Kalıcı Ad Yapım İşlevi Karaağaç eki bir isim- fiil eki olarak ele almış ve “Az da olsa kalıcı adlar, eylemle ilgili nesne adları yapar: as- > asma; dol- > dolma; dön- > dönme: kabart- > kabartma; kar- > karma; yaz- > yazma (Karaağaç 2013: 280)” açıklamasını getirerek örneklendirmiştir.
Kalıcı isim, isim fiilin fiilimsi anlamından çıkıp yeni bir isim haline gelmesidir. Fiil soylu sözcükler -ma, -ış, -mak eklerinden birini alıp çoğunlukla varlık adı olur.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
Kavurma kalıcı isim mi? Cevap: Cümledeki kullanıma bağlı olarak değişebilir. Kavurma işini bildirirse fiilimsi (isim fiil), yemek adı olarak kullanılırsa kalıcı isimdir.
İlgili 36 soru bulundu
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
A seçeneğindeki “kavurma” kelimesi ise bir yemek adıdır ve kalıcı isimdir. “-me, -ma” ekiyle olumsuzu yapılmaz.
İşaret zamirleri
Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi'dir: Şu, benim kardeşim.
Fiil+Ma = Kalıcı İsim
Bunun ne eki olduğunu anlamak için cümledeki kullanımına bakıyoruz. Bu kitabı okuma! “Oku” sözcüğü cümlede fiil görevinde. Bu yüzden –mA eki olumsuzluk ekidir.
Bu nedenle bu sözcükler isim fiil olarak nitelendirilmezler. Örneğin: ekmek, çakmak, kavurma, dolma, sarma, dokuma, gözleme, yarışma, buluşma, uçurtma, tartışma kelimeleri bu durumdaki sözcüklerden bazıları olmaktadır. - Olumsuz eki olan -me ve -ma eki isim fiil eki olan -me ve -ma ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
Gelenleri tanıyordu. yapar o zaman fiilimsi kabul edilmezler. → dolmuş, Çağlayan, yemiş, döner. NOT: Sifat fiil eklerinden "mez,-ar, dik, ecek, miş " kip ekleri ile karıştırılmamalıdır.
-A: Eski Anadolu Türkçesi döneminde, gereklilik ifadesi için yaygın olarak kullanılan fiil şekillerinden biridir. Bu yapıda, istek eki alan fiil unsuru başta, gerek kelimesi sondadır, ancak bunun yanında, gerek kelimesinin başta, istek eki alan fiil unsurunun sonda bulunduğu biçimlerle sıklıkla karşılaşıyoruz.
Ek Türkiye Türkçesinde çalışkan, yapışkan, üretken vb. örneklerde kalıcı isimler yapmada kullanılmaktadır.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
Artık fiil olma özelliklerini kaybetmislerdir. -ış -iş -ma -ma -mek -mak isim-fiil ekini alan kelimeler isim sayılırlar.
Ama 1300 yıl önce okumak kelimesinden türetilmiş bir isim olduğunu biliyoruz: Okığ ve bu kelimenin bugünkü Türkçede oku şeklinde isim olarak kullanıldığını, yukarıda bahsettiğimiz okucu kelimesinden çıkarmak mümkün.
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
B. Varlıkların Sayılarına Göre isimler 3.Tekil isim: Aynı türden varlıkların sadece bir tanesini karşılayan isimlerdir. Örnek: Köpek, yastık, uçak, karanfil, ağaç, asker, inson... 2. Çoğul isim: Aynı türden olan birden fazla verlyğı karşılayan isimlerdir.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir: “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler.
Fiilimsi olan “-me-ma” fiile olumsuz anlam katmaz. Kazma, deneme, dondurma kavurma, sarma gözleme danışma kelimelerini de hem isim-fiil hem de kalıcı isim olarak kullanabiliriz.
var olmak, fiil; varoluş addır. var olmak algılanmaktır. algılanmak fiildir.
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri