Akrilik boya deri üzerine bulaşmışsa, kişiler tuz ve sirke yardımıyla akrilik boyayı deriden çıkarabilir. İnsan vücudunda bulaşan akrilik boya için, amonyak ve tuz oldukça etkilidir. Kişiler giysilere de özel deterjanlar uygulayarak akrilik boyayı çıkarabilir.
Kurumuş akrilik boya lekesini çıkarmak için alkol veya ince tiner kullanabilirsiniz. Pamuklu bir bez veya pamuklu tülbent üzerine az miktarda alkol veya tiner damlatın. Lekenin üzerini nazikçe silin, yüzeyi çizmemeye dikkat edin. Beyaz sirke, doğal bir temizleyici olarak işe yarayabilir.
Aseton ve biraz pamuğu lekeli bölge üzerine sürerek boyanın elinizden tamamen çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Akrilik boya lekesi nasıl çıkar dendiğinde ise akla çamaşır leke çıkarıcılar gelebilir. Su bazlı bir ürün olan akrilik boyadan kaynaklı lekeye, yıkama işleminden önce uygun leke çıkarıcı ya da bulaşık deterjanı uygulanabilir.
Pleksiglas veya Akrilik için en iyi temizleme, sabunlu su ve yumuşak bir mikrofiber bezle yapılır. Beyaz ispirto ve cam temizleyiciler (Glassex) gibi temizlik maddelerini önermiyoruz, çünkü bunlar katı kir parçacıklarını (kum ve toz gibi) çözmez.
İlgili 15 soru bulundu
İllüstratörler tarafından yaygın olarak kullanılan akrilik (polimer emülsiyon) boyalar, diğer su esaslı boyalara göre bazı üstünlüklere sahiptir: Çabuk kurur ve kuruduğunda sudan etkilenmezler.
Polimer boyanın dayanıklılığını arttırmaktadır. Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir.
Kuruyan boyayı ıslatmak için nemli bir bez yeterli olacaktır. Ardından bezin üzerine biraz çamaşır deterjanı serpin ve lekeye hafifçe bastırarak uygulayın. Bezin başka bir yerine aseton dökün ve halıdaki boya lekesine uygulayın. Bu, halıdan daha fazla boyayı kaldıracaktır.
Eğer boya lekesi hala ıslaksa sabunlu su işe yarayabilir. Eğer kurumuş ya da kurumaya başlamışsa zeytinyağı ile silinebilir. Ayrıca biraz su ile seyreltilmiş limon suyu da asidik etkisi sayesinde faydalı olmaktadır.
Taze lekeler için genellikle su ve sabun etkili olur. Kurumuş lekeler için ise boyanın türüne göre beyaz sirke, alkol veya tiner gibi çözücülerden yardım alabilirsiniz.
Sirke-süt karışımı ile silmek bu yöntemlerden biridir. Bir başka çözüm olarak ise derideki izi silgiyle silmeyi deneyebilirsiniz. Daha riskli bir çözüm olarak kolonya/alkol/aseton gibi çözücü sıvılar kullanılabilir ancak bunlar deri yüzeyine zarar verecektir.
Toz ve kirleri temizlemek için yumuşak bir fırça veya mikrofiber bez kullanın. Leke oluştuğunda su bazlı bir leke temizleyici veya sabunlu su kullanarak lekeye doğrudan uygulayın ve nazikçe temizleyin. Sert ovalama veya aşındırıcı temizleyicilerden kaçının.
Suni deri temizliği sırasında kesinlikle çamaşır suyu ya da çeşitli kimyevi solventler (gaz, benzin, mazot, tiner, aseton) kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler deriye zarar verir ve ömrünü kısaltır, renginde solma ya da dokusunda bozulma yapar. Bu nedenle kimyasal kullanımından kaçınılmalıdır.
Bazı pigmentlerin (özellikle organik pigmentlerin) suyun üzerinde yüzme eğilimi vardır. Bu durumda alkolün yerine geçersiniz. Pigmente uygun bir çözüm kullandığınızdan emin olun. Alkol akrilik boyalara karıştırmak ideal değildir çünkü alkol çabucak kurur; boyanın da çabucak kurumasına neden olur.
Peki, akrilik boya ne kadar sürede kurur?” Uygulama yoğunluğuna göre değişmekle birlikte akrilik boya, yüzeye uygulandıktan ortalama on dakika sonra kurumaya başlar. Tam kuruma için 1-2 saat beklemek gerekebilir.
Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir.
Bunun için bir kaba 1 kaşık beyaz sirke ve yarım kaşık zeytinyağı döküp karıştırılmalıdır. Bu karışım sprey şişesinin içerisine eklenerek beyaz çantadaki lekeli bölümlere sıkılmalıdır. Daha sonra nemli bir bezle silip kuru bezle kurulanmalıdır.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Pamuklu bir bezi sabunlu su ile köpürterek yıkayın ve nemli bir şekilde deri çantanızda bulunan leke üzerine uygulayın. Bu tarz pratik bir bakım ile çantanız üzerinde yer alan toz ve kirden rahatlıkla kurtulabilirsiniz.
Kıyafetlere veya vücuda bulaşan akrilik boyayı çıkarmak mümkündür. Özellikle tuz ve amonyak, akrilik boyaları çıkarma konusunda oldukça etkili yöntemlerdir.
Akrilik boya su bazlıdır ve çeşitli yöntemlerle ahşaptan çıkarılabilir. Bir boya dökülmesinden hemen sonra en iyisi olsa da, hem ıslak hem de kuru boyayı sabun ve su, sürtünme alkolü, ısı tabancası, çözücüler veya zımpara kağıdı kullanarak çıkarabilirsiniz. Taze akrilik boyayı ıslak bir bezle silin.
Genellikle bir deterjan veya temizlik spreyi kullanarak hafifçe lekeyi silebilirsiniz. Bu, çoğu lekeyi gidermeye yardımcı olur. Eğer leke inatçıysa, biraz tuz veya karbonat kullanarak lekeyi hafifçe ovalayabilirsiniz. Bu malzemeler, lekeyi çıkarmada yardımcı olabilir.
Deri, Suni Deri ve Kanvas Tarzı Kumaşlar Üzerinde Kullanılmak İçin İdealdir Color And Cool su bazlı akrilik boyaları, tüm deri çeşitleri üzerinde kullanılmak için idealdir.
Akrilik boya belki de en çok renk tonunun elde edildiği boya türlerinden biridir. Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir.
Sudan etkilenmez • Ele bulaştığında su ve sabunla rahatlıkla çıkar • Zarar vermez Akrilik boyaların ilk üretimi 1940 yılına dayanmaktadır. Akrilik boyalar el sanatları başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri