Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Sıvanın amacı yapıyı korumak, su ya da rutubet geçişine engel olmak, düzgün yapılamamış imalat yüzeylerini düzeltmektir, bu nedenle sıvaya son derece özen gösterilmek gerekir. Sıva, kaba ve ince olarak genellikle iki tabaka halinde vurulur.
Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir. Yeni inşa edilmiş bir evin 1 yıl içerisinde ortalama olarak kaybettiği su miktarı 4.000 litredir.
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
İlgili 16 soru bulundu
Çekilen sıva çok kalınsa beton yüzeyden ayrı çalışabilir, zamanla meydana gelen oturmalar esnemeler ile yüzeyi bırakabilir. En üst katta çatıdan su alma gibi durumlarda alçı sıvanın kendini bırakması çok görülür. Yine mutfakta su buharı sebebiyle kendini bırakabilir.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Boya çatlağı ve sıva çatlağı en zararsız çatlak türleridir.
Eğer alçı sıva sağlam ise, alçı sıvanın her tarafının eşit oranda sıvanmış olduğu kontrol edilmelidir. Mastar kontrolleri yapılmalıdır. Seramik uygulamasına geçilmeden önce alçı sıvanın kürlenme süresinin beklenmesi gerekmektedir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Sıva yapının iç ve dış yüzeyine uygulanan koruyucu bir katmandır. Uygulandıkları yüzeyin düzgün görünmelerini ve yapı malzemelerini örtmesinin yanı sıra,iyi yapıldığı taktirde yapının tamamını olumsuz hava koşullarından(su, nem, rutubet vb. ) ve çevre faktörlerinden korur.
Duvar çatlakları oluşmasında zeminin yapısına bağlı olarak temel oturmaları, depremin şiddetine bağlı deprem titreşimleri, yapının içinden veya dışardan gelebilecek çevresel yapay titreşimler, yapı elemanlarında oluşan aşırı sehim olmak üzere 4 ana faktör etkendir.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Dokunmak: Eğer sıva çatlakları derinleşmişse, parmaklarınızla dokunduğunuzda hafifçe dalgalanabilirler. İncelemek: Sıva çatlağı boyunca bir gözlem yaparak, çatlağın genişliğini ve uzunluğunu inceleyebilirsiniz. Eğer çatlak genişliği 5 mm'den fazla ise, yapısal bir sorunun işareti olabilir.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Sıva içerisinde kullanılan kireç miktarında artış yapıldıkça su tutabilme özelliğinde de artış yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı da mukavemet düşmektedir.
KARA SIVA UYGULAMASI
Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, (yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.
Harç ve Sıva
Kalınlığı uygulandığı yere göre değişir. Sıva ise yapının duvarlarını oluşturan malzemelerin (taş, tuğla ve harç) karışımının üzerine atılan kireç, kil, alçı ile kum veya daha büyük dane boyutlarından oluşan çakıl karışıklı malzemedir.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Çatlak, derinin incelmesi, zayıflaması ve yırtık bir görünüm alması sonucunda oluşur. Deride yeni oluşan çatlaklar, koyu morumsu bir görünüme sahip olur. Zamanla bu çatlakların rengi açılır ve inci görünümüne gelir. Kişinin vücudundaki çatlakların rengi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
Bir tabakada en fazla 1,5 cm kalınlığında sıva uygulanır, dış sıva en az iki tabakadan meydana gelir ve 2 cm kalınlığından daha az olmamalıdır.
Hava sıcaklığı 20°C'nin üstünde yapılan sıva uygulamasında 12 - 15 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri