Cevap: Elektrik akımı, akım kaynağının + kutbundan - kutbuna doğrudur. Bu yüzden vektöreldir.
Konum, hız, ivme, açısal hız, manyetik alan, elektriksel alan vektörel büyüklüklere örnek verilebilir. Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Elektrik akımının net bir doğrultusu yoktur bu yüzden vektörel değildir.
Elektrik akımı yoğunluğunun bir ölçümüdür. Bu elektrik akımının seçili alana oranını veren bir vektörel büyüklüktür SI birimlerinde, akım yoğunluğu amper bölü metrekare ile ölçülür.
Elektrik Akımı Skaler mi? Elektrik akımı skaler değil vektörel bir büyüklüktür.
İlgili 23 soru bulundu
Hız,kuvvet,ağırlık,konum,moment gibi fiziksel büyüklükler Vektörel Büyüklüklerdir. Bu tür büyüklüklerin ise sayı ve birimleri yoktur. Akım şiddeti SKALER BÜYÜKLÜKTÜR.
Burada da hız vektörel olduğu için akım yoğunluğu da vektöreldir. Özetlemek gerekirse, Akım şiddeti skalerdir. Akım yoğunluğu vektöreldir.
Yedi temel büyüklük şu isimlerle karşımıza çıkar: Kütle, uzunluk, zaman, akım şiddeti ve sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır.
Günümüzdeki teoriler elektrik akım yönünün eksiden(-), artıya(+) doğru olduğunu göstermektedir. Elektrik şemalarında akım yönü eskiden kalmış alışkanlık olduğu için pratiklik açısından (+)dan (-)ye şeklinde gösterilir. böyle gelmiş böyle gidiyor :) Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır.
Akım yoğunluğu nedir: Akım yoğunluğu elektrik devresinde yoğunluğun bir ölçüsüdür. Vektör olarak tanımlanır ve elektrik akımının kesit alana oranıdır. Akım suya benzetilirse, iletken teller de su borularına benzetilebilir.
Elektrik devresi üzerindeki eksi uçtan artı uca doğru, birim zamanda geçen elektron miktarı, yani elektronların akış hızı şeklinde ifade edilebilecek olan akım şiddeti, "ampermetre" adlı aletle ölçülür.
İletken bir ortamın herhangi bir kesitinden belirli bir yönde, birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akım şiddeti denir. “i” ile gösterilir. Buna göre bir iIetkenin herhangi bir kesitinden t sürede q kadar net yük geçiyorsa, iletkenden geçen akım şiddeti i=qti=qt olur.
I: Akım şiddeti (Amper). Elektrik yükü birimi olarak Coulomb kullanılmaktadır.
Akım yapısı doğrusallık üzerinden ilerliyorsa, ideal doğru akım kaynağı kontrollü ve sabit olarak belirlenmiş demektir. Akım özelliği, yüzeysel yapısı ve enerjinin geldiği bölüme göre yönü hep aynı ve şiddeti de sabit olarak belirlenmiştir. Bu akım türü genellikle pil üzerinde kullanılır.
Elektrik Akımı Çeşitleri
Elektrikte, Akım türleri Doğru Akım(DA veya DC) ve Alternatif Akım (AA veya AC) olarak iki farklı türde oluşmaktadır. Oluşan bu akım çeşitliliği elektrik alanın zenginleşmesine sebep olmuş ve elektriğin pek çok alanda kullanılabilmesine neden olmuştur.
Akım, gerilim etkisi ile iletken madde üzerinden elektrik yüklerinin hareketi şeklinde açıklanabilir. Hareket eden yükler aslında maddeler içerisinde bulunan elektronların ismidir. Akım birimi amper olarak ifade edilmektedir. Denklemlerde çoğunlukla I harfi ile gösterilir.
Akım, elektronların tam bir elektrik devresindeki bir noktadan geçtiği seviyedir. En basit haliyle: akım = akış. Amper (AM-pir) veya amp, akımı ölçmek için kullanılan uluslararası birimdir.
Elektronların negatif yönden pozitife doğru hareket ettiklerini biliyoruz. Elektronların bu şekilde hareket etmeleri elektrik akımı olarak isimlendirilmektedir. Ancak elektrik akımı pozitif kutuptan negatif kutba doğru ilerler.
Akımın birimi amper olup büyük ı harfi (I) ile gösterilir.
Fizikte yönü olan kavramlara vektörel denirken yönü olmayan kavramlara ise skaler denir. Kütlenin yönü yoktur buna karşın ağırlığın yönü vardır ve yerçekimine doğrudur. Yani ağırlık vektörel bir büyüklüktür.
Temel ve türetilmiş büyüklük birbirinden farklıdır. Temel büyüklük, başka birimlere gerek kalmadan ifade edilen birimlerdir. Bu büyüklüğe örnek birimler; kütle, zaman, uzunluk, akım şiddeti, sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır. Türetilmiş büyüklük ise başka büyüklüklerle ifade edilir.
Sklaler sadece sayısal değer bildiren büyüklüklerdir. Örneğin üç adet kitap aldım derken üç sayısı kaç adet kitap aldığını belirttiğinden ötürü sklalerdir. Vektörel büyüklükler ise sayısal değere ek olarak yön de belirten büyüklüklerdir.
Akım şiddetinin SI ölçü birim sistemine göre birimi Amper (A) 'dir. "I" şeklinde ifade edilir. ⇒ Akım şiddeti yedi temel büyüklükten biridir. ⇒ Sayı ve birim kullanılarak ifade edilebildiği için skaler bir büyüklüktür.
Skaler bir büyüklüktür. Uluslararası Birimler Sisteminde geçerli olan birimi Volttur(V).
Kütle, elektriksel yük, sıcaklık ve bir ortamdaki bir noktanın elektrik potansiyeli skaler niceliklerdir. 3 boyutlu evrende iki nokta arasındaki mesafe skalerdir, fakat birinden diğerine olan yön ile beraber belirtildiğinde, (yönü belirtmek için herhangi bir düzlemle yaptığı açıyı üzere birden fazla fiziksel niceliğe ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri