Temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Ayrıca, temiz olduğu ifade edilen bu vajinal akıntının (rutubetü'l-ferc) İbn Abidin, Reddu'l Muhtar, Mısır, 1966, I. 166] çamaşıra bulaşması da namaza engel olmaz.
Hanefî alimlerinin görüşü:
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
AKINTI ABDEST BOZAR MI? bozmalı.
İlgili 19 soru bulundu
Vajinal hijyen kurallarına dikkat etmek, pamuklu iç çamaşırı tercih etmek ve sık yıkanmaktan kaçınmak da akıntının yönetiminde yardımcı olabilir. Eğer akıntı normal sınırlar içinde ise ve herhangi bir semptom yoksa genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
Abdesti bozan başka bir durum olmadıkça, vakit çıkıncaya kadar bu akıntıdan dolayı abdesti bozulmaz. Özür hali gerçekleşmeden gelen istihaze akıntısı galiz necasetten sayıldığı için, ruhsat miktarını aştığında o çamaşırla namaz kılınmaz.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Cinsel dürtüler devreye girdiğinde çalışmaya başlayan Bartolin bezleri zevk suyu olarak adlandırılan alkali bir mukus salgılayarak penetrasyon için kaygan bir ortam oluşturur. Şehvetli dokunuşlar, öpüşme ve diğer ön sevişme eylemleri kadın zevk suyu sıvısının salgılanmasını tetikler.
Yani erkekte meninin çıkması, kadında orgazmın gerçekleşmesi halinde istimnâ gusül yapmayı gerektirir. Aksi takdirde gusül gerekmez ve bunun ibadetlere de bir etkisi yoktur.
Hanefi mezhebinde kadınların vajina bölgesinden gelen normal ıslaklıklar, insanların ağız ve burunlarından gelen akıntılar ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Bununla birlikte ıslaklığın temiz olması durumunda, kişilerin abdesti bozulmamaktadır.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).
Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Vajinal akıntı kaç yaşında başlar? 9-14 yaş arasında gerçekleşen ergenlik dönemi ile başlayan hormonal fonksiyonlar sonucu kız çocuklarında normal olan doğal vajinal akıntılar başlar. Ancak çocukluk dönemindeki kız çocuklarında da çeşitli nedenlere bağlı akıntılar olabilir.
Dokunulan yerin, cinsel bölgenin bir kısmı veya çoğu/tamamı olması arasında da fark yoktur. Kişinin sadece ön değil, arka tarafına dokunması da abdestinin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde kendisinin değil de meselâ eşinin veya bir çocuğun ön veya arkasına dokunması da abdestini bozar.
Dili çok fazla kullanmak
Birçok insanın öpüşürken yaptığı en büyü hata dillerini tek aracı olarak kullanmak. Dilinizi kullanmak öpüşmenize tutku katar, doğru. Ancak aşırıya kaçmak anın büyüsünü bozabilir.
Meni, semen veya er suyu, erkek üreme sisteminde ejakülasyon (boşalma) sırasında penisten çıkan, içerisinde erkek üreme hücresi olan spermleri bulunduran beyaz, yoğun ve hafif yapışkan bir sıvıdır. İnsan menisi Süre: 1 dakika ve 31 saniye.1:31 Mercek Altında 650x Yaklaştırılmış Erkek Menisi.
Öpüşmekten ve cinsel temastan kaçınınız. Özellikle ilk 2 gün hergün duş alınız. Duş aldıktan sonra banyoyu temizleyiniz. Giysileriniz ve çarşaflarınızı ayrı olarak yıkayınız.
Günlük ped ile namaz kılınır mı? Özel günlerde kullanılan pedi kastediyorsanız zaten o günler namaz kılmanız mümkün değildir. Diğer günlerde ise kan ve necis olan diğer sıvılar bulaşmamış ise namaz onunla namaz kılınmasında sakınca olmaz.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Buna göre deriz ki: Hayızdan temizlendiğine kesin kanaat getirdikten sonra meydana gelen bu gibi şeylerin hiçbirisi kadına bir zarar vermez, namazına, orucuna ve kocasıyla cinsel ilişkiye girmesine engel olmaz.
Resûlullah, 'Evet! Islaklığı fark ederse.' cevabını verdi” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bkz. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Dolayısıyla kadınların da erkekler gibi ihtilam olmalarından sonra çamaşırlarında ıslaklık görmeleri hâlinde gusletmeleri gerekir.
Nitekim İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne, namaz sırasında kadının fercinden yel çıkmasının hükmü sorulmuş, bunun üzerine komite şu cevabı vermiştir: "Bu durum, abdesti bozmaz.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri