Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Voltaj çarpar akım ise öldürür. Bunu bir örnek ile açıklayalım. Örneğin: kendimizi savunmak amaçlı yanımızda bulundurduğumuz şok cihazları insanı çarpar ama öldürmez bunun nedeni ise gerilim yüksek akım değeri ise düşüktür. 75 volt üzeri kalp hastaları için risklidir.
Elektrik Çarpma Süresi
Akıma ne kadar uzun süre maruz kalındığı etkisi açısından büyük önem taşır. Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar.
Daha realistik olarak bakacak olursak, birçok durumda 100-200 mA (0.1-0.2 A) seviyesindeki alternatif akım "ölüm tehlikesi" olarak nitelendirilmektedir ve yaklaşık 500 mA seviyesinden sonraki alternatif akım seviyelerinde kalbin çalışması mümkün olmayacaktır.
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
İlgili 27 soru bulundu
Daha realistik olarak bakacak olursak, birçok durumda 100-200 mA (0.1-0.2 A) seviyesindeki alternatif akım "ölüm tehlikesi" olarak nitelendirilmektedir ve yaklaşık 500 mA seviyesinden sonraki alternatif akım seviyelerinde kalbin çalışması mümkün olmayacaktır.
Fakat öncelik Gerilimdedir. Diyelimki 1Volt 300 Amperlik bir gerilim kaynağımız olsun bu insanı çarpmaz.Fakat tam tersi 300 Volt 1 Amper insanı öldürür.
Kalp üzerinden 0,3s'den daha uzun süre 80 mA mertebesinde akım geçerse kalp adalelerinin kasılması ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Kalbin normal çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer akımın kalp üzerinde etki süresi 200 ms mertebesinde ise, bunun zararı yoktur.
Aküler 6 V yada 12 V düşük DC voltaj olduğundan çarpma olayı yaşanmaz ama DC voltaja uzun süre maruz kalınırsa yanığa sebep olabilir. Yine de tedbir amaçlı eksi ve artı kutup birbirine değdirilmemeli, marş basma anında akü ile temas edilmemelidir.
8. Temas Gerilimi
İnsan vücudunun toplam direnci yaklaşık 2500 Ohm ve insan için tehlikeli olan akım sınırı 20 mA değeri alınırsa 50 Volt'luk bir temas gerilimi sınır olarak kabul görebilir.
Bu yazımızda AC akım ve gerilimin hangi yönleriyle DC' den daha tehlikeli olduğundan bahsettik fakat bu DC nin masum olduğu anlamına gelmez. İkisi de insan vücudunda geri dönüşü olmayan hasarlar bırakmasının yanı sıra ölüme sebebiyet verebilir.
2) Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir. 3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
İnsan sinir sistemi 90 Volt ile çalışır, Türkiyedeki ev elektriği monofaze 220 Volttur. Genelde 180-250 Volt arası dalgalanır. Uzun süre akım alırsa sakat kalma, yaralanma ihtimalin ölme ihtimalinden fazladır.
Kaynağın gücünün yüksek olması ya geriliminin yüksek olması ile veya akımının yüksek olması ile olur. Mesela 220 Volt'luk bir şebekeye dokunan kişinin üzerinden çok yüksek akımlar akması beklenir. Çünkü şebekenin gücü çok yüksektir ve sonsuz kabul edilir.
Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar. DC voltajında daha farklı bir etkisi olur yüksek DC voltaja( 150-200 )uzun süre maruz kalınırsa elktroliz nedeniyle yanığa neden olacaktır. FAkat aküdeki 12 voltluk düşük bir voltaj size zarar vermez.
Statik elektrik yükü, iki yüzey birbirine temas edip ayrıldığında oluşur ve en az bir yüzey elektrik akımına karşı yüksek direnç gösterir (ve bu sebepten dolayı elektriksel bir yalıtkandır).
Makinenin normal çalışma sırasında hiçbir elektrik çarpma tehlikesi yoktur. kaynak esnasında elektrotlardaki gerilim çoğu zaman 4V ile 20 V arasındadır.Bu voltaj makine gücüne göre değişmektedir. Ancak bu makineler, genellikle 2faz 380 V gerilimle çalıştıklarından dolayı tehlike yaratabilir.
U=0,02 x 2500 hesabından U=50 volt çıkar. yeterli olmuştur sanırım. insan vücudu 18-20 mA üzerinden geçtiği zaman çarpılma olayını yaşamaya başlar.gerilim-akım arttıkça şiddeti artar.Yani insanı akım çarpar.
Elektrik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi, Elektrik Mühendisi Erkan Güçyetmez ise insan vücudunun direncinin 50 volt olduğunu söyledi. Güçyetmez, enerji akımının bu rakamın üzerine çıkması halinde vücudun refleksler gösterdiğini ifade ederek, ”Kasılma ve titreme başlar. Vücut fonksiyonları bozulur.
Bu gerilimin yeterince uzun süre vücuda uygulanması da gerekir. Diyelim 380V sanayi gerilimi var. Eğer bu gerilim sadece 10 ms lik bir süre ile vücuda temas ederse ölüme sebep olmaz.
Yukarı- da açıklandığı gibi, kalp üzerin- den 0,3 s'den daha uzun süre 80 mA mertebesinde akım ge- çerse kalp adalelerinin kasılma- Si ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle so- nuçlanır.
Kısaca, gerilim = basınçtır ve Volt (V) olarak ölçülür. Prizdeki elektrik öldürür mü? Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
İnsan vücudu elektrostatik potansiyeli 3500 volta kadar bir şeyler hissetmeye başlar, 4500 volta kadar işitir, 5000 volt ve yukarısını görür. Binlerce volt yüklenen insanlar farkına varmadan elektronik aletlere zarar verebilir.
Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur. Örneğin 5 volt 2 amper değerine sahip bir şarj cihazı 10 watt güce sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri