Enerji hatlarından ve elektrik devrelerinden geçen akımı, ölçü aletlerinin, sayaçların, rölelerin ve benzer teknikle çalışan diğer aygıtların zarar görmeden ölçebileceği seviyeye indiren ve bu cihazları yüksek akımlara karşı izole eden devre elemanlarına akım transformatörleri denmektedir.
Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
Akım Trafosu Nasıl Çalışır? Akım trafoları elektrik devresine seri olarak bağlanır ve primer yani birincil devreden geçen akım bir manyetik kuplaj sistemi marifetiyle küçültülmüş olur. Sekonder yani ikincil devreye ve bu devreye bağlanmış olanı elektrikli cihazlara da bu aktarılır.
Akım trafosu devreden geçen akımı ölçmek için kullanılan ölçü transformatörleridir. Yüksek akımların ölçü aletleri tarafından direkt ölçülmesi, yüksek maliyetli olmasının yanı sıra kimi zaman oldukça tehlikeli ve zordur. Bu yüzden devreden geçen akımın ölçülebilmesi için belirli bir değere indirgenmesi gerekir.
Trafolar belirli bir değeri yüksekten alçağa veya alçaktan yüksek bir değere atamaktır. 100A, 1000A, 2000A gibi yüksek olan akımların ölçülmesi pratik olarak mümkün değildir. Bu tip akımları ölçmek için akım gerilim trafosu kullanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Akım trafosu bağlantısı yapılırken şebekeye seri bağlanan akım trafosunun sargılarının primer sargı uçları (K-L) bağlanır. Sekonder sargı uçları (k-l) bağlanır. Röle ve ölçü aletlerinin akım bobinlerine (k-l) uçları bağlanır. Amerikan normlarına göre: Primer sargı uçları (H1-H2), sekonder uçları (x1-x2) ile gösterilir.
Akım,gerilim sonucunda iletken üzerinden elektrik yüklerinin(elektronların)hareketi olarak tanımlanabilir.Akım pozitif(+) yönden negatif(-) yöne doğru hareket eder.Devrelerde asıl işi yapan akımdır,gerilim ise akımın akmasını sağlar. Elektrik akımının birimi Amper(A)dir ve denklemlerde I harfi ile temsil edilir.
Enerji hatlarından ve elektrik devrelerinden geçen akımı, ölçü aletlerinin, sayaçların, rölelerin ve benzer teknikle çalışan diğer aygıtların zarar görmeden ölçebileceği seviyeye indiren ve bu cihazları yüksek akımlara karşı izole eden devre elemanlarına akım transformatörleri denmektedir.
Akım transformatörleri içerisinden geçirilen kablo/bara akım transformatörünün çevirme oranı mertebesinde indirgenerek sekonder terminaller üzerinden ölçüm yapacak cihaza iletir. Akım transformatörü üzerinden hassas bir ölçüm sağlanabilmesi için akım transformatörünün doğru ölçülmesi önemlidir.
X.../5A tabir ettiğimiz sayaçlarda gerilim trafosu ile akım trafosu ters bağlanırsa akım ile gerilim arasında 180 derece açı oluşacağından sayaç 2. ve 3. bölgede çalışır ve bu durumda akım alarmı verir.
Bilindiği üzere elektrik akımı, elektriksel yük taşıyan parçacıkların bir noktadan diğerine hareketidir. Elektrik enerjisi, iletken kabloların içerisinde hareket eden elektronlar ile taşınır. Elektriğin taşınması sırasında akımın ölçülmesi büyük önem taşır ve bu aşamada devreye akım trafosu girer.
Bunun nedeni ise akım transformatörünün primer devresi ve sekonder devresi arasında oluşabilecek kısa devre durumunda ya da dengesiz çekilen akımlarda, bu akımların sekonder terminallerine bağlı yükleri etkilememesi için doğrudan toprağa aktarılmasıdır.
Transformatör, iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sistemdir. Trafolar DC (Doğru Akım) devrelerinde değil, AC (Alternatif Akım) devrelerinde kullanılırlar.
Transformatörlerin çalışma prensibi, elektrik enerjisinin bir iletkenden diğerine manyetik akı yoluyla iletilmesidir. Transformatör, en basit halinde, iki bobin ve bir nüveden oluşur. Nüvedeki bobinlerden birinin üzerinde uygulanan gerilim nüve üzerinde bir manyetik akının oluşmasına sebep olur.
Akım trafosu devreye seri olarak bağlanır. Aynı akım trafoları ile birkaç ölçü aleti kullanılabilir. Polaritesi yapılmayan sekonder kısımlarındaki açık uçlara topraklama yapılır.
Akım transformatörlerinin sekonder sargılarının bir ucunun topraklanması gerekir.
Sayaç tüketilen elektrik enerjisini akım trafoları ile ölçme yapacağından dolayı 3 adet akım trafosu ayrı ayrı fazlara 1 adet akım trafosu seri şekilde bağlanmalıdır. Akım trafolarının bağlantıları ise 1 inci trafo 1 ile 3 numaralı 2 inci trafo 4, 6 üçünçü ise 7 , 9 numaralı klemenslere bağlantı yapılır.
Akım trafosu hesap formülü
s = Kablo kesiti. L = kablo boyu. Cu / Al = iletken cinsi. Rk = kablo direnci bulunur.
Alternatif akım, santrallerden evinize enerji iletimi için tercih edilen akımdır. Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır.
Akım trafoları, primer devre akımını dönüştürme oranı dahilinde küçülterek sekonder devre elemanlarına aktarması ve bağlandıkları ölçü ve koruma cihazlarının yüksek gerilim sisteminden yalıtılmaları amacıyla tasarlanmıştır.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Volt, elektrikte kullanılan potansiyel farkı (gerilim) birimi. Elektromotor kuvvet birimi de volttur. Bir ohm'luk bir direnç üzerinden, bir amper'lik elektrik akımı geçmesi halinde direncin iki ucu arasındaki gerilim bir volttur. Volt (V), elektrik potansiyel farkı veya elektrik gerilim birimi olarak kullanılır.
Akım, elektronların tam bir elektrik devresindeki bir noktadan geçtiği seviyedir. En basit haliyle: akım = akış. Amper (AM-pir) veya amp, akımı ölçmek için kullanılan uluslararası birimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri