Hint altkıtası, dünyanın dört büyük dininin doğduğu yerdir, bunlar; Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizm. Hindistan tarihi boyunca din, ülkenin kültürünün önemli bir parçası olmuştur.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor. Hindistan'da bağımsızlıktan sonra ilk nüfus sayımı 1951'de, sonuncusu ise 2011'de yapıldı.
Hint Yarımadası'nda yaşayan insanların inançlarını ifade eden Hint dinleri; Hinduizm, Budizm, Caynizim ve Sihizm'i içermektedir. Bu bölgede tarih bakımından ilk olarak ortaya çıktığı düşünülen en eski dini geleneğin Hinduizm olduğu düşünülmektedir.
Gordon Kerr'in saptamasına göre; şu anda dünyada 4.200 civarında din olduğu tahmin ediliyormuş. Bunların büyük kısmı, inananları milyonları bulan Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi büyük dinlerden oluşuyormuş. Diğerleri arasında aşina olduklarımızı göstermek adına Yahudilik, Hinduizm, Budizm, Şamanizmi sıralayabiliriz.
İlgili 24 soru bulundu
Bu bağlamda semavi dinler olarak kabul edilen Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet'in insanlığa getirmiş olduğu ortak değerler ile muhasebe biliminin temel varlık sebebi olan paydaşlar arasında adaleti sağlama olgusu birlikte ele alınmıştır.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Yüce Tanrı, İşvara'dır. Hinduizm'in ana ekolü olan Vaişnavizm'de Krişna/Vişnu İşvara'dır, ardından gelen Şaivizm ve Şaktizm'de sırasıyla Şiva ve Şakta/Devi İşvara olarak kabul edilir. Yüce Tanrı ayrıca Bhagavan ve Svayam Bhagavan kavramlarıyla da anılır, ve bu terimler genellikle Krişna ve Vişnu'ya işaret eder.
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar.
Çin, birçok dinin bir arada bulunduğu bir ülkedir. Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar.
Hinduizm belki de bu şekilde hem teorik alanda hem de uygulamada farklılıklar içerdiğinden dolayı "dinler mozaiği" diye anılabilecek tek dinî gelenektir. Bu dinin bir kurucusu ya da kutsal kitabı yoktur. Rig Veda, Upanişadlar ve Bhagavad Gita; Hinduların kutsal metinleri olarak gösterilebilir.
Hükûmet henüz beş tane öğreti ve dini resmen tanımaktadır: Budizm, Taoizm, İslam, Protestanlık ve Katoliklik (burada ancak zorla Çin Katolik Kilisesi ile Roma Katolik Kilisesi arasında bir ayrım uygulanmaktadır). 21. yüzyılın başında kurumsal idarelerde Konfüçyüsçülük ve Çin halk gelenekleri giderek daha fazla tanınma ...
Hindistan'daki hayvan tapımı, Antik Mısır'da olduğu gibi bütün canlı türlerini kapsamaz. Zira sadece şu hayvanlar tapım objesi kabul edilir: hörgüçlü inek/zebu, maymun/hulman ape, fil, Bengal kaplanı ve bazı yılanlar.
Çünkü inek, Hindistan'da en vefalı dosttur. O, bereket kaynağıdır; sadece süt vermez, aynı zamanda tarımı mümkün kılar. O milyonlarca Hintlinin sütanasıdır. İneği koruma Hinduizm'in dünyaya bir hediyesidir.
Hindular ineğin hoşgörüsünü, sabrını ve sakinliğini her zaman takdir etmiştir. Böylece, inekler Hindu dininde iyiliği temsil eden ve aynı zamanda Dharma'nın (öz nitelik) da temsilcisi olan hayvanlar olarak kabul edilmiştir.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
İslam, 12. yüzyılda Kuzey Hindistan'a Türk seferleriyle yayılmaya başladı ve o zamandan beri Hindistan'ın dini ve kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Eski Yunanlar, İndus toplumunu Hintler olarak adlandırdı. Hindistan adı, Hindistan anayasasında ve Hindistan'da birçok yerel dilde Bharat olarak geçmektedir. Bharat adı, Bharata klanının söylencesel kutsal kralı olan Kral Bharata'nın adından türetilmiştir.
Hindu geleneğinde ölü yakma, cenaze törenlerinin de en parçası. Hindular, ruhu bedenden ayırmak için bedenin yok edilmesi gerektiğine inanıyor. Hindistan'ın başkenti Delhi'de park gibi açık alanlarda derme çatma odun yığınları ateşe veriliyor, ölüler yakılıyor.
Bu siyasî teşekkül, Gur hükümdarı Muizz'üd-din Muhammed'in 1192'de Kuzey Hindistan'a vâi tayin ettiği Kutb'üd-din Aybeg tarafından kurulmuştur (1206).
Hindistan Müslümanların en fazla yaşadığı yerlerin başında gelmektedir. Bununla beraber son yıllarda dünyada Şiilerin en çok bulunduğu ikinci ülke olmuştur. Hindistan Şiileri ülkede neredeyse her alanda etkindir.
Derin konulara girmeden önce bazı yanlış bilinen detayları ortadan kaldıralım: Hayır, ineğe tapmıyorlar. İnek, kutsal görülen bir hayvan sadece. Fotoğrafta gördüğünüz kadın ise ineğe tapınmakta değil; bereketi ve verdiği her şeyi için ineğe şükranlarını sunmakta. Hinduizm, ritüelleri seven bir din.
Hz. Adem'den, Efendimiz'e Kadar Gelen Dinin Adı İslam'dır - M. Fatih Çıtlak'la Sahur Vakti - YouTube. Bolluk, bereket, birlik ve beraberliğin simgesi Ramazan ayı, M.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
Hinduizm çok kapsamlı ve geniş bir dindir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri