Düz kasların çoğu tek birimlidir ve çoğu iç organın zarlarında, kan damarlarında (büyük elastik arterler hariç), idrar yolunda ve sindirim yolu'nda bulunur.
Düz kas hücresi, kas hücrelerinden biridir. Her hücre ip biçimindedir. İskelet kas hücresi ve kalp kası hücresinden farkı, kas hücrelerinin birbirinden bağımsız ve tek çekirdekli olmasıdır. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi gibi iç organların yapısında bulunur.
Düz kas dokuları başlıca arter duvarlarında, bağırsaklarda, kıl foliküllerinde, boğaz, mesane, akciğer, rahim ve diğer iç organlarda bulunurlar. Bu organlardaki ritmik ve istemsiz hareketlerden düz kas sorumludur. Kasılmaları iskelet kası ile karılaştırıldığında daha yavaştır.
Düz kas--> Kalp dışındaki iç organlarımızda bulunur. Kalp kası--> Kalpte bulunur. Çizgili kas (iskelet kası)--> Bunlar dışındaki kaslarımızda bulnur.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
İlgili 17 soru bulundu
Deltoid kasları, üst kolun gövdeyle birleştiği yerde bulunan oldukça önemli bir kas grubudur. Bu kaslar üst bedendeki ana kas grubunu oluşturur. Ayrıca üst sırt, boyun ve omuz bölgesindeki diğer birçok kas ve kemikle bağlantılıdır.
AKCİĞERLER (PULMONES)
-L.muskularis sirküler seyirli birkaç sıralı düz kas hücrelerinden oluşur.
1. Düz kasta T tübülüsler bulunmaz. Sarkoplazmik retikulum sarkoplazmada az gelişmiş haldedir. Sarkomer yoktur.
Mimik kasları, fasiyal sinir (kranial sinir VII) tarafından kontrol edilen mimik hareketlerinin yapılmasını sağlayan bir grup çizgili iskelet kasıdır . Bu kaslara yüz kasları da denir.
Çizgili kasın bir türü olan iskelet kasları, somatik sinir sistemi tarafından uyarılır. Böylece isteğe bağlı hareketi sağlar.
Mesane (idrar torbası) küresel şeklinde (diğer terimiyle sferik) olan bir organdır (Resim-1). İç yüzeyini kaplayan çok ince bir hücre zarı tabakası (epitel) varken, duvarını düz kas şeklindeki kaslardan (detrusor kasları) oluşmaktadır.
Karın kasları (Latince: musculi abdominis) veya abdominal kaslar, insan karnının ön duvarının her iki yanında dikey olarak uzanan paralel kaslardır.
Doğrulanmış Cevap. Karaciğer "düz kas" çeşidine aittir.
İstemsiz hareket eden düz kaslar vücudumuzun büyük bir bölümünde bulunmaktadır. Bu anlamda mide ve bağırsak iç organ örnekleri olduğu için, buralarda düz kas bulunur.
Düz kaslar vücutta arter duvarlarında, kıl foliküllerinde, mesanede, bağırsaklarda, rahimde, boğazda, akciğerlerde ve diğer iç organlarda yer almaktadır. Bu organların istemsizce yaptıkları hareketlerden sorumlu olmaktadırlar. Düz kaslarda meydana gelen kasılmalar diğer kaslara göre daha yavaş bir şekilde olmaktadır.
Biz kaburgalarımızı isteğimizle kullandığımız için kaburgamızda,kaburgaların arasında ÇİZGİLİ KASLAR bulunur.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Kol kasları önde ve arkada olmak üzere çeşitli bölümlere ayrılmaktadır. Bunlar kolumuzun önünde bulunan biceps brachii, brachialis ve brachioradalis kasları ile kolumuzun arka kısmında yer alan triceps brachii kasından oluşmaktadır.
Miyometriyum veya rahim kası, rahim duvarını oluşturan düz kastır. Esas olarak uterus düz kas hücrelerinden (uterin miyositleri) oluşur ve aynı zamanda stromal ve vasküler dokuyu destekleyen uterus duvarının orta tabakasıdır. Ana işlevi uterus kasılmalarını sağlamaktır.
hücrelerin, morfolojik, fizyolojik ve fonksiyonel özelliklerine göre memelilerde üç tip kas dokusu bulunmaktadır. Bunlar iskelet kası, düz kas ve kalp kasıdır.
Boya: Hematoksilin-Eosin Page 2 3- KALP KASI : Hem düz kasların hem de çizgili kasların özelliğini taşıyan kaslardır. Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır. İstek dışı çalışır.
Bronşların yapısı, soluk borusundaki gibidir. Kıkırdak iskeletle, elâstik bağ dokusundan ve düz kaslardan meydana gelmiştir. İçleri epitel hücreleri ile örtülmüştür. Mukoza içerisinde salgı veren bezler vardır.
BronĢ ve bronĢiollerin yapısında düz kas lifleri bulunurken alveol duvarında kas lifleri bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri