Aklı başında olan insan, en büyük himmetini ve en yoğun mesaisini kendi ruh dünyasına ayıran insandır. Bir insanın aklı, fikri sürekli olarak işinde gücünde, servetini artırmada yahut makamını korumada yoğunlaşmışsa bu adamın aklı başında değil işindedir; makamında, koltuğunda ve servetindedir.
“Aklı başında olan insan, ne dünya umurundan kazandığına mesrur ve ne de kaybettiği şeye mahzun olmaz.
Aklı Başında Deyiminin Anlamı (TDK)
Anlamı: Fikirlerini hayata geçirirken akıllıca davranan, davranışlarında mantığı ön planda tutan. Anlamı: Konuşmadan ve plan yapmadan önce uzun uzun düşünüp ondan sonra harekete geçen.
Aklı başında olmayan kişilere meczup, divane ve şaşkın denir.
Aklı başında olmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
iyi düşünebilir durumda olmamak.
İlgili 31 soru bulundu
Hastalıklar ve saçlara düşen aklar, ölümün keşif kollarıdır. Yani ölümü hatırlatıcılardır. Ecel gizli olduğundan, ölüm yolumuza aniden de çıkabilir, ancak çoğu zaman hastalıklarla, yaşlılıkla, “Vakit yaklaştı, hazırlan” diye mesajlar verir.
Risale-i Nur eserlerinin birçok yerinde geçen i'lem eyyühe'l-aziz kelimesinin anlamı "Ey aziz kardeşim bil ki" şeklinde ifade edilebilir.
El Aziz esmasını zikir haline getirmek işlerin kolaylaşmasını ve duaların kabul olmasını sağlamaktadır. El Aziz ismi şerifi sabah namazından sonra zikredilmesi rızkın artmasına bereket olmasına vesile olmaktadır. El Aziz ismi şerifinin okunma sayısı 94 olarak bilinmektedir.
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
YAZI BOYUTU. El-Aziz esmasının anlamı mağlup edilme olasılığı olmayan, mutlak suretle üstün olan demektir. Ayrıca hükmünde her daim mutlak bir şekilde galip olan anlamına da gelir.
Ölümü daha dehşetli hale getiren ikinci husus ise, ölümü ebedi bir yok oluş olarak düşünmektir. Yani dünya hayatına sıkı sıkı bağlanmış bir kafir için ölüm, dünyadan ebedi olarak kopmak anlamı taşıdığı için, ölümden dehşetli korkar. Ama ahirete iman etmiş bir mümin için, ölüm sadece bir mekân değiştirme aracıdır.
Yedinci Kelime: “Ve yumît.” Yani mevti veren O'dur. Yani hayat vazifesinden terhis eder, fânî dünyadan yerini tebdil eder, külfet-i hizmetten âzâd eder. Yani hayat-ı fâniyeden, seni hayat-ı bâkiyeye alır.
Nur Cemaati, Nurcular veya Risale-i Nur hareketi, Said Nursi tarafından telif edilen Risale-i Nur adlı eserlerin bilgileri istikametinde teşekkül eden 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. İtikâdi ve fıkhi bakımdan Sünnî İslâm'a bağlıdırlar.
Ölüm, her mümin için vuslat kapısıdır; bir iki akrabanın imansız olması, bu hakikati değiştirmez ve zedelemez.
Öldükten sonraki gerçek âleme kabir hayatı ya da berzah hayatı demekteyiz. Kabir hayatı veya berzah hayatı, âhiret hayatının ilk durağıdır. Risale-i Nur da berzah hayatından bahseder.
Bediüzzaman Hazretleri, din derslerinin, Ezan-ı Muhammedî'nin kaldırıldığı o dehşetli hücum zamanlarında her şeyden çekinmeyi bir gereklilik olarak görür. O yüzden evlenmeme kararını alır.
Biz de, Hocamıza “Efendim, bizler Bediüzzaman'ın Arapça ve Farsça lisanlarını bildiğini biliyoruz. Ancak Fransızca bildiğini ilk defa sizden duyuyoruz.
- Bu ismi belirtildiği miktarda okuyan ve kendisine vitr eden kişi, büyüklerin katında kabul görünerek işleri rahatlıkla görülür. - Büyük kişilere iş yaptırabilmek ve onları etkileri altına alabilmek için bu ismin viridine devam ederek her gün beş vakit namaz kılındıktan sonra 94 kere okunmalıdır.
İnsanlara verilen tüm nimetlerin sahibi Allah'tır ve insanların çabasıyla Allah tarafından verilmektedir. Her gün 90 kere okunan El-Melik esması kötülüklerden korumaktadır. 40 gün süreyle okunan “Ya Melik” ismi şerifi Allah'ın rızasıyla dertlerden kurtulmayı, iyi günler görmeyi sağlamaktadır.
"Ya-Hakim" zikrinin çokça zikrine devam edilmesi halinde kişinin kalbinde hikmet pınarları yolları açılır. Her namaz sonrasında 78 kez "Ya Hakim Celle Celaluhü" zikri çekilirse kişinin öğrenme kabiliyetinde artış meydana gelir. " Ya Hakim Celle Celalühü" zikrine 78 kez devam eden kişi ilimde ilerler ve başarı kaydeder.
- Allah'ın rıza ve hoşnutluğunu sağlar. - Kalpte meydana gelecek olan üzüntü ve düşüncelerin uzaklaşmasına destek verir. - Zikir kalbin pasını silmek ile beraber kalbi tertemiz hale getirir. - Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir.
Senden sağlık ve esenlik dilerim” (Müslim, “Ẕikir”, 60).
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Günlük olarak 131 defa zikir vakti okunan “ Es-Selam” ya da “Ya Selam” Allah'ın izniyle hastalıklara şifa olmaktadır. İnsanların başındaki sıkıntılardan ve dertlerden kurtulmaları için de 131 defa “Es-Selam” esması okunmalıdır. Korkulardan korunmak ve korkularını yenmek için 131 defa “Es-Selam” zikredilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri