Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.
Zihin teorisi (ya da Zihin Kuramı, İng. theory of mind) diğerlerinin bilgi, duygu, inanç, niyet ve zihinsel durumlarını anlama becerisidir. Başlangıçta şempanzelerin zihinsel durumlardan çıkarım yapmaları için kullanılsa da bugün genel olarak insanlar için kullanılmaktadır.
“Zihin kuramı” kavram olarak ilk defa 1978 yılında primatolog ve psikolog olan Pre- mack ve Woodruff tarafından kullanılmıştır. Şempanzelerin, türdeşlerinin zihinsel durumları hakkında çıkarsama yapabileceklerini öne sürmüşlerdir (Premack ve Wood- ruff 1978, Brüne ve Brüne-Cohrs 2006).
Çocukların kendi yanlış inançlarını anlamada 3 yaşında başarılı oldukları, başkasının yanlış inançlarını anlamada ise 3 yaşın ikinci ve 4 yaşın ilk döneminde bir değişimin yaşandığı, ancak kazanımın 4.6 yaşta olduğu bulunmuştur.
Yanlış inanç testi, çocukların, diğer insanların da yanlış inançlara sahip olabileceklerini anlama yeteneğini ölçer. (Stone ve ark. 1998; Perner, 1999). Bu çalışmada kullanılan Birinci Derece Yanlış İnanç testi Perner ve Wimmer, 1983; ve Baron-Cohen ve ark.
İlgili 23 soru bulundu
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Zihin Kuramı Eğitimi (ZKE), diğer insanların düşüncelerini, inançlarını, duygularını ve niyetlerini anlama yeteneğini geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır.
Zihin Kuramı ise bu becerinin başlıca gelen yetisidir. Otizmli çocuklar farklı istekleri ve niyetleri anlayabilmektedirler fakat “gibi yapma” oyunları veya hayal etme becerilerinde geri planda kalabilirler. Zihin Kuramını, etrafımızdaki bireylere ve kendimize zihinsel durum yükleme yetisi olarak tanımlayabiliriz.
Zihin kuramı becerisi, sosyal bir ortamda etkileşimde bulunduğumuz kişinin kendimizinkinden farklı bir zihne sahip olduğunu fark edebilme, neyi ne kadar bildiğini, bu durumda neler düşünebileceğini ve olası hareketlerinin neler olabileceğini tahmin edebilme olarak özetlenebilir.
Zihin kuramının gelişimine etki eden faktörler arasında; yaş, bilişsel, duygusal gelişim, dil becerisi, sembolik oyun oynama becerisi, ebeveyn-çocuk, kardeş, arkadaş ve akran ilişkisi yer almaktadır (Gülay,2008).
Freud'un kuramı, zihinde olup biten şeylere ilişkin bazı şeylerin nasıl akıldan çıktığına rüyalarda nasıl kendisini gösterdiğine nasıl dil sürçmeleri ile ortaya çıktığına dair hidrolik bir kuramdır ve çok özel bazı durumlarda belirli klinik semptomlarla kendisini gösterir.
Zihin felsefesi Gilbert Ryle'ın (ö. 1976) 1949 tarihli Zihin Kavramı adlı yapıtının yayınlanmasından sonra, analitik felsefe geleneği içinde bağımsız bir felsefe disiplini olarak ortaya çıkmıştır.
Zeyilname poliçe ve tecditler üzerinde herhangi bir değişiklik, ilave, iptal gibi durumlar olduğunda düzenlenen belgelere zeyilname denir, sözleşmede yapılan işleme de zeyil adı verilir.
Bu beceri 2 yaş civarı görülmeye başlar. Çocukta istek/davranış ilişkisini kurma anlayışı 3 yaş civarında oluşur. Bu ilişkiyi kurabilme becerisi Zihin Kuramı'nda çok önemli bir noktadır.
Kabaca yapılmış bu kronolojiye göre zihin kuramı yeteneğinde en önemli gelişme 3 ve 4 yaşlar arasında oluşmaktadır ve 5 yaş itibari ile bu becerinin neredeyse tamamı kazanılmaktadır.
Zihin yönetimi, bilgiyi alma, işleme, kullanma ve üretme sürecinde uygulanan zihinsel işlemleri bilinçli olarak inceleme, tanıma ve geliştirme çalışmalarını içeren bir eğitim yaklaşımıdır (Garanderie, 2007).
Zihin kuramının yapılış şekli zihin kuramının aşamalarının tek tek değerlendirildiği bir dizi nörobilişsel görevden oluşan geniş kapsamlı bir test serisi uygulamasıdır. Bu testler arasında en yaygın kullanılanlar M&M testi, Sally_Ann testi ve dondurma kamyonu uygulanan test ve ölçeklerdir.
Zihin kuramı, temel olarak diğerlerinin de zihinleri olduğunu bilme ve bu zihinleri anlayabilme becerisidir. Zihin kuramı ilk olarak 1978'de Premack ve Woodruff tarafından diğer insanların da inanç, niyet, arzu, kanı, bilgi, duygu, düşünce, algı ve isteklerinin olduğunu anlama becerisi olarak tanımlanmıştır.
1.Zihinsel Beceriler: Düşünme, anlama, sorun çözme, sorgulama, eleştirme, ilişkilendirme, analiz-sentez yapma,değerlendirme vb. 2.Bireysel Beceriler: Dil becerileri, iletişim, bilgiyi alma, bilgi teknolojilerini kullanma,öğrenmeyi öğrenme vb.
Zihin kuramı, her insanın farklı zihni durumlara sahip olduğunu bilme ve farklı zihinsel durumları yorumlayarak zihinsel temsiller oluşturma becerisi olarak tanımlanabilir. Zihin kuramı becerilerinin gelişimi doğumla başlar, okul öncesi dönemde hız kazanır.
Ruhsal bir bozukluk olarak adlandırılan otizm' de erken teşhis ve rehabilitasyon çok önemlidir.
Geçmişe göz atıldığında bilim dünyasına katkı sağlamış olan iki ünlü ismin otizmli olduğu söylenmektedir. Bunlardan ilki ünlü fizikçi Albert Einstein'dir. Kendisi görelilik teorisini geliştirerek bilim dünyasına önemli bir katkı sağlamıştır.
üzerinde durduğunu; ancak, çok boyutlu ve evrensel olarak nitelediği bu beşli grubu (disiplinli zihin, sentezci zihin, yaratıcı zihin, saygılı zihin ve etik zihin) seçtiğini ifade etmektedir.
Bilişsel yaklaşım, insan zihni ve bilişsel süreçleri anlamaya odaklanan bir psikolojik yaklaşımdır. Bu yaklaşım, düşünce, anlama, hatırlama, dikkat, problem çözme, dil ve algı gibi zihinsel süreçleri inceler.
İnsanlarda bilgi işleme sistemi zihinsel yapılar ve bilişsel süreçler olmak üzere iki temel ögeden oluşmaktadır. Zihinsel yapılar algısal bellek, kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek olmak üzere üç temel bileşene sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri