Lopez de Avila (2015) akıllı turizm destinasyonunu herkesin erişebileceği, ziyaretçilerin etkileşimini kolaylaştıran ve turistik alanların sürdürülebilir kalkınmasını sağlayan en son teknolojiye sahip bir altyapı üzerine inşa edilmiş yenilikçi bir turizm merkezi olarak tanımlamıştır.
Lopez de Avila'ya göre (2015), erişilebilirliği yüksek, sürdürülebilir gelişimin sağlandığı, turizm aktörlerinin çevreleriyle olan etkileşiminin ve entegrasyonunun kolaylaştırıldığı, güçlü bir teknolojik altyapı üzerine inşa edilmiş yenilikçi turizm destinasyonlarına verilen isimdir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Buhalis (2000)'e göre destinasyonun özellikleri ise altı başlık altında incelebilmektedir. Bunlar: tarihi ve doğal çekicilikler, ulaşım imkânları, yeme içme ve alışveriş olanakları, turistlere yönelik planlı yapılan faaliyetler ve diğer hizmet faaliyetleri şeklindedir.
Kısaca tanımlayacak olursak, bir turizm destinasyonu, büyük ya da küçük, turistleri çeken ve onlara hitap eden herhangi bir alana verilen addır. Turizm destinasyonları, bulduğu bölgelere turizm geliri getirir. Turizm destinasyonları doğal alanlar, tarihi yerler veya kültürel olarak önemli yerleşkeler olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Destinasyonlar çoklu satışa uygundur. Aynı fiziksel alan pek çok farklı tüketici gruplarına farklı nitelikleri esas alınarak pek çok kez satılabilir. Örneğin bir tarihi kent aynı zamanda alışveriş kenti, spor kenti, ya da başka kapsamda bir kent olarak değerlendirilerek farklı ya da aynı tüketicilere satılabilir.
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Programı'nın (EDEN) amacı, Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerine ve değerlerine dikkat çekmek, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmektir.
Destinasyon, turizm sektörünün en önemli bileşimlerinden biridir. Kelime anlamı ile destinasyon, varış yeri, gidilecek yer anlamını taşımaktadır. Destinasyon kavramı ise Coltman'ın (1989) yaptığı tanıma göre içinde turistler için cazip kabul edilecek farklı doğal çekicilikleri ve özellikleri barındıran yerlerdir.
Destinasyon pazarlaması, turistlerin hedef aldığı bölgeleri analiz edip pazarlamaya denir. Dilimize tamamen çevrilemeyen “destinasyon” kelimesinin asıl anlamı hedeflenen, varılmak istenen anlamlarına gelir. Destinasyon eylemi bir bölgeyi, ili, ilçeyi ve mahalleyi kapsayabilir.
Destinasyon çekicilikleri, ziyaretçileri çeken, çeşitli unsurların bir araya gelmesidir (Lew, 1987'den aktaran Kim, 2014: 34). MacCannell'a (1976: 109) göre, bir ürünün çekicilik olarak ifade edilebilmesi için üç unsur gereklidir: Turist, gezip görmek için uygun alan ve farklı kılacak bir imaj veya işaret.
Destinasyon kavramı ne ifade eder ? Dünya Turizm Örgütü'nün (WTO) tanımına göre turizm destinasyonu; bir turistin en az bir gece kaldığı fiziksel bir mekândır ve bir günlük seyahat süresinde destek hizmetleri, çekicilikler ve turist kaynakları gibi turizm ürünlerini içerir.
Destinasyon imajı temel olarak iki temel öğeden/bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; bilişsel (cognitive image) ve duygusal (affective image) imaj olarak ifade edilmektedir.
Sürdürülebilir turizmin amacı nedir? Sürdürülebilir turizm; turizmin hem toplum hem de çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Akıllı turizm kapsamında kullanılan mobil telefonlar ve aplikasyonlar, wi-fi, mobil iletişim teknolojisi gibi uygulamalar turistlerin seyahat sürecindeki bilgi ihtiyaçlarını ve arayışlarını karşılamakta dolayısıyla satın alma sürecini doğrudan yönetmektedir (Shen vd., 2020; Azis vd., 2020).
Bu bağlamda destinasyon konumlandırması; pazar bölümlendirme sonrasında hedeflenen pazar içindeki turistlerin destinasyonu istenilen şekilde algılamasını sağlama çabasıdır.
Bu kapsamda da Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı konuşulmaya başlanmıştır. gereksinimleri ortaya çıkaracaktır. Çalışanların kalifiye olması, farklı yetkinlikte olmaları, teknolojiyi benimsemeleri ve kullanabilmeleri gibi bazı özellikler önem kazanacaktır (Ansal, 2016).
Destinasyon Pazarlama Organizasyonu, dünyada her ülkede turizm endüstrisinde kabul görmüş İngilizce anlamıyla Destination Marketing Organisation, kısaca “DMO” şeklinde ifade ediliyor. Aynı zamanda Destination Management Organisation şeklinde de tanımlanan DMO, aslında bir destinasyon yönetim tarzını da ifade ediyor.
Butler (1980), geliştirmiş olduğu turizm yaşam döngüsünü modelinde turistlik destinasyonlarda turizmin gelişmesini altı aşamada ele almıştır. Bu gelişim aşamalarını, Keşif Süreci, Katılım Süreci, Gelişim Süreci, Pekişme Süreci, Durgunluk Süreci, Düşüş Süreci ile Yenilenme süreçleri oluşturmaktadır.
Türkçeye Fransızcadan geçen destinasyon kelimesi, TDK'ye göre; "Varılacak olan yer" anlamına gelmektedir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Destinasyon marka imajı, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, kar amacı gütme- yen kuruluşlar, kısaca toplumun tüm alanlarını birleştirici, ilgili destinasyonun imajı ve çekiciliğiyle ilgili bir hedef ortaklığı yaratır. Destinasyona saygınlık, farkındalık, sadakat ve popülerlik sağlar.
Sürdürülebilir turizm ürünleri, "turistik kalkınma ile zarar görmek yerine, yerel çevre, toplum ve kültürlerle uyum içinde işlenen yararlı ürünlerdir” biçiminde tanımlanmıştır. Bu bağlamda turizmde sürdü- rülebilirlik, çevreye daha fazla önem veren yeni bir turizm yaklaşımı yarat- maktadır.
Son zamanlarda “düğün turizmi” ya da “destinasyon düğünleri” olarak bilinen kavramı; çiftlerin yaşamlarını sürdürdükleri yerin dışında, aileleri ve misafirleri ile birlikte ve özellikle başka bir ülkede gerçekleştirdikleri evlilik töreni olarak ifade etmek mümkündür.
Seçkin (elit) Turistler, çok az sayıda olup dünyanın birçok yerini gezmiş turistlerdir. Yerel kültüre kolay uyum sağlarlar ve yerelin imkânlarından faydalanmayı isterler. Seyahat acentalarının özel hazırladıkları olanaklardan faydalanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri