Üniversiteden mezun olduktan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ve Pedagojik Formasyon eğitimi gibi sınavları başarıyla geçmek gerekmektedir. Öğretmenlik mesleğine başvurmak için belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Siirt. Bursa'da yaşayan Füsun Kankılıç, oğluna ders çalıştırırken aldığı kararla eğitimini sürdürerek 42 yaşında öğretmen olmayı başardı. 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Kankılıç, 7 yıl önce Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlanan oğluna ders çalıştırırken 20 yıl ara verdiği eğitimini sürdürme kararı aldı.
Eğitim sektöründe deneyime ve yetkinliğe dayalı bir meslek olan öğretmenlik, kişinin bilgi ve becerileriyle doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla, 30 yaşından sonra öğretmen olmanız mümkündür, önemli olan kendinizi geliştirmek ve bu hedefe yönelik adımlar atmaktır.
Öğretmenler kaç yaşında olurlarsa olsunlar görev yapabilirler diye bir ifade kullanmak yanıltıcı olacaktır. Öğretmenler 65 yaşını doldurduğu andan itibaren devlet memuru olarak çalışamazlar.
Öğretmen adayları için “40 yaş sınırı“ kaldırıldı
İlgili 25 soru bulundu
MEB öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için 40 yaş sınırını kaldırdı.
Öğretmen Atamalarında 40 Yaş Sınırı Kalktı Mı? MEB öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için 40 yaş sınırı kaldırdı. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlikte 40 yaşını doldurmamış olma şartı MEB tarafından artık aranmamaktadır. Ancak, verilen bu karar MEB tarafından getirilebilecek bir yaş şartının hukuka uygun olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Üst yaş sınırı yok
Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır.
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir.
Üniversiteden mezun olduktan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ve Pedagojik Formasyon eğitimi gibi sınavları başarıyla geçmek gerekmektedir. Öğretmenlik mesleğine başvurmak için belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Birçok memurluk üzerinden genelde 35 veya 40 yaş sınırı ön plana çıkar. Ancak bunun yanı sıra 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamındaki 40 maddeye göre, altı üst yaş sınırı getirilmeyen her türlü devlet memurluğu başvuru hakkı bulunmaktadır.
KPSS A Grubu içinde çalışacak kişiler için (denetmen, uzman, kaymakam adayı ya da müfettiş) 18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak aranan şarttır. KPSS B Grubu içerisinde çalışmak isteyenler için (doktor, öğretmen, psikolog, hemşire vb.) herhangi bir yaş sınırı aranmaz.
Bu yüzden yaş grubu olarak 18 ve üzerini içermektedir. Fakat bu sınava girecekler, 35 yaşını doldurmamış olmalıdır. Memur olma yaş sınırı öncelikle burada karşımızda yer alır ve farklı mesleklere göre farklılık gösterir. Meslek ve sanat okulunu bitirip 15 yaşını dolduran kişiler devlet memurluğuna atanabilir.
Sedat Değer, 17 Nisan 2015 CUMA günkü 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “MEB Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 5. maddesi ile 7. maddelerinde de öğretmenliğe ilk atamada 40 yaş sınırı şartına yer verilmediğini açıkladı.
Geçtiğimiz yıllarda öğretmenlik için 40 yaş sınırı vardı ve bu kaldırıldı. Şuan öğretmenlik yapmak isteyen kişiler için yaş sınırı yoktur. 40 yaşında olan mezunlarda istekleri ve atamalar üzerine öğretmenlik görevlerine başlayabilirler.
Memuriyette yaş sınırı yok
Memur alımlarında kurumlar tarafından uygulanan 30 üst yaş sınırı artık uygulanmayacak.
İşte devlet memurluğunda yaş sınırı; KPSS A grubu için ilgili yasalarca belirlenen yaş sınırı 18'ini doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak (Uzman yardımcılığı, denetçi yardımcılığı, müfettiş vb. meslekler) KPSS B gurubu için ise ilgili yasalarca herhangi bir yaş sınırı konulmamıştır.
KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan yaş sınırı 35 yaşını doldurmamış olan ve alt yaş sınırı olarak da 18 yaşını doldurmuş olanlar için geçerlidir.
Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin yeni ismi zorunlu hizmettir.
Dört yıllık eğitim fakültesi ya da fen edebiyat fakültesi mezunu olmak. Formasyon eğitimi almış olmak. Kamuda öğretmenlik için bir KPSS P121'den yeterli puanı almak. Bir yıllık zorunlu mesleki stajı tamamlamış olmak.
KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir. 90 puan alabilmek için ise 87-92 arasında net yapılması gerekiyor. Genel Yetenek sınavında yapılan netler avantaj olarak sayılır.
5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
Genelde 1 yıl önceki sonuçlar da kapsam dahilinde tutuluyordu. 45 bin atama, yüksek öğretmen sayısı nedeniyle hem 2022 hem de 2023 yılındaki KPSS puanlarına göre atamalar yapılacak. Atamalarda taban puan ise 50.
2023 Öğretmenlere not girişi ne zaman kapanıyor? E-OKUL NOT GİRİŞİ NE ZAMAN KAPANIYOR? 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı sona eriyor. MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) takvimiyle okulların kapanış tarihi duyurulmuştu. 2022-2023 yılı ikinci dönemi 16.06.2023 tarihi itibarıyla sona erecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri