerin sayısı toplam 23'tür.
Akdeniz iklim tipi bu 8 ilin tamamında görülür. Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye Akdeniz bölgesi sınırlarında bulunan iller arasındadır. 104 ilçeye sahip olan Akdeniz Bölgesi bu bakımdan, diğer bölgelerimizle kıyaslandığında orta sıralarda yer alır.
Arapçadaki karşılığı البحر الأبيض المتوسط (El Bahre-l Ebyedu'l-Mutavassit) “'ortada yer alan beyaz deniz'” anlamındadır. Farsça'da Akdeniz için kullanılan Bahr-i Sefid ismi Osmanlı dönemi haritalarında da gözükmektedir. Romalılar da Mare Nostrum olarak tanımlanmaktaydı, anlamı ise Bizim Deniz'di.
Akdeniz Bölgesi'nin Özelliği
Akdeniz bölgesi, Toros Dağlarının güneyinden başlayarak Suriye sınırına kadar uzanan eşsiz güzellikteki manzarası, sahil, koy ve plajları içine almaktadır. Bölge- nin illerini ise, Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, İçel, Kahramanmaraş ve Osmaniye oluşturmaktadır.
Tarih boyunca yönünü genelde batıya çevirmiş Türklerin batıyı beyaz olarak betimlemesinin ayrı bir anlamı var mı bilmiyoruz ama Akdeniz ismi de bundan gelmiş. Yani Akdeniz batı denizi demekmiş.
Toplam yağış alanı 21.807 km2 olan Doğu Akdeniz Havzası'nın uzunluğu 129 km'dir. Yıllık ortalama yağış yüksekliği 745 mm; yıllık ortalama akışı ise 11,07 km3/yıl'dır. Doğu Akdeniz Havzası sınırları içerisinde Antalya, Karaman, Konya ve Mersin illeri yer almaktadır.
Doğu Akdeniz ülkeleri ve bölgeleri arasında Kıbrıs, Türkiye (Anadolu), küçük Hatay ili, Yunan On İki Adalar'ı ve Lübnan, Suriye, Filistin, İsrail, Ürdün ve Mısır yer almaktadır.
Özet:Ege ve Akdeniz coğrafi bölgelerini ayıran sınır Sultan ve Karakuş dağlarının kavuşma noktasından başlar, kabaca güneybatı yönde devam ederek, Marmaris ilçe merkezi ile Köyceğiz gölü arasındaki Karaağaç Körfezi'nde denize ulaşır. Bu iki nokta arasında belirtilen sınırın uzunluğu yaklaşık 310-320 km.dir.
Ege Denizi (Yunanca: Αιγαίο Πέλαγος: "Egéo Pélagos") veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir.
Akdeniz Bölgesinin nüfusu yaklaşık 2 milyon 980 bindir. Bölgede toplam 8 şehir ve 104 ilçe bulunmaktadır. En kalabalık şehirleri Antalya ve Adana'dır.
Yunanlıların “Ege Denizi” dedikleri ve kendilerinin olduğunu iddia ettikleri bu deniz, gerçekte bir Türk denizidir ve adı “Adalar Denizi”dir.
Akdeniz bölgesi; içdenizden Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan 2,5 milyon km²'si deniz olmak üzere toplam 8,75 milyon km²'lik bir alanı kaplayan 427 milyon insanın ve 22.500 canlı türünün yaşadığı bir bölgedir.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Tuz oranı arttı. Akdeniz yaklaşık 6 milyon yıl önce kuruyup çöl haline gelmiştir. Daha sonra kıtaların ayrılması sonucu Afrika'yı Avrupa'ya bağlayan Cebelitarık boğazının açılmasıyla okyanus suları Akdeniz'i doldurmaya başladı.
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
İstanbul, Türkiye'nin Marmara Bölgesinde 5.196 km² izdüşüm alana (5.461 km² gerçek alan) sahiptir.
İtalya, Güney Avrupa bölgesinde Akdeniz'e kıyısı olan bir yarımada olarak şeklinden dolayı çizmeye benzetilmektedir. Kuzeyince İsviçre, Fransa, Slovenya ve Avusturya ile komşu olan ülkenin etrafını Akdeniz sarmaktadır.
Dünya üzerinde 20 ülkenin Akde- niz'e kıyısı bulunuyor. Bu ülkeleri; İs- panya, Fransa, İtalya, Slovenya, Bos- na-Hersek, Arnavutluk, Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Filis- tin-Gazze Yönetimi, Mısır, Libya, Tu- nus, Cezayir, Fas, KKTC, Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta oluşturuyor.
Sert coğrafi koşullarıyla bir Balkan ülkesi olduğu kadar Akdeniz ruhunu da içinde taşıyan Karadağ, dar sınırlarında hem engin dağ manzaraları hem de masmavi sahilleri barındırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri