Üretimde yüksek standartlı etil alkol kullanılır. Kolonyanın ucuz olması için bazı firmalar tarafından metil alkol kullanıldığı bilinmektedir. Metil alkolün insan sağlığına birçok zararlı etkisi vardır. Bu yüzden seçeceğiniz kolonya markasının üretim kalite standartlarına dikkat etmesini içtenlikle öneriyoruz.
Kolonyanın derecesini belirleyen madde etil alkoldür. Üretilecek kolonyanın miktarına göre içeriğe eklenen etil alkolün yüzdesi kolonyanın 60, 70 veya 80 derece olmasını belirler. 80 derece kolonya için miktarın %80 oranı etil alkol içerir.
Kolonya içeriği; su, etil alkol ve esans sıvılarından oluşmaktadır.
Bu nedenle içeriğinde alkol bulunan maddelerin sarhoş olmak amacı ile kullanılmasının haram olması ve İslam dininin her türlü sarhoş edici tüm içkiler genel yasağın içinde yer alıyor. Kolonya sürmek, abdesti bozmaz ve namazı da etkilemez.
TS 5178 Kolonya standardına göre limon kolonyası en az 70° etil alkol ihtiva etmelidir. 70° etil alkolden az olarak üretimi yapılamaz. Diğer kolonyalar da en az 60° alkol ihtiva etmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Antiseptik olarak kullanılır ve birçok dezenfektanın ham maddesidir. Etilen glikol ve metanol zehirlenmelerinde panzehir olarak kullanılır. Ayrıca birçok ilaçta ve gıda maddesinde yaygın bir çözücüdür. Eğlence amacıyla dünyada en yaygın kullanılan maddedir.
Alkol alımı ile ilgili, tespit edilmiş kesin bir zararsızlık limiti yoktur. Genel olarak kabul edilen görüş, günde 10-15 g alkolün bir sorun olmayacağı yönündedir. örneğin: %10 alkol içeren (100 ml'sinde 10 g alkol) içecekten 150 ml (1 bardak) içilmesi gibi.
Dinimize göre sarhoş edici tüm alkol ürünleri haram kılınmıştır. Temizlik ya da hoş koku için kullanılan alkollü ürünler için aynı durum söz konusu değildir. Yani temizlik için ele ve vücuda sürülen alkol ya da dezenfektanlar abdest bozulmasına neden olmaz.
İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Kolonyaya tuz atarsanız;
Kolonyanın içerisinde bir miktar tuz konulduğunda, içeriğindeki alkol sıfırlanır. Bilimsel olarak; etil alkol tuz ile reaksiyona girerek sodyum etilat tuzu, klor iyonu ve hidrojen gazı oluşmaktadır. Gaz ile birlikte alkol de uçup gider.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Özellikleri: Hijyenik bir cilt sağlar. Dışarıdan gelebilecek tehditlerden ve diğer faktörlerden cildin korunmasını sağlar. Alkol içermeyen özel formülü sayesinde hassas ciltlerde ve bebeklerde de rahatlıkla kullanılabilir.
Etil Alkol Güvenli midir? Alkollü içeceklerin etken maddesi ve bu şekilde içilmesi güvenli olan tek alkol türü iken, saf etil alkol tüketmek komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Alkollü içeceklerde etil alkolün sorumlu bir şekilde içilmesi güvenlidir.
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Etil alkol, içki olarak kullanılması halinde karaciğerlere hasar verebilmektedir. Saf hali ile kullanılması ölümlere ve körlüklere sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte metil alkol ve etil alkol benzer kimyasal yapılara sahiptir. Etil alkol tüketim amacı ile kullanılmasına rağmen metil alkol kullanılamaz.
Saf Alkol Çeşitleri
Vücutta metabolize edilebilen saf etil alkol etanol olarak da bilinir.
Oruçlu iken kolonya, parfüm ve kokulu ürünlerin kullanılması ve bu ürünlerin koklanması orucu bozmaz” dedi.
İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edep, 80; Müslim, Eşribe, 73), temizlikte kullanılmaları caizdir. Namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez (Kâsânî, Bedâî', V, 115; Elmalılı, Hak Dini, II, 763-764).
Kolonya hakkında
İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur. Aşırı tüketimi de öldürmektedir.
Farklı bir tabirle içkilerin yasaklanmasının illeti, sarhoşluk vermeleri ve aklı gidermeleridir. Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Kolonya abdesti bozmaz..
Namaz kılarken etil alkolü temizlemek gerekir.
Birada 33-53 promil aralığında alkol bulunmaktadır. Bir bardak birada bulunan bu oran iki bardak bira söz konusu olduğunda değişir. Biranın kaç cl olduğuna bağlı olarak oranlamada farklılık olur.
Alkol (etil alkol) Kaynakları
Bağışıklık sistemini zayıflatır, sarhoş eder, %15'in üzerinde ise toksik ve hatta ölüm riski söz konusu olabilir (Elgün, 2019).
Alkol oranı en yüksek olan içkiler listesinde ilk sırayı %75 alkol oranıyla Absent alıyor. İçerdiği yüksek alkol oranı nedeniyle Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede yasaklanmıştır. Yeşilimsi bir renge sahip olduğu için fairy, (yeşil peri) de denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri