Bunun yanı sıra maksimum güce sahip bir korumalı prizde unutulan ufak rezistanslı bir cihaz tüm sigortayı attırabilir. Eğer bu şekilde yüksek voltaj çeken bir cihazı akım korumalı prize bağlarsanız ürün sigortası atar ve tüm güç kesilir.
Bahsettiğimiz gibi akım korumalı prizler ani ve düzensiz güç dalgalarına karşı cihazları korur. Yıldırım düşmesi, elektrik kesintileri, sigorta atması, elektrik şebekesindeki arızalar veya sadece cihazı açma anında gerçekleşen voltaj dalgalanmaları ile birlikte elektronik aletler yüksek voltajlı akıma maruz kalıyor.
Elektrik akım korumalı priz, elektronik cihazların yüksek akım ve voltaja maruz kalmasını engellemeye yarar. Bu priz, elektrikli aletleri ani akım dalgalanmalarına karşı koruma görevini üstlenir. Yüksek akım ve voltaj dalgalanmaları, koruma prizi sayesinde söz konusu cihazlara ulaşamaz.
Akım Korumalı Priz Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Akım korumalı prizlerde yer alan Joule; enerji ölçüm birimidir. Joule değerinin yüksek olması, akım koruması konusunda da daha faydalıdır. Bunun yanı sıra alacağınız akım korumalı prizin kullandığınız cihazların güç değerinin yüksekliğine uygun olması gerekir.
Genel anlamda düşünüldüğünde, tercih edilen akım korumalı prizin en az 750-800 Jul (Joule) üzerinde bir koruma değerine sahip olması korumayı daha güvenilir ve uzun vadeli kılar.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir. Akım koruyucu prizler içinde yer alan alternatif devre yüksek voltaj ve dalgalanmalarını algılayabilecek özelliklere sahiptir.
Masanızdaki lamba veya vantilatör için akım koruyucu kullanmanıza gerek yok. Ancak bilgisayar gibi içerisinde mikroişlemci barındıran pahalı cihazlar, müzik sistemleri, televizyonlar ve çoğu elektronik ve pahalı eşya için akım koruyucu kullanmanızda fayda var.
Prizin iç bileşenlerinin işlevlerini yitirdiği, LED ışığının sönmesi ile anlaşılır. Kısacası bir prizin akım korumalı olup olmadığını anlamak için üzerinde LED ışığı ve prizin kendi sigortasının olması gerekir.
Elektronik cihazlara örnek olarak bilgisayar ve benzeri cihazları söyleyebiliriz. Bunların dışında buzdolabı akım koruma prizi de bulunur. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon ve daha birçok elektronik alet ile kullanımları sağlanabilmektedir.
En iyi akım korumalı priz için tunçmatik tercih edilmektedir. Bu ürün sayesinde elektrikli cihazlarınız güvenli olarak çalışabilmektedir.
Akım Korumalı Priz Sıkça Sorulan Sorular
%6 indirimle PoloSmart MP09 2 mt Termal Akım Korumalı Uzatma Kablosu 213 TL'ye, %5 indirimle Cata CT-9187 Tekli Göstergeli Akım Korumalı Priz 156 TL'ye, %4 indirimle Tunçmatik PowerSurge 1050 Joule 5'li 1.5 m Akım Korumalı Priz 287 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Akım korumalı prizler ekstra bir elektrik harcamaz. Priz üzerinde fişe takılı olan cihazlar, bağlı oldukları sürece elektrik harcar. Ancak kapatma tuşu olan prizleri tercih ederek diğer cihazların da çalışmadıkları zaman enerjilerini keserek tasarruf sağlayabilirsiniz.
Ancak akım korumalı prizlerin çoğu tek kullanımlıktır.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Yaşanılan ortamda sürekli şalter atması, sigortaya çok fazla yüklenildiğini anlatabilir. Birden fazla, yoğun güç isteyen araçların aynı anda kullanılması, şalter atmasına neden olabilecek sebepler arasındadır.
Düşük voltaja ya da sık olarak görülen voltaj dalgalanmalarına ise akım korumalı prizler herhangi bir çözüm sunmaz. Bu yüzden cihazlarınızı korumak ve tam anlamıyla koruma altında tutmak adına voltaj regülatörü tercihinde bulunmanız iyi bir seçim olacaktır.
Akım korumalı priz, cihazı tüm elektronik aletler için kullanılabilir. Özellikle gün içerisinde sıklıkla kullanılan telefon, bilgisayar, çamaşır makinesi ve mikrodalga gibi aletleri korumak için tercih edilebilir.
Şok Korumalı Sıva Altı Topraklı Priz, cihazlarınızın “yıldırım çarpması, şebekedeki ani gerilim darbeleri” gibi bozucu etkilere karşı korunmasını sağlar. Faz, nötr ve toprak hatlarında koruma mevcuttur. Enerji kontaklarında plastik örtücü koruma mevcuttur.
Eğer siz bir cihazı korumak istiyorsanız ya yüksek voltaj vermemeli ya da yüksek akım çektiği anda gücü kesmelisiniz. Sigortalar yüksek akıma, malzeme yapısıyla ilgili olarak tepki verirler ve sonucunda sigorta atar. Akım korumalı prizlerin içinde varistörler vardır. Varistör, basit bir devre elemanıdır.
Akım korumalı prizler içerisindeki bileşenler ve bulundurdukları sigorta sebebiyle fiyatları yüksek olmaktadır. Bu sigortanın görevi olası yüksek gerilimde kendini kapatarak cihazın zarar görmesini engeller. Bu sebeplerden dolayı malzemesi kaliteli olan ürünlerin fiyatları da yüksektir.
Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.
Direk prize bağlı olan tekli akım korumalı prizlerden alabilirsin. Kaliteli bir uzatma kablosu ile çalıştırabilirsin.
Kullanabilirsiniz sıkıntı olmaz. Sonuçta kullandığınız diğer üçlü priz de topraklı. Yine aynı şekilde görev yapar.
Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır. Bundan dolayı da topraklama sayesinde elektrik sisteminde kaçak ya da fazla elektrik akımı olması halinde iletkenler ile bu akım toprağa aktarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri