Hafızalı metaller ısı etkisiyle şekil değiştiren ancak tekrar ilk sıcaklıklarına ulaştıklarında başlangıçtaki şekillerine dönen yani ilk şekillerini hatırlayan malzemelerdir. Şekil hafızasına sahip alaşım kompozisyonlarına örnek olarak;Ni-Ti,Mn-Cu,Ni-Mn-Ge,Cu-Al-Ni,Au-Cd,Cu-Zn-Al verilebilir.
Akıllı metaller, ileri teknolojik uygulamalarda büyük potansiyele sahip olan yenilikçi malzemelerdir. Gelecekte daha fazla araştırma ve geliştirmeyle birlikte, akıllı metallerin kullanım alanı daha da genişleyebilir ve farklı endüstrilere yönelik daha ilginç uygulamalar geliştirilebilir.
Akıllı malzemeler sıcaklık, nem, basınç, ortamın asitlik derecesi (PH), elektriksel ve manyetik alan gibi çevresel veya dışarıdan uygulanan etkiler karşısında istenilen tepkilerin alınabildiği malzemelerdir.
Nitinol bellek adı verilen bu tellerin bir diğer adıda "Şekil Hafızalı Kablolar" dır. Bir ısı kaynağı kullanarak, hemen hemen istediğiniz herhangi bir şekli verebilirsiniz. Tele istediğiniz şekli verdikten sonra deforme ederseniz orjinal şekline geri dönebilir. Buna "şekil hafızalı alaşımlar" da denilebilir.
Damar içi esnek davranışı ve operasyon kolaylığı nedeniyle tercih edilmektedirler. Ayrıca kataterler ve çeşitli operasyonlarda kullanılan yönlendirici kablolar için de bu malzemeler yaygın olarak kullanılır. Makine-teçhizat ve yapı gereçleri özellikle şekil hafızalı alaşımların sık tercih edildiği alanlardır.
İlgili 45 soru bulundu
Hafızalı metaller ısı etkisiyle şekil değiştiren ancak tekrar ilk sıcaklıklarına ulaştıklarında başlangıçtaki şekillerine dönen yani ilk şekillerini hatırlayan malzemelerdir. Şekil hafızasına sahip alaşım kompozisyonlarına örnek olarak;Ni-Ti,Mn-Cu,Ni-Mn-Ge,Cu-Al-Ni,Au-Cd,Cu-Zn-Al verilebilir.
Biyomedikal alanında kullanılan şekil hafızalı alaşımlardan en yaygın olanı NiTi (Nitinol) alaşımlarıdır [7]. Bu alaşım sisteminin tercih edilmesinin en önemli nedenleri ise biyouyumluluğu, korozyon direnci ve yorulma direnci olarak sayılabilir [7-8].
Nikel ve titanyum elementinin eşit oranda bulundukları metallerarası bileşiğe Ni-Ti alaşımı adı verilmiştir. Bu alaşım, şekil hafıza ve süperelastiklik özelliklerinden dolayı ilgi çekicidir. Bu alaşıma NİTİNOL adı verilmiştir [3- 5].
Alaşımlar: Birden fazla çeşitli maden parçaları eritilmek suretiyle elde edilir. Madenlerin oksitlenmelerine engel olmak için kömür tozu ile örtülür ve toprak bir pota içerisinde eritilir. Eğer madenlerden biri uçucu ise diğer maden erimekte iken diğeri ile karıştırılır.
Geleneksel metallerde görülmeyen bu özellik ŞHA`ları havacılık, biyomedikal, inşaat, elektronik ve otomotiv uygulamaları dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde çalıştırma sistemleri için tercih edilen malzeme haline getirmektedir.
Bunlar: ▣ Resimler (tablo, çizim, karikatür, eskiz), ▣ Grafikler, teknik çizimler, projeler ▣ Notalar, ▣ Fotoğraflar, ▣ Film ruloları, şeritleri, ▣ Ses ve görüntü kayıtları, ▣ Maket, diaromalar, modeller, realia2/ ▣ Slaytlar, dialar, ▣ Oyuncaklar, setler (kit) ▣ 3 boyutlu cisimler.
maketlerden oluşur. ► Ayrıca CD, DVD, ses kasetleri, resimler, tepegöz asetatları, çalışma yaprakları, kitapçıklar, slaytlar, haritalar ve grafikler gibi farklı materyalleri de içerebilirler.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Soy metaller nemli havada aşınma ve yükseltgenmeye karşı dirençli metallerdir. Yeryüzünde ender bulunmaları soy metalleri maddi olarak değerli kılmaktadır. Rutenyum, rodyum, paladyum,, osmiyum, iridyum, platin ve altının soy metal özelliği gösterdiği bilinmektedir.
Bir metal olarak titanyum, yüksek mukavemet-ağırlık oranıyla tanınmaktadır. Oldukça sünek (özellikle oksijensiz bir ortamda), parlak, metalik beyaz renkli, düşük yoğunluklu güçlü bir metaldir.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemeler üretilmesinde yaygın olarak kullanılır.
Titanyum, gümüş renkli, düşük yoğunluklu ve yüksek mukavemetli parlak bir geçiş metalidir. Saf titanyum, yaygın düşük karbonlu çeliklerden daha güçlüdür, ancak %45 daha hafiftir. Titanyum alaşımları, titanyum ve diğer kimyasal elementlerin karışımını içeren metallerdir.
Titanyumun nikel içermediği kabul edilir ve titanyum alaşımı, nikel hassasiyeti olan hastalar için paslanmaz çelik alaşımlara bir alternatif olarak sıklıkla kullanılır; ancak, bu materyallerde nikel içeren eser miktarda safsızlık miktarı gözlenebilir.
En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni malzemelere kompozit malzemeler denir. Fiziksel karışım! bileşenler birbiri içerisinde çözünüyor ise bu malzemelere alaşım denir.
Periyodik cetvelde en aktif metaller 1A grubu elementleridir. Örneğin Lityum(Li), Sodyum(Na) ve Potasyum (K) çok aktif metallerdir. Aşağıda Lityum elementinin yükseltgenme tepkimesi verilmiştir. Lityum yükseltgendiği için indirgendir.
Biyomalzeme üretiminde kullanılan, demir bakır, krom, kobalt, nikel, titanyum, tantal, molibden ve vanadyum gibi çok sayıda metal, az miktarda kullanılmak koşuluyla canlı vücuduna uygunluk gösteriyorlar.
Ametaller, kırılgan yapıda bulunan ve alaşımlarında kırılganlık bulunduran elementler arasındadır. Ametal elementleri demir alaşımları ve demir üretimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle karbon elementi ile demir elementi demirin farklı varyasyonlarını oluşturmaktadır.
Titanyumun çelikten daha sağlam olduğu çokça söylenilen ancak doğru olmayan bir görüştür. İki metal de çok yakın sağlamlık (kırılmazlık) değerlerine sahip olup, titanyumun çelikten daha üstün olduğu konu; sağlamlık/ağırlık oranıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri