Yoğun bakım ünitesinden fayda Page 15 4 ◆ ◆ KRİTİK HASTA BAKIMI göremeyecek kadar kötü olan hastalar veya yatış ve tedaviyi kabul etmeyen hastalar. Örneğin; geri dönüşümsüz ağır beyin hasarı, çoklu organ yetmezliği, metastatik kanserler gibi.
Kritik hasta akut gelişen, acil girişimde bulunulması gereken, yaşam bulgularında yaşamı tehdit eden değişikliklerle beraber bir veya birden fazla organ/sistem yetersizliği olan ve yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmesi gereken hastalardır.
Yoğun bakımlar kritik hastaların takip ve tedavilerinin yapıldığı yerler olup, ileri yaşam desteği uygulamaları ile gelişmiş mekanik ventilasyon (MV), hemodinamik destek ve diğer organ destek uygulamalarında artış neticesinde yoğun bakım yatış süresi uzamaktadır (1,2).
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Solunum yolunun tıkanması veya hasar görmesi, akciğerin görevini yerine getirememesi, ani kalp fonksiyonu kaybı, bilinç kaybı dolayısı ile kişinin solunum kontrolünü yitirmesi gibi nedenler ile entübasyona başvurulabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kritik Bakım ülkemizde en yüksek mortaliteye sahip, yaşamsal önem taşıyan hastalıklara ambulanslar ve acil servisten başlayarak uygulanan yaşamsal tanı ve tedavi girişimlerini kapsamaktadır.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Yoğun bakım ünitesi, vital fonksiyonları bozulmuş ve yaşamsal risk taşıyan kritik hastaların kesintisiz 24 saat bakımlarının yapıldığı, yaşamsal desteğin verildiği ve ileri teknoloji ile donatılmış alanlardır.
Yoğun bakımda hastalar durumlarının ciddiyetine göre 3 basamağa ayrılmaktadır. Birinci basamak hastalar en hafif hasta grubunu oluştururken 3. basamak hastalar en ağır hasta grubunu temsil etmektedir.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Yoğun bakıma yattığı andan itibaren hekimler bozuk olan bu parametreleri düzeltmeye ve hastanın yaşama şansını artırmaya çalışırlar. Ancak bilinmelidir ki, çok ağır hastaların yattığı yoğun bakım ünitelerinde bütün dünyada ölüm oranları % 10-60 arasındadır.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Kritik Değer 1; Klinik olarak öngörülmeyen ancak hastanın tedavi ve izlemini ciddi ve akut şekilde etkileyecek durumları kapsayan ve 24 saat içerisinde hekimine bildirilmesi gereken tanılardır. Her patoloji laboratuvarı bildirimde bulunacakları kritik tanılarını çalıştıkları klinik ile işbirliği içerisinde tanımlar.
Eşzamanlı programlamada, paylaşılan kaynaklara eşzamanlı erişim beklenmedik veya hatalı davranışlara yol açabilir, bu nedenle paylaşılan kaynağa erişen programın bazı bölümlerinin eşzamanlı erişimi önleyecek şekilde korunması gerekir. Bu korunan bölüm kritik bölüm veya kritik alandır.
Entübasyon (Entübe) Nedir? Aynı zamanda entübe olarak bilinen entübasyon herhangi bir nedenden dolayı oluşan bir solunum sorunun aşılması için endotrakeal tüp adı verilen bir cerrahi borunun ağızdan veya burundan solunum yoluna yerleştirilmesi işlemidir.
Hastalarda genel olarak ilk 72 saat çok kritik geçer. Burada çok hızlı cevaplar alınabildiği gibi tedavi sürecinin uzayıp uzamayacağı da netlik kazanır. Hastanızın bu süreçte tüm parametreleri kayıt altında ve takip altındadır. Doktorunuza 72 saat sonra nelerle karşılaşabileceğinizi sorabilirsiniz.
4.grup yoğun bakım hastaları :Tedavinin tamamen kesildiği, ümitsiz vakalar içindir (beyin ölümü).
Raffin TA.'nın çalışmasında YBÜ'lerde mortalitenin en önemli nedenleri; hastane kökenli enfeksiyonlar, aritmiler, böbrek yetmezlikleri, karaciğer yetmezlikleri ve kalp yetmezliğidir (6). Bizim çalışmamızda yoğun bakım en sık ölüm nedenleri sırasıyla VİP, SVO, kalp yetmezliği ve malignensi idi.
Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir. Bu bakım süreci hastayı yaşatmaya yönelik değildir. Hasta kaybedilmiştir. Bu bakımdan amaçlanan organ bağışında bulunulursa organların bir süre daha yaşatılmasıdır.
İnsan vücudunda herhangi bir organın yetersiz olması durumunda, vücudun daha iyi çalışabilmesini sağlamak amacıyla hastaların koyulduğu ünitelerdir. Yoğun bakımlarda hastalara daha detaylı bir bakım yapılır. Hastalar özellikle ciddi bir operasyon geçirdiğinde yoğun bakıma alınır.
Entübasyonun beraberinde getirdiği riskler: Diş, dil, ağız ve gırtlakta travma, yaralanma. Tüpü yanlışlıkla trake (soluk borusu) yerine yemek borusuna ilerletme. Soluk borusunda yaralanma.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Komadaki kişi birkaç gün veya hafta içinde ölmezse genelde uyanır yani gözlerini açar. Birkaç günlük komanın ardından kişinin görece az hasarla tam bilinçli halde uyanması mümkün olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri