SABIR, acıya katlanma, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukavemet etme, aklın ve dinin gösterdiği yolda sebat etme. Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur.
Sabır, Allah'ın rızasını kazanabilmek için bütün sıkıntılara katlanma, nefse hâkim olma, her türlü zorluğa göğüs gerip ilahi buyrukları yerine getirmektir. Çünkü bu durumda gösterilen sabır, kalpteki iman gücünü ve sabır makamındaki sebatı gösterir.
“Taat üstünde sabır” insanın salih amel konusunda usanç duymaması, nefsinin bütün itirazlarına, şeytanın bütün oyunlarına karşı taviz vermeden daima ilerlemesidir. İkincisi, masiyetten sabırdır. Yani günah işlememeye sabretmektir. Bu sabır insanı takva mertebesine çıkaran çok önemli bir vesiledir.
SABRIN SONU
Sözlükte dayanma ve dayanıklılık anlamına gelen sabır; zor koşullar altında cesaret ve metanetini yitirmeden sıkıntı ve zorluklara katlanmak, doğru yolda yanlışlara karşı sebat etmektir. Kur'an-ı Kerim'de sabırla ilgili pek çok ayet vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Üç sabır çok sevgilidir: Taate sabır, günah işlememeye sabır, bela ve mihnete sabır.
Sabrın Çeşitleri
Sabır, iki çeşittir. Biri ihtiyarî sabır diğeri de mecburi sabırdır. İhtiyarî sabır, mecburi sabırdan üstündür. Çünkü mecburi sabırda, bütün insanlar ortak oldukları gibi ihtiyarî sabırları olmayan hayvanlar da buna ortaktır.
Dinî hükümlere uyan kuldan Allah'ın ve Allah'ın takdirinden kulun hoşnut olması anlamında dinî-tasavvufî bir terim. Allah'a güvenip dayanma anlamında terim. Bir musibet anında Allah'ın takdirine rızâ gösterip O'na sığınarak teselli bulmayı ifade eden söz ve davranışlar için kullanılan bir terim.
Yani tahammül, zorlukları yüklenip bir “hamal” gibi sırtında taşımak demek. Sabır ise, sadece tahammül etmekten ibaret değil; daha geniş bir anlamı var. Sabır, olumsuz koşullara karşın zihnimizi, nefsimizi olumsuz duygulardan koruyup, sıkıntıya rağmen çözüme odaklanmak demek.
EN ZOR İMTİHAN
En sıkıntılı imtihan, imtihanı yapandan gafil olmaktır. Hayat, bu gerçeği anlayacak kadar kısa, bu gerçeği kolayca taşıyamayacak kadar uzundur. Rutinin ve durağanlığın sisi, her an mucize, tecelli ve harikalarıyla zuhur eden Rabbimizin azametini idrak etmemize mânidir.
3. İbadetlere karşı sabırdır: Salih amellerin ve güzel işlerin tamamı ibadet kapsamındadır. Bir iş yapmak sabır ister. Bu sabır insanı dünyada da, ahirette de, başarıya ve Allah'ın muhabbetini kazanmaya götürür.
"Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihanın süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir.
Sabur, Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biridir. “Azap etmekte acele etmeyen.” ve “Cezayı, bir vakte kadar tehir eden.” demektir. Bütün sıfatları mutlak ve sonsuz olup, dilediğini hemen icra edebilen Allah'ın, Sabûr ismi, insanların anladığı manada bir sabır olmaktan münezzehtir.
Sabır denince akla, başa gelen bir zorluğun, musibetin etkileri sona erene kadar bekleme ve bu süre boyunca bunun sonuçlarına dayanma geliyor. Genel anlayışa göre pasif bir eylem yani zorluklara karşı dayanmak…
İşimizi ihtimallere bırakmamalıyız. Kazanmak muhakkak iken kaybetmek çok yanlış olur. (Sabreden zafere ulaşır) hadis-i şerifi, sabrın sonunun her zaman selamet olduğunu bildiriyor. Sabır döneminde acele etmemeli. Acelecilik şeytandandır.
Katlanma, dayanma,ses çıkarmadan bekleme, tahammül etme.
Al-i İmran Suresi, 17. ayet: Sabredenler, doğru olanlar, gönülden boyun eğenler, infak edenler ve 'seher vakitlerinde' bağışlanma dileyenlerdir. Al-i İmran Suresi, 120. ayet: Size bir iyilik dokununca tasalanırlar, size bir kötülük isabet ettiğindeyse buna sevinirler.
Sabır, güçlükler karşısında Allah'tan korktuğu ve O'nun rızasını ümit ettiği için, nefsini fenalığa bırakmayıp tutmaktır. Sabır, tökezlemeyen bir binektir, insanı süratle ve emniyetle emeline ulaştırır. Sabır, saadet kapısının anahtarıdır. Sabır, başarının ilk ve son şartıdır.
Secde izi ve nûru müminlerin “yüzlerine” yani hem özlerine hem de tüm iş ve ilişkilerine yansır (Fetih/29). Onlar “nûrları önlerini aydınlatan”(Hadîd 57/12) kimselerden olurlar. “Sabır ziyâdır”ifadesi ise, sabrı tek kelime ile tanımlar.
“Aktif sabır”, âtıl bir bekleme değil, sebepleri yerine getirerek ilahî hikmete itimat etmektir.
“Sabır, hapsetmek manasına gelmektedir. Sabır, acı ve bağırma anında nefsi tutmaktır.”1“Bu manada sabır, üç çeşide ayrılır: Allah'ın yasakladığı şeylere gir- meme hususunda sabır, Allah'a itaat hususunda sabır, bütün bunlara sabretme- de sabırdır.”2“Aynı zamanda sabır, şikâyeti terk etmektir.
Sabır, dinin teşvik ettiği ahlakî ve rûhânî bir sıfattır. Allah'a îmânın bir tezâhürüdür. Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar ve içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, tahammül göstermek ve paniğe kapılarak uygunsuz bir harekette bulunmamaktır.
Sabrederken, insan yaşananı düşünür, onu bir şekilde tanımlar ve kabullenir. Yaşananlar kabullenildiği için de yıkıcı olmaktan çıkar. İnsan sabrettiğinde, sabrın sonucunda iyi bir netice bulur. Bu sebeple “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır”.
MERHABA! Cevap: Kişisel özelliktir. Fiziksel özellik dıştan görünür bir şeydir. Sabır soyuttur yani görülemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri