Akka'nın Fethi (Akka Kuşatması olarak da adlandırılmaktadır) 1291 yılındaki kuşatmanın sonucunda Türk Memlûk sultanı El-Eşref Halil komutasındaki Memlûk kuvvetlerinin, Haçlılar'ın himayesi altında bulunan Akka şehrini ele geçirmesi.
Akka Kuşatması ya da Akka Müdafaası, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre. Bugün İsrail sınırlarında olan Akka şehri yakınlarında yapılmıştır. Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi sırasında yapılan bu başarısız kuşatmada Fransız kuvvetlerini Napolyon Bonapart, Osmanlı kuvvetlerini ise Cezzar Ahmet Paşa yönetiyordu.
Napoléon, 21 Mayıs 1799'da Akka'dan çekilmek zorunda kaldı. Cezzar Ahmed Paşa'nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon: "Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu ele geçirebilirdim!" sözünü söylemiştir. Cezzar Ahmed Paşa ise 1804'te ölümüne kadar Akka Beylerbeyliği görevini yürütmüştür.
18.Yüzyıl sonlarında Osmanlı Devletinin Suriye bölgesinin idaresinde kilit rol oynayan, Fransız Ordusunun komutanı Napolyon Bonaparta karşı Akkâ Zaferini kazanan kahraman bir Osmanlı veziridir.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
İlgili 31 soru bulundu
Her zafer zafer değildir, her yenilgi de yenilgi değildir. Her zaferden sonra pişmanlık duyulur. Pişmanlık duyulmayan tek zafer cehaleti yenmektir.
51 yaşında 1821 yılında mide kanserinden ölüyor. Burada kendisine sorulan “Fatih Sultan Mehmed mi büyük, yoksa siz mi daha büyüksünüz?” sorusuna Napolyon, şu cevabı veriyor: “Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam, çünkü ben, kılıçla zapt ettiğim yerleri henüz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım.
1990 yılında Paris'te imzalanan ve Temmuz 1992'de yürürlüğe giren Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA) (Treaty on Conventional Forces in Europe – CFE) NATO ve Varşova Paktı arasında imzalanmıştır.
Napolyon, 24 Haziran 182'de Rusya'yı işgal etmiş ancak Rusların yıpratma savaşi başlatma nedeniyle ağır kayıplar vermiştir. Napolyon, Borodino Savaşını kazanmış ve Moskova'yı ele geçirmiş, ancak ölümcül Rusya kış şartlarından dolayı geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Ahmed Paşa'nın zaferi Osmanlı ordusunda muazzam bir kibir ve rehavet yaratmıştı. Nitekim Napolyon ve ordusunu Mısır'da kıskıvrak esir almak içten bile değilken Napolyon büyük Osmanlı ordusunu 1799 tarihinde tamamen yok etti. Bu zafer sonrası Napolyon hem itibarını hem de canını kurtarmıştı.
İki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napolyon Bonaparte, 21 Mayıs 1799 tarihinde Akka'dan çekilmek zorunda kaldı.
Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, 10 Mayıs 1799'da Akka'da Napolyon Bonapart'ın komutasındaki Fransız ordusunu yenilgiye uğrattı.
İki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Padişah III. Selim'in gönderdiği 3000 kişilik Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napolyon Bonapart, 21 Mayıs 1799 yılında Akka'dan Mısır'a çekilmek zorunda kaldı.
Akka'nın Fethi (Akka Kuşatması olarak da adlandırılmaktadır) 1291 yılındaki kuşatmanın sonucunda Türk Memlûk sultanı El-Eşref Halil komutasındaki Memlûk kuvvetlerinin, Haçlılar'ın himayesi altında bulunan Akka şehrini ele geçirmesi.
Ağabey, büyük kardeş.
Napolyon, Toulon'dan hareket ettikten sonra Akdeniz'de stratejik öneme sahip olan Malta Adası'nı 12 Haziran 1798'de ele geçirdi ve burada bulunan 700 kadar Türk ve Arap esirleri serbest bıraktı29. Bu sıralarda, Akdeniz'de Fransız donanmasını aramakla görevli İngiliz Amirali Nelson İskenderiye önlerine gelmişti.
Popüler anlatılara göre, 22 Ağustos 1799 gecesi Napolyon, Büyük Giza Piramidi'nin kalbine girmeye cesaret etti. Güvendiği birkaç kişi eşliğinde, labirent gibi odaları keşfetmek için birkaç saat harcadığı ve hatta yapının içinde uyuduğu bildiriliyor.
İşte detaylar. Asıl adı 'Napoleon di Buonaparte' olan Napolyon Bonapart, 15 Ağustos 1769'da İtalyan kökenli küçük soylu bir ailenin çocuğu olarak Korsika Adası'nın Ajaccio şehrinde doğdu.
Birinci İmparatorluk, Fransa'da Napoléon Bonaparte'ın imparatorluk dönemidir. 2 Aralık 1804'te Bonaparte kendisini imparator (resmî olarak Empeureur des Français) ilan etti.
Sultan daha da öfkelip "özrü kabahatinden büyüktür" diyerek Atik Sinan'ın ellerini kestirir. Evliya Çelebi'ye göre bu olaydan sonra Atik Sinan, İstanbul Kadısı Hızır Bey'e gider ve sultandan şikayetçi olur. Kadı Atik Sinan'ı haklı bulur ve "kısas hakkın vardır" der. Yani şer'en Fatih'in de elleri kesilecektir.
“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” Hz. Muhammed'in sözleri ile müjdelediği fetih bundan tam 568 yıl önce Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleşmiştir.
Tarihî gerçekler bunlar. Gerçeği yansıtmayan unsur ise, anılan vakfiyenin sadece Ayasofya'ya ait olması ve içinde Ayasofya'yı değiştirene yönelik beddua lafzıdır. Vakfiye sadece Ayasofya için düzenlenmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri