Akıncıların görevi, Osmanlı Devleti'nde sınır güvenliği sağlamak, fetih bölgelerinde keşif yapmak, istihbarat toplamak, düşman ülkelere akınlarda bulunmak ve ordu için öncülük hizmetle- ri gibi, zamanın tabiri ile “beşinci kol kuvveti”nin vazifelerini yapmaktır. Akıncı teşkilâtını, Evrenos Bey'in kurduğu sanılmaktadır.
Akıncı, (Osmanlı Türkçesi: آقنجى Aḳıncı) veya çoğul şekli ile Akıncılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî teşkilâtında, sınır bölgelerinde, düşman ülkelerine akınlar, baskınlar tertipleyerek yıpratma harekâtında bulunan hafif süvari birlikleridir.
Şavaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir.
Kapıkulu sisteminde en kalabalık birliği Yeniçeri Ocağı oluşturur. Osmanlı ordusunun öncü birliklerine ise akıncılar denir. Akıncıların görevi düşman ülkelerine ani baskınlar gerçekleştirmekti.
O halde akıncı, tıpkı tımarlı sipahisi ve kapıkulu sipahisi gibi bir atlı, süvari sınıfıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Süvari, tekil bir atlı asker veya bu atlı askerlerin oluşturduğu birlikleri kapsayan askerî sınıf. Geçmişte daha çok ani baskınlarda ve vurucu saldırılarda kullanılırdı. Sözcüğün kökeni Farsça سوار suvâr = at kelimesinden gelir.
Akıncıların, mıntaka mıntaka kimin akıncıları olduklarını, isim ve hüviyetlerini gösteren defterleri vardı. Akıncılar tımarlı ve vergilerden muaf olmak üzere iki sınıf idiler.
Türklerden teşkil edilmiş hafif suvari kuvvetleridir; akıncılar, serhad denilen uçlarda bulunup mükemmel teşkilâta tabi idiler. İlk defa düşman memleketine yapılan akın ve elde edilen esirlerle o memleket hakkında malûmat elde edilir ve sonra bu, yerleşme mahiyetini alırdı.
1595 yılında Eflak voyvodası Mihal'in isyanı harekâtında yenilen Veziriazam Sinan Paşa'nın tedbirsizliği sonucu, Osmanlı ordusu Tuna nehri üzerindeki tahta köprüden geçerek geri çekilirken, ordunun gerisinde kalan akıncılar, Mihal'in saldırısıyla “imha” olurcasına “zayiata” uğramışlardır.
Gözünü budaktan esirgemeyen ve filmlere, romanlara, şiirlere kadar konu olan akıncılar, 1595'te Veziriazam Sinan Paşa'nın vergi hırsı yüzünden ortadan kalkmışlardı.Osmanlı sınırlarında, süratle hareket edebilen hafif süvariler bulunur, 'akıncı' denilen bu birlikler savaşlardan önce düşman topraklarına girerek her ...
Bu bilgilerin açık kaynak olduğunu ve resmi kurumlar tarafından paylaşıldığını vurgulayan Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin 150 kadar Bayraktar TB2 SİHA'ya sahip olduğunu açıkladı. Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye'nin 150 civarı Bayraktar TB2'si ve 12 kadar AKINCI'sı var. Küçüklerden çok sayıda var.
Akıncıların görevi, Osmanlı Devleti'nde sınır güvenliği sağlamak, fetih bölgelerinde keşif yapmak, istihbarat toplamak, düşman ülkelere akınlarda bulunmak ve ordu için öncülük hizmetle- ri gibi, zamanın tabiri ile “beşinci kol kuvveti”nin vazifelerini yapmaktır. Akıncı teşkilâtını, Evrenos Bey'in kurduğu sanılmaktadır.
İmzalanan sözleşmenin, Türkiye'nin tek kalemde yaptığı en büyük savunma ve havacılık ihracatı olduğu açıklandı. Dolayısı ile Suudi Arabistan'ın AKINCI TİHA tedarikinin, en az 1-1.5 milyar dolar tutarında olduğunu söylemek mümkün.
Devlet akıncılar için kışla tahsis etmez, onlara maaş vermez, teçhizat ve silâh sağlamazdı. Akıncılar silâhlarını kendileri temin ederler ve düşmandan aldıkları ganimetle geçinirlerdi.
Akıncılar, Sivas ilinin bir ilçesidir.
1595 yılında Eflak voyvodası Mihal'in isyanı harekâtında yenilen Veziriazam Sinan Paşa'nın tedbirsizliği sonucu, Osmanlı ordusu Tuna nehri üzerindeki tahta köprüden geçerek geri çekilirken, ordunun gerisinde kalan akıncılar, Mihal'in saldırısıyla “imha” olurcasına “zayiata” uğramışlardır.
Mihai Viteazu Eflâk'taki egemenliğini Boğdan'a da kabul ettirmiş ve 1595 yılından 1602'ye kadar her iki memleketi birleştirerek kendi idaresi altında bağımsız hale getirmiştir. Ona bu bağımsız yönetimi sağlayan unsur 1595 yılında vezir-i azam Koca Sinan Paşa karşısında kazandığı zafer olmuştur.
AZAPLAR; Orduya sefer sırasında yol açarlar ve köprü kurarlardı. Savaş döneminde Anadolu'daki kuvvetli ve dinç gençler arasından seçilen ve masrafları halk tarafından karşılanan gönüllü yaya birlikleridir. Yeniçerilerin önünde savaşırlar.
Akıncı, keşif, yağma veya tahrip amacıyla yabancı devlet arazilerine seferler düzenleyen hafif süvari birliklerine verilen askeri bir isimdir1 ve uc bölgelerinde fetih yaptıkları için bunların beylerine uc beyi de denilmektedir.
Akıncı şiirindeki bin atlı, Mohaç Türküsü'nde yerini yüz atlıya bırakır. İlk iki beyitte, Mohaç Savaşı'nın başlaması ve zaferle neticelenmesi çok özlü bir şekilde ifade edilir. İki saat süren dünyanın en kısa meydan muharebesini Yahya Kemal, şiir formuna dört dizeyle nakleder.
Ordunun bozulmasının nedenleri
Yeniçerilerin ocak devlet içindir anlayışı yerine devlet ocak içindir anlayışını benimsemeleri. Askeri alandaki yeniliklerin takip edilmemesi ve orduya yansıtılmaması. Padişahların ordunun başında savaşa çıkmamaları. Paralı askerlerin maaşlarının zamanında ödenmemesi.
Sekban (Farsça seg-ban: "köpek bakıcısı"), Yeniçeri ocağının altmış beşinci ortası mensubuna verilen ad. Sekban teşkilâtı, Murâd Hüdavendigâr zamanında padişahın av maiyeti olarak mevcuttu.
Yaya ve müsellem, Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusudur. Osmanlı Dönemi'nde savaş zamanlarında her an hazırda bulunan bir ordu bulunmamaktaydı. Bu durum ise savaş zamanlarında sıkıntı yaşanmasına neden olmaktaydı. Bu nedenle yaya ve müsellem ordusu kurulmuştur.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Osmanlılarda timar sistemi çerçevesinde timar sahiplerinin sefere götürmekle yükümlü oldukları tam teçhizatlı askere “cebelü” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri