Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapar. Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder. Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder. Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.
Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar Hemşire Yardımcısı olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğumevleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.
Hemşire yardımıcısı, hastaların günlük tedavisini yürüten, hemşire ile iş birliğinde çalışan, hemşirenin uygun gördüğü gerekli tedavileri yapan, hastaların günlük yaşam aktivitelerine yardım eden sağlık teknisyenidir. Sağlık Bakım Teknisyeni ve Ebe Yardımcısıyla aynı yetkilere sahiptir.
Hastayla birebir temas halinde olan bu meslek grubunun sorumlulukları da daha fazla olabilir. Hemşire yardımcısı olmak için gerekli şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir; Herhangi bir sağlık meslek lisesinden mezun olmak. Fiziksel ve psikolojik bir hastalığa sahip olmamak.
Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder. Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.
İlgili 42 soru bulundu
· Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlar. · Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder. · Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gör- düğü oral ilaçları hastaya verir. · Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım eder.
Dolayısıyla hasta nakil ambulanslarında hemşirelerin görevlendirilmesi mümkündür.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz.
Anadolu Sağlık Meslek Liseleri'ni bitiren mezunlar Hemşire Yardımcısı olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğumevleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.
Devlette hemşire yardımcı maaşlarında kıdem de baz alınır. Hemşire yardımcısı maaşı kamu kurumlardan ortalama 7 bin TL'dir. Özel sektörde ise hastanelerin maaş politikasına göre değişkenlik gösterir.
Sağlık meslek lisesinin hemşire yardımcılığı bölümünden mezun olan her insanın merak ettiği bir soru olan "Hemşire yardımcısı hemşire olabilir mi?” sorusunun cevabı Evet'tir.
Sn. Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamada '' bundan sonra Sağlık Meslek Liselerinden mezun olan öğrenciler hemşire yardımcısı olarak sağlık kuruluşlarına atanacak, kıdem alarak sonrasında hemşire olacaklar.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Ancak Sağlık Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2014 tarihinde çıkarmış olduğu yönetmelik ile yapılan değişiklik üzerine; Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının meslek statülerini hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği olarak değiştirdi.
Hemşire yardımcıları, haftalık 40 saat çalışır. Bu meslek, çalışma saatleri bakımından zorlayıcı bir meslek değildir.
Sağlık meslek liselerinden mezun olan kişiler, hemşire yardımcısı olarak hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde görev alabilir.
Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu.
Evde enjeksiyon hizmetleri (evde iğne hizmeti), evde sağlık ve bakım hizmetlerinin yazılı prosedürleri doğrultusunda, eve giriş yetkisi bulunan lisanslı ve deneyimli hemşireler tarafından yapılmaktadır.
Lise Hemşire Maaşları
Lise mezunu hemşirenin bekar olması, çocuksuz olması durumunda 2023 yılı itibari ile 2/6 maaş kademesinde bulunması durumunda, ek ödeneklerle birlikte alacağı net maaş ortalama 17.000 TL civarındadır.
Bu durum kişinin tercihine göre değişebilmektedir. Bazen 3 sene sağlık meslek lise lise 2 sene de sağlık meslek yüksekokulu bitirip hemşire olunabilir. Bir başka seçenek de direkt 4 senelik lisans eğitimini sağlık bilimleri fakültesinde tamamlayarak da hemşire olabilmek mümkündür.
Sağlık meslek lisesinden mezun olanlar doğrudan mesleğe giriş yapabilirlerken üniversiteye devam ederek de hemşire olabilirler. Yalnızca lise sonrası süreçte işe başladıklarında meslekteki unvanları yardımcı olacak ve hemşire yardımcısı olarak çalışacaklardır.
Acil durumlarda hastaneye getirilen hasta veya yaralıya zaman kaybetmeden tedavi uygulayan ve doktor orderı ile hastayı stabil hale getiren, yol gösterici olabilmek adına doktora hasta hakkında bilgi veren ve hastayı gözlemleyen kişiye Acil Servis Hemşiresi denir.
Acil tıp teknisyenliği bölümünden mezun olan kişiler ambulans şoförlüğü için her zaman önceliklidir. B sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
İyi bir acil servis hemşiresi olmak için Paramedik Bölümü, Hemşirelik Bölümü veya Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü okumak şarttır. Ayrıca bu eğitimler haricinde İş Sağlığı ve Güvenliği, İlk Yardım gibi hizmet içi eğitimler de almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri