Akkoyunlu devletinin mezhebî özelliklerine bakıldığında devletin resmî mezhebinin Sünni olduğu bilinse de söz konusu dönemde Ön Kızılbaş-Alevîliğin ciddi şekilde yaygın olduğu da görülmektedir.
Çünkü Akkoyunlu Hükûmeti Şiîliği resmî mezhebi olarak kabuletmişti.
Müslüman olmadan önce koyun totemine bağlı olan Akkoyunlular, İslam dinini benimsedikten sonra da bu toteme bağlılıklarını sürdürerek bayraklarını ve mezar taşlarını koyun resimleriyle süslemişlerdir.
Şimdiye kadar araştırmacılar genel olarak Akkoyunluları Sünni olarak nitelendirmiş, bununla da kalmayıp hükümdarlarını samimi, katı, hatta mutaassıp Sünni olarak tasvir etmiştir.
Kürtler Malazgirt ve sonrasında Selçuklulara tâbi oldular, ardından Alevi eğilimli Karakoyunlular ile birlikte devlete ortaklık ettiler.
İlgili 27 soru bulundu
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Kültür, din ve toplum. Karakoyunlular zamanında Şiilik faaliyetleri yaygınlaşmıştır.
Türkmen aşiretlerinin bir araya gelmesinden oluşan Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletlerinde hâkimiyet sadece çekirdek aileye (hanedan) mahsustu. Hâkimiyet hakkı, Karakoyunlu devletinde Baranlu (Baranî) aşiretindeyken, Akkoyunlu devletinde Bayındır aşiretindeydi.
Ankara savaşında da Timur'a yardım eden Akkoyunlu aşireti bunun karşılığında ise Diyarbakır'ı aldı. Daha sonra ise bu aşiret bir devlet haline gelmeyi başardı. Akkoyunlu devleti Kara Yüllük Osman Bey tarafından kurulmuş olan bir Türk devletidir.
Acem Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesinden türemiştir ve Oğuz dillerinin güneybatı koluna aittir. Dil ilk olarak 15. yüzyılda Azerbaycan, Doğu Anadolu ve İran'da bölgeye yerleşen Türklerin dilinin Farsça'dan etkilenmesiyle ortaya çıkmıştır.
Uzun Hasan, 1423 yılında Diyarbakır'da dünyaya geldi. Oğuzların Bayındır boyundan, Akkoyunlu Hanedanının kurucusu Kara Yülük Osman'ın torunudur. Babası Celaleddin Ali Bey'dir. Bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan bir coğrafyada 1453-1478 yılları arasında hüküm sürmüştür.
1. Otlukbeli savaşının sonucunda Akkoyunlu Devleti'nin yıkılma süreci başlamıştır. 2. Osmanlı sınırları, Doğu Anadolu'ya kadar genişlemiştir.
"1378 yılında Kara Yülük Osman Bey tarafından kurulan Akkoyunlular, Kuran-ı Kerim'i Türkçeye çeviren ilk Türk devletidir.
başkent diyarbakır'dan tebriz'e taşındı. 1473 yılında osmanlı devletiyle yapılan otlukbeli savaşı'nda ağır bir yenilgiye uğrayan akkoyunlular bir daha toparla-namadılar ve 1502 yılında iran safavi sultanı şah ismail tarafından yıkıldılar.
Otlukbeli Muharebesi ya da Başkent Muharebesi, 11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlı padişahı II. Mehmed ile Akkoyunlu sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış bir meydan muharebesidir. Kesin Osmanlı zaferi.
Moğol İlhanlı hükümdarı Argun zamanında (1284-1291) doğudan gelerek Erbil-Nahçıvan arası bölgede yurt tutan Karakoyunlu Türkmen grubu, XIV. yüzyılın ilk çeyreğinde, Yıva, Yazır, Döğer, Avşar gibi Oğuz boylarından bölükler ihtiva ediyor ve Baran, Baharlu, Karahanlu, Hacılu, Bozdoğan vb. gibi çeşitli topluluklar meydana ...
Akkoyunlu Devleti'nin büyük hükümdarı oldu. 1458'de Karaman-oğlu'na yardım etti, 1459'da Gürcistan'a bir sefer yaptı. 1460'da, Karakoyunlular'a geçmiş olan şehir ve kaleleri geri aldı. 1462'de II. Gürcistan seferini tertipledi. 1464'de Karaman-oğlu İshak Bey'i Karaman hükümetinin başına getirdi.
AKKOYUNLULAR (1340-1514)
Akkoyunlu Devleti, Doğu Anadolu, Irak ve Azerbaycan topraklarında hüküm sürmüştür. Kurucusu Oğuzların Bayındır boyuna mensup olan Karayülük Osman Bey'dir.
Uzunçarşılı'ya göre Akkoyunlular Sünni, Karakoyunlular ise müfrit Şiî ve hatta Bâtınidir. Ona göre, Karakoyunluların Akkoyunlu, Memlûk Devleti ve diğer Sünni devletler ile çatışmalarının temel nedeni de mezhep farklılıklarıdır (Uzunçarşılı, 1969: 186).
Şii Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler Azerbaycan, İran, Bahreyn Irak ve Lübnan'dır. Azınlıkta oldukları ülkeler ise Türkiye, Yemen, Afganistan, Pakistan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye'dir.
Şiilik, İran'ın %89'u, Azerbaycan'ın %85'i, Irak'ın %60-%65, Bahreyn, Katar, Türkmenistan, Türkiye ve Yemen'nin %10'u ve Lübnan'ın %65'i Şii nüfusludur.
Esad ailesi, Suriye toplumunun tahminen %12'lik bir kısmını oluşturan Nusayri azınlığa mensuptur. Aile, Suriye'nin güvenlik güçlerini sıkı bir kontrol ile elinde tutmuş ve bu yüzden ülkenin dörtte üçünü oluşturan Sünni çoğunluk üzerinde bir "dargınlığa" sebep olmuştur.
Tablo ve Haritalarda görüleceği üzere Alevi nüfus Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) alevi nüfusun % 75'inden fazlasına kaynaklık etmektedir.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri