Çevirme Oranı, akım trafosunun sargı sayısına göre belirlenir, primer akımın yani akım trafosunun içerisinde geçirilen kablonun /baranın üzerinden geçen akımın sekonder akıma yani akım trafosundan ölçü aletine iletilen akıma bölümü olarak ifade edilir.
K = I1 / I2 eşitliği ile bulunur. Primer akımının, sekonder akımı oranına akım transformatörünün dönüştürme (çevirme) oranı denir. (ni = I1 / I2 =50 / 1 ya da 50 / 5 600 / 5 ……gibi).
Bir akım trafosunu dönüştürme oranı, tam yükte birincil akım girişinin ikincil akım çıkışına oranıdır. Örneğin, 300: 5 oranına sahip bir CT, tam yükte 300 birincil amper için derecelendirilmiştir ve birincilden 300 amper geçtiğinde 5 amper ikincil akım üretecektir.
Akım transformatörü seçerken bu ayrımı etiket değerine bakarak yapabiliriz. Doğruluk sınıfı, ölçme için kullanılacak olanlarda; 0.1, 0.2, 0.5, 1, 3 gibi değerler ile ifade edilirken koruma için olanlarda 5P, 10P şeklinde ifade edilir. Kullanılacağı yerdeki hassasiyetin önemine göre doğruluk sınıfı seçimi yapılır.
Akım trafosu hesap formülü
s = Kablo kesiti. L = kablo boyu. Cu / Al = iletken cinsi. Rk = kablo direnci bulunur.
İlgili 25 soru bulundu
Ölçü aletlerinin sınırı dışında olan akımlarını ölçülebilir değerlere indirmesini sağlayan transformatörlerdir. 1- 3- 5'tir. Örnek olarak 100/5 akım trafosu 100 Amperlik akımı 20 kat oranında küçük olarak 5 Amper olarak ölçü aletlerine yansıtmaktadır.
Trafo Gücü, akım trafosu sekonder sargılar üzerinden bir ölçü aletine bağlanır. Trafonun toplam gücü, ölçü aletinin harcadığı güç, trafo ile ölçü aleti arasında kabloların toplam kayıp gücü, ve temas kayıplarının toplamı ile hesaplanır.
Güç gereğinden büyük seçilirse, transformatör daha az doğrulukla çalışmasına rağmen daha pahalı olacaktır.Sayaçlar ve ölçü aletleri;%25 yükten az olan durumlarda daha fazla değer,%100 yükten fazla olan durumlarda ise eksik değer kaydedecektir.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Teste gerilimin küçük bir değeri ile başlanma lı ve hızla tam değerine yükseltilmeli ve bu değerde 1 dakika tutulmalıdır. Sonra gerilim hızla küçük bir değere düşürülerek kaldırılmalıdır. Test anında akım transformatöründe herhangi bir atlama veya delinme oluşmamalıdır.
Örnek olarak 400/5A etiket değerine sahip bir akım transformatörünün, primer sargılardan geçen akımın 80'de 1'ini sekonder sargılarına aktaracağı anlamına gelmektedir. Yani akım transformatörünün tam yükte primer sargıları 400A'da yüklendiğinde sekonder sargılarından 5A geçmektedir.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Devreye seri olarak bağlanan akım trafosu, primer devreden geçen akımın meydana getirdiği manyetik alanı küçülterek sekonder denilen ikinci devreye aktarır. Sekonder devrede meydana gelen döngüsel akım sayesinde sekonder sargıya paralel bağlanan ölçü aletiyle primer devrede geçen akım miktarı ölçülebilir.
Enerji hatlarından ve elektrik devrelerinden geçen akımı, ölçü aletlerinin, sayaçların, rölelerin ve benzer teknikle çalışan diğer aygıtların zarar görmeden ölçebileceği seviyeye indiren ve bu cihazları yüksek akımlara karşı izole eden devre elemanlarına akım transformatörleri denmektedir.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Akım Trafosunun Anma gücü, aynı zamanda bu akım trafosunun sekonderine seri olarak bağlanabilecek Ohm cinsinden empedansı ifade eder. Bu nedenle bazı akım trafo etiketlerinde VA cinsinden güç yerine Ohm cinsinden empedans verilir. x 1,2 = 30 VA. olarak verilmesi ile aynı anlama gelmektedir.
Gerilim Trafosu Etiket Değerleri
Gerilim dönüştürme oranı, primer geriliminin sekonder gerilimine oranına denir. Transformatör etiketlerinde 1500/100V, 1000/120V gibi belirtilir. Sargı oranı, “ns” primer ve sekonder sargıların birbirine oranına denir.
1) Binanın kurulu gücüne bakılır. Buradan da talep güç hesaplanır. :Talep güç= Kurulu güç*eş zamanlılık katsayısı formülünden buluruz. 2) Trafo Gücü= Talep Güç/ COSQ formülünden buluruz.
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Yani akım yükseldikçe voltaj düşer, voltaj düşünce de çıkış akımı azalır (bkz. Ohm kanunu) bu loop sayesinde akım sınırlı kalır. Sınırlı akımın değerini basit devrelerde sabit seri direnç belirler.
100 KVA, amper olarak 262,43'e denk gelmektedir.
SI sisteminde birimi Volt'dur, V veya U ile sembolize edilir. I (Akım:Amper) = V(Gerilim:Volt) / R(Direnc:Ohm).
Ölçme tipi akım trafolarında; IEC 61869-1 standardına göre 0.1, 0.2s, 0.2, 0.5, 0.5s, 1 ve 3 sınıfları kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri